Αυτοάμυνα και Πολεμικές Τέχνες | Krav Maga Protection
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
16421
post-template-default,single,single-post,postid-16421,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Αυτοάμυνα και Πολεμικές Τέχνες

 ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ

Αυτοάμυνα (Εαυτός+Άμυνα)

ΕΑΥΤΟΣ =  Το άτομο μου

ΑΜΥΝΑ =  Η απόκρουση επίθεσης η άλλου κινδύνου

ΠΟΛΕΜΟΣ  =  Η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κρατών

ΤΕΧΝΗ = Η ικανότητα που αποχτιέται με εξάσκηση και εμπειρία

Αυτοάμυνα είναι η προάσπιση της ζωής η της σωματικής ακεραιότητας κάποιου ενόψει δεδομένου κινδύνου η απειλής, και η οποιαδήποτε πράξη ενός ατόμου, που έχει σκοπό την αποφυγή άμεσης επιβλαβούς επίθεσης, προερχόμενης από άλλο άτομο, δηλαδή τα μέσα που διαθέτει κάποιος την δεδομένη στιγμή, το δικαίωμα να προασπίζεται την ζωή του, την φυσική και σωματική ακεραιότητα, τα αγαθά του μπροστά σε απειλή η κίνδυνο.  Οι όποιες ενέργειες γίνουν για την αποφυγή του κινδύνου ανήκουν στον τομέα της αυτοπροστασίας, το οποίο είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Η αυτοάμυνα είναι ένα πολύ σημαντικό και πολύπλευρο αντικείμενο και δεν πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά με τεχνικές των πολεμικών τεχνών η των μαχητικών σπορς, μιας και μέρος των τεχνικών αυτών αποτελούν κομμάτι των ενεργειών και μεθόδων που περικλείει ο όρος αυτοάμυνα. Θεμελιώδες αρχές της αυτοάμυνας είναι ότι :

α) Το 95% της αυτοάμυνας αφορά την πρόληψη, την αναγνώριση και την αποφυγή του κινδύνου και όχι την καθ’ εαυτού αντιπαράθεση με τους επιτιθέμενους.

β) Η Αυτοάμυνα είναι κάτι εντελώς ξένο με οποιοδήποτε άθλημα η μαχητικό σπορ.

Οι έννοιες της αυτοάμυνας, των πολεμικών τεχνών και των μαχητικών σπορς σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζονται, γιατί αυτό οδηγεί σε τραγικά συμπεράσματα. Η Αυτοάμυνα διδάσκει ότι η πρόληψη είναι χίλιες φορές προτιμότερη από την θεραπεία. Αν υπάρχει ένα, έστω μικρό, περιθώριο αποφυγής από τον κίνδυνο είναι η πρώτη μας ενέργεια. Αποφεύγουμε να έρθουμε σε συμπλοκή σώμα με σώμα, παρά μόνο αν αυτή είναι αναπόφευκτη. Τότε και μόνον τότε όταν δεν έχουμε περιθώρια αποφυγής, εξάλλου έχουμε το δικαίωμα από τον νόμο για χρήση βίας με σκοπό την προστασία της ζωής μας η της σωματικής μας ακεραιότητας, αφού πρώτα το αποδείξουμε.

Όσον αφορά τη δεύτερη αρχή, ότι η αυτοάμυνα δεν είναι άθλημα, θα πρέπει να κατανοήσουμε σε βάθος τη διαφορετικότητα των δύο εννοιών αυτοάμυνα και άθλημα η μαχητικό σπορ. Το άθλημα έχει κανόνες, διαιτητή, προετοιμασία, στόχους, ρεκόρ, νικητές και ηττημένους. Όλα τα προηγούμενα απουσιάζουν παντελώς από οποιαδήποτε κατάσταση πραγματικής αυτοάμυνας.

Η Σύγχυση στους όρους πολεμικές τέχνες, μαχητικά σπορ και αυτοάμυνα, πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν την επαφή με το αντικείμενο, νομίζοντας ότι κάτι τέτοιο απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα όπως δύναμη, ευλυγισία, καλή φυσική κατάσταση, η ότι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κανείς είναι η παιδική, δηλαδή αυτό που ισχύει σε όλα τα αθλήματα. Αντιθέτως αυτοάμυνα μπορεί να μάθει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος, ανεξαρτήτως σωματικής διάπλασης και φυσικής κατάστασης και σε οποιαδήποτε ηλικία. Εξάλλου, η γνώση της αυτοάμυνας απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες, οι οποίοι διδάσκονται και το κομμάτι του street fighting όπως είναι το krav maga σαν κομμάτι της σφαιρικής αυτοάμυνας. Αντιθέτως, τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τεχνικές διάγνωσης και αποφυγής των κινδύνων και όχι τεχνικές συμπλοκής με τον επιτιθέμενο, μιας και αυτό μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα, σύμφωνα με την αρχή της εσφαλμένης αίσθησης της ασφάλειας (false sense of security). Δηλαδή το αίσθημα ότι είσαι πιο ασφαλής, από ότι είσαι πραγματικά

Κι εδώ καλό είναι να γίνει ένας διαχωρισμός με τις παρακάτω έννοιες.

WOMAN SELF DEFENCE SYSTEM

WOMAN SELF DEFENCE SYSTEM

1) Πολεμικές Τέχνες

Με τον όρο αυτό είναι γνωστά τα ένοπλα συστήματα μάχης κυρίως της άπω ανατολής, που αναπτύχθηκαν από την αρχαιότητα ως την σημερινή εποχή. Είναι αυτονόητο ότι σε οποιαδήποτε μάχη μεταξύ στρατιωτών οι πολεμιστές είναι οπλισμένοι, ενώ το αντίθετο θα ήταν σίγουρη αυτοκτονία. Οι άοπλες πολεμικές τέχνες ήταν επικουρικά συστήματα μάχης σε περίπτωση αφαίρεσης του όπλου. Γι’αυτό καθαρά πολεμικές τέχνες θα μπορούσαμε να ονομάσουμε όσες ασχολούνταν με την χρήση των όπλων και μόνον όπως σπαθί, δόρυ, τόξο, Σύμφωνα με τα ανωτέρω , μια καθαρά σύγχρονη πολεμική τέχνη είναι και η πρακτική σκοποβολή, με σενάρια σε κίνηση, κυνηγώντας στόχους, οπλισμένος.

2)  Μαχητικά Συστήματα

Τέτοια είναι τα σύγχρονα budo. Πρόκειται για άοπλα συστήματα μονομαχίας, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία εκατό χρόνια, και στα οποία η διδασκαλία γίνεται κυρίως με την μέθοδο των kata προκαθορισμένες σκιαμαχίες. Η κινησιολογία αυτών των μαχητικών συστημάτων είναι η ίδια που γινόταν με την χρήση του όπλου και γι’αυτό οι κινήσεις πολλών εξ αυτών δεν έχουν άμεση εφαρμογή στην άοπλη μονομαχία. Οι κινήσεις αυτές όπως σταυρωτά μπλοκς, γροθιές απ’το γοφό παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές, όταν γινόντουσαν με την χρήση κάποιου όπλου όπως ξιφίδια, ξίφη, tonfa, kama.

3) Μαχητικά Αθλήματα

Τα περισσότερα μαχητικά συστήματα της Άπω Ανατολής, αλλά και της δύσης, καλλιεργούνται στις μέρες μας σαν μαχητικά αθλήματα. Μερικά εξ αυτών είναι και επίσημα ολυμπιακά αγωνίσματα όπως  judo, tae-kwon-do, πυγμαχία, πάλη. Σύγχρονα μαχητικά αθλήματα είναι το kick boxing και οι μεικτές πολεμικές τέχνες που γνωρίζουν μεγάλη άνθιση παγκοσμίως από το 1993 και μετά.

4) Σύγχρονα συστήματα αυτοάμυνας

Πρόκειται για σύγχρονες μεθόδους, που αφορούν την αυτοπροστασία και την αυτοάμυνα με βάση τη σημερινή εποχή, τις συνθήκες, τους νόμους και τις ιδιαιτερότητες αυτής. Τα ανωτέρω συστήματα χαρακτηρίζονται από μοντέρνα κινησιολογία, απλές τεχνικές, ψυχολογική εξάσκηση, προπόνηση σεναρίων και σε βάθος γνώση του αντικειμένου της αυτοάμυνας. Ένα τέτοιο σύστημα είναι και η μέθοδος street fighting, και το krav maga.

 Κι εδώ θα πρέπει να γίνει αποσαφήνιση και ένας διαχωρισμός της έννοιας Αυτοάμυνα και συναινετική συμπλοκή, η βασική διαφορά των δυο αυτών εννοιών έχει να κάνει με την πρόθεση του να εμπλακεί κάποιος σε μια συμπλοκή στο δρόμο. Η έννοια της αυτοάμυνας ετυμολογικά, ηθικά αλλά και νομικά αποκλείει την οποιαδήποτε συναίνεση μας στην συμπλοκή, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με την δεύτερη περίπτωση, την συναινετική συμπλοκή. Θεωρούμε δεδομένο ότι οποιαδήποτε εμπλοκή μας σε καταστάσεις μάχης στον δρόμο (street fights) θα γίνει για λόγους αυτοάμυνας και μόνο, χωρίς καμιά πρόθεση εκ μέρους μας για κλιμάκωση η αδικαιολόγητη βία. Η οποιαδήποτε συναίνεση εκ μέρους μας για συμπλοκή αίρει το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας και μας καθιστά υπαίτιους απέναντι στον νόμο για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσουμε στον αντίπαλο. Η γνώση της αυτοάμυνας δεν είναι ικανότητα του να δέρνει κανείς ανηλεώς οποιονδήποτε τον προκαλεί. Η γνώση της αυτοάμυνας δεν περιορίζεται μόνο σε τεχνικές μάχης, αλλά και σε θέματα που αφορούν την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, την εγκληματολογία και την νομική επιστήμη. Η καλή γνώση της αυτοάμυνας προϋποθέτει  αυτογνωσία, χαμηλό εγωισμό και διάθεση για δημιουργία.

Στην Σύγχρονη εποχή οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ έντονοι. Τα επίπεδα του στρες στο σύγχρονο άνθρωπο είναι πολύ υψηλά και ο ανταγωνισμός κυριαρχεί στο σύνολο των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα ο σύγχρονος άνθρωπος να βρίσκεται πολλές φορές σε ένταση και να ψάχνει διόδους εκτόνωσης.  Αν η ένταση και η επιθετικότητα δεν βρουν δημιουργικούς τρόπους εκτόνωσης όπως αθλητισμός, τέχνες, ταξίδια, η συσσωρευμένη ένταση οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να γίνουν βίαιοι με το πρώτο ερέθισμα. Άλλοθι γι’αυτό είναι η οποιαδήποτε αδικία η πρόκληση της καθημερινότητας για παράδειγμα, γιατί κάποιος μας πήρε την θέση στο parking , κάποιος πρόλαβε και έκατσε στην θέση του λεωφορείου που θέλαμε να καθίσουμε, κάποιος μας πήρε την σειρά σε ένα κατάστημα. Είναι γεγονός ότι δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο. Η αδικία, η αναξιοκρατία, η αυθαιρεσία, η έλλειψη παιδείας και στοιχειώδους σεβασμού είναι σε αρκετές περιπτώσεις καθημερινά φαινόμενα. Αλλά σίγουρα η άσκηση βίας με άλλοθι την οποιαδήποτε αφορμή είναι κάτι που δεν οδηγεί σε τίποτα θετικό, είναι εκτός του αντικειμένου της αυτοάμυνας. Το να δώσουμε ένα μάθημα στον αγενή η προκλητικό συνάνθρωπό μας μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, όπως αντίποινα, μηνύσεις, αγωγές, αντεκδικήσεις, βεντέτες, νομικά προβλήματα με δικαστήρια, αποζημιώσεις, και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Γι’ αυτό οι έννοιες της αυτοάμυνας και της συναινετικής  συμπλοκής είναι τελείως διαφορετικές και δεν πρέπει να συγχέονται, η να εφαρμόζονται σε καμιά περίπτωση.

Μην ξεχνάτε ότι:

O καλύτερος πολεμιστής είναι εκείνος που δεν μπλέκει ποτέ στη μάχη

O Έξυπνος μαχητής επιβάλλει τη θέληση του στον αντίπαλο. Δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να του επιβάλλει την δική του θέληση.

Ο επιδέξιος στην επίθεση είναι εκείνος του οποίου ο αντίπαλος δεν ξέρει τι  να υπερασπιστεί, και επιδέξιος στην άμυνα είναι εκείνος του οποίου ο αντίπαλος δεν γνωρίζει σε τι να επιτεθεί.

Το να πολεμάς και να νικάς σε όλες τις μάχες δεν είναι η καλύτερη ικανότητα. Η μεγαλύτερη ικανότητα είναι το να συντρίβεις την αντίσταση του εχθρού χωρίς μάχη.

Ποτέ δεν τα βάζουμε με κάποιον που δεν γνωρίζουμε, αν εμείς γνωρίζουμε μια τεχνική ο ξένος μπορεί να γνωρίζει δέκα. Σκεφτείτε καλά και προσεκτικά πριν κάνετε μια κίνηση.

Το να αρχίσετε με κομπασμούς αλλά μετά να τρομάξετε από την δύναμη του αντιπάλου, αυτό δείχνει ανωριμότητα και μεγάλη έλλειψη πληροφοριών. 

Αν γνωρίζετε τον αντίπαλο και τον εαυτό σας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την νίκη σας.

( Sun Tzu, Κινέζος Φιλόσοφος και Στρατηγός).

  

Και ένα δικό μου: Ποτέ μην δείχνετε σε κανέναν αυτά που γνωρίζετε, γιατί του δίνεται τροφή και το πλεονέκτημα της επίθεσης, καλύτερα να φαίνεσαι αφελής  και να είσαι φιλικός, παρά ειλικρινής και θύμα…

 

ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο ιδρυτής της ΚΜΡ κ. Οικονόμου με τον ειδικό σε θέματα ασφαλείας κ. Μπλιαμπτή.