Krav Maga Protection | Άρθρο του Imi Lichtenfeld για το krav maga στο περιοδικό People 1975
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
18135
post-template-default,single,single-post,postid-18135,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Άρθρο του Imi Lichtenfeld για το krav maga στο περιοδικό People 15 Νοεμβρίου 1975

Ένα πολύ σημαντικό άρθρο για το krav maga από τον ιδρυτή του Imi Lichtenfeld, στο περιοδικό People, δημοσιευμένο στις 15 Νοεμβρίου 1975.  Ο ίδιος ο Imi, φανερώνει ξεκάθαρα τη βασική αρχή και την διαφορετικότητα των πολιτών με το στρατιωτικό κραβ μαγκά. Επίσης αναφέρει για τους 8 πρώτους κάτοχους μαύρων ζωνών, ότι δεν γνώρισαν το κραβ μαγκά στην στρατιωτική του μορφή, όπως ο Eli Avikzar και Boaz Aviram (πρώτες μαύρες ζώνες στρατιωτικού κραβ μαγκά), αλλά στην αγνή μορφή του, δηλαδή κραβ μαγκά πολιτών 

Αποκαλείται «Kosher Kung Fu» όμως η νέα πολεμική τέχνη του Imi Lichtenfeld πρόκειται για μία θανατηφόρα πρακτική .«Προσπάθησε να με πνίξεις, σε παρακαλώ», ζητάει με ευγένεια, ο εξηνταεξάχρονος Imi Lichtenfeld, από το Τελ Αβίβ, από έναν από τους μαθητές του. Καθώς ο νεόφυτος μαθητής ορμάει, η άκαμπτη παλάμη του Imi τινάζεται και εκτοξεύεται προς την τραχεία του επιτιθέμενου. «Δεν ήθελα να παλέψω», εξηγεί ο Imi. «Τώρα, εσύ δε θέλεις να παλέψεις. Στην πραγματικότητα, είσαι τυχερός αν είσαι ακόμα ζωντανός.»

Ο Imi, 1.70μ και 68 κιλά, είναι ο δημιουργός μίας θανατηφόρας πολεμικής τέχνης που ονομάζεται Κραβ Μαγκά. Το όνομα προέρχεται από τις εβραϊκές λέξεις krav, που σημαίνει μάχη και maga, επαφή. Οι “ιερόσυλοι” την αποκαλούν «Kosher Kungfu» (“νηστίσιμο” κουνγκ-φου). Έχει γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμη με οκτώ κατόχους μαύρων ζωνών αλλά στην πιο αγνή μορφή του, το Κραβ Μαγκά είναι πολύ επικίνδυνο για τους ευρέως διαδεδομένους αγώνες. «Όταν μία πολεμική τέχνη γίνεται άθλημα, όπως, για παράδειγμα, το τζούντο, οι θανατηφόρες κινήσεις πρέπει να οριοθετηθούν», λέει ο Imi. «Αυτό καταστρέφει την βασική αρχή του Κραβ Μαγκά: Τερματίζεις αυτόματα την μάχη, όταν τερματίσεις τον αντίπαλό σου».

Ο Imi διδάσκει σε ένα γυμναστήριο έξω από το Τελ Αβίβ. Άτεκνος, ζει εκεί κοντά με την επί 16 χρόνια σύζυγό του, Elana. Όταν ο Ισραηλινός στρατός σχηματίστηκε το 1948, ήταν ο επιλοχίας του συντάγματος, επικεφαλής όλης της εκπαίδευσης Μάχης Σώμα με Σώμα. «Αυτό που δίδασκα», εξηγεί, «ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός τζούντο, καράτε, κουνγκ-φου και πυγμαχίας». Οι τακτικές του έχουν τώρα καθιερωθεί στις Ισραηλινές Δυνάμεις. Εάν οι Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές, στην αποστολή διάσωσης στο Entebbe, πολεμούσαν τους Ουγκαντέζους σώμα με σώμα, θα είχαν χρησιμοποιήσει το Κραβ Μαγκά. Ο Imi προγραμματίζει τους μαθητές του, σαν να είναι υπολογιστές. «Από την στιγμή που έχεις όλα τα δεδομένα μέσα στο κεφάλι σου», υπόσχεται, «μπορείς να νικήσεις τον οποιονδήποτε. Τα μάτια σου υπολογίζουν την γωνία που σχηματίζει το σώμα σου με τον αντίπαλο και εκτελούν τους υπολογισμούς για σένα». Η ουσία του Κραβ Μαγκά είναι η οικονομία κινήσεων, συνοδευμένη με εφευρετικές γαρνιτούρες από άλλες πολεμικές τέχνες, τις οποίες ο Imi θεωρεί υπερβολικά αυστηρές. Οι μαθητές του Imi διδάσκονται να περιορίζουν τα χτυπήματα των αντιπάλων τους, στο εξωτερικό μέρος των χεριών και των ποδιών τους ενώ οι ίδιοι επιτίθενται στον λαιμό, στην κοιλιά, στο στήθος και στην βουβωνική χώρα. «Έχω αναπτύξει μία κίνηση με μαχαίρι», λέει ο Imi, «την οποία κανένας αντίπαλος δε μπορεί να την σταματήσει. Όμως δε θέλω να δημοσιευτεί. Είναι πολύ επικίνδυνη».

Ο Imi μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα της Τσεχοσλοβακίας, όπου ο πατέρας του, ο Samuel, ήταν αστυνομικός επιθεωρητής και ευρωπαίος πρωτοπόρος των πολεμικών τεχνών. «Ίδρυσε μια σχολή ζίου-ζίτσου το 1907», θυμάται ο Imi. «Ήταν ένας καλός αστυνομικός. Έπρεπε να είναι σκληρός για να επιβιώσει.» Έτσι έκανε και ο Imi. «Ξεκίνησα να μάχομαι τον αντισημιτισμό την δεκαετία του ΄30», λέει. «Όταν οι συμμορίες της χιτλερικής νεολαίας συνήθιζαν να ξεχωρίζουν τους νεαρούς Εβραίους άνδρες στους δρόμους, είτε τους χτυπούσες, είτε το έβαζες στα πόδια. Προσωπικά βρήκα το ξύλο πιο ικανοποιητικό».

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Imi υπηρέτησε σε ένα τσέχικο τάγμα εξόριστων, στο οποίο κατατάχτηκε, αφού τον διέσωσε ένα βρετανικό καταδρομικό, από ένα πλοίο που βυθιζόταν στην Μεσόγειο. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του πέθαναν στους θαλάμους αερίου των Ναζί. Στο τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στην Παλαιστίνη. Ως πολίτης, από το 1963, ο Imi εξακολουθεί να αφιερώνει μία ολόκληρη μέρα, ειδικευόμενος στην παροχή οδηγιών σε αλεξιπτωτιστές, κομάντος και εκπαιδευτές φυσικής αγωγής. Αυτήν την στιγμή (1975), ο Imi, προσπαθεί να τροποποιήσει το Κραβ Μαγκά, ώστε να μπορεί να διδαχτεί στους νεαρούς Ισραηλινούς, ως μία μη θανατηφόρα αυτοάμυνα. «Θέλω όλοι σε αυτήν την χώρα», λέει, «να είναι έτοιμοι για μάχη».

(ARTURO F. GONZALEZ JR).

Μετάφραση: Γιώργος Σαουλίδης

Διαβάστε επίσης “Ποια είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ για το Krav Maga” ΕΔΩ: