Krav Maga Protection | ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Μαϊμού ομοσπονδία κραβ μαγκά
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
18070
post-template-default,single,single-post,postid-18070,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ Μαϊμού ομοσπονδία κραβ μαγκά

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ. Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζεται, κυρίως μέσω των social media, μια νεοφυής ομάδα κραβ μαγκά, η οποία αυτοαποκαλείται “ομοσπονδία”. Ωστόσο, έπειτα από  έρευνα ενώπιον των καθ’ ύλην και κατά τόπων αρμόδιων φορέων σχετικά με το νομικό καθεστώς αυτής, ανακαλύψαμε πως ουδέποτε έχει ιδρυθεί τέτοια ομοσπονδία και κατά συνέπεια η χρήση του συγκεκριμένου όρου, η οποία βέβαια κάθε άλλο παρά καλοπροαίρετο λάθος αποτελεί, είναι παράνομη και παραπλανητική για τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη, στην αντίληψη του οποίου μπορεί να υποπέσει. Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό θα ήθελα ως επικεφαλής της KMP να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις με αποδέκτες τους ενδιαφερόμενους, τωρινούς ή και μέλλοντες, εκπαιδευόμενους του οργανισμού μας, τους ιθύνοντες των άλλων νομίμως λειτουργούντων οργανισμών κραβ μαγκά, αλλά και τους νεόκοπους κατά φαντασία “ειδικούς” σχετικά με το κραβ μαγκά και τη διδασκαλία του.

Όταν κάποιος, στην προσπάθειά του να εξυψώσει τον εαυτό του, ανεβάζει φωτογραφίες μαζί με καταξιωμένους εκπαιδευτές, αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο που την ανέβασε έχει την ίδια ή έστω βρίσκεται κοντά σε αξία με αυτόν με τον οποίο απεικονίζεται στη φωτογραφία. Φωτογραφίες μπορεί να έχει ο καθένας ο οποίος πέρασε κάποια εκπαίδευση ή σεμινάριο, ακόμη και κάποιος που έτυχε να βρίσκεται στην κερκίδα ενός γηπέδου. Πραγματική αξία έχει η συστατική επιστολή του εκπαιδευτή προς αυτό το άτομο. Δυστυχώς όμως για κάποιους η απόκτηση συστατικής επιστολής είναι δουλειά πολύ δυσκολότερη από αυτήν της λήψης μιας αναμνηστικής φωτογραφίας.

Όταν ένα άτομο αναγράφει επίσημα στη σελίδα του ότι το κραβ μαγκά είναι το κορυφαίο σύστημα αυτοάμυνας στον κόσμο, το πιο ρεαλιστικό, η καλύτερη αυτοάμυνα κτλ, τότε, κατά την ταπεινή μου άποψη, το άτομο αυτό χρήζει προσοχής και τίθεται σε πολύ μεγάλη αμφιβολία η φιλοσοφία του σχετικά με τα μαχητικά συστήματα και η επάρκειά του να διδάξει κάποιο από αυτά. Όλες οι πολεμικές τέχνες, όλα τα μαχητικά αθλήματα, όλα τα συστήματα μάχης και αυτοάμυνας έχουν την δική τους χάρη, αξία και πλεονεκτήματα και είναι απαραίτητο να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό. Άλλωστε, μία τέχνη ή ένα σύστημα μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε εμένα, ενώ σε άλλον να ταιριάζει μια τελείως διαφορετική.

Όταν κάποιος στηρίζει όλη τη δήθεν ομοσπονδία του σε πτυχία που έχει λάβει από άλλη ομοσπονδία και αυτά προβάλει συνεχώς, τότε εύλογα θα μπορούσε να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι η πιο σοφή επιλογή εκπαίδευσης για τον υποψήφιο εκπαιδευόμενο θα ήταν η ομοσπονδία που χορήγησε τα συγκεκριμένα πτυχία. Θα προτιμούσα δε να μη σχολιάσω περαιτέρω, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, το πόσο παράλογο είναι το γεγονός της προβολής άλλης ομοσπονδίας όταν δεν έχεις κανενός είδους συνεργασία μαζί της και μάλιστα όταν σε έχει διώξει αποβάλλοντάς σε από την εκπαιδευτική της ομάδα.

Όταν ένας εκπαιδευτικός οργανισμός δεν έχει λάβει την σχετική άδεια εκπαίδευσης όπως ορίζει η νομοθεσία, η δραστηριότητά του, τουλάχιστον στο επίπεδο που αφορά στην εκπαίδευση, είναι παράνομη και συνακόλουθα δεν έχει κανένα δικαίωμα εκπαίδευσης και πολύ περισσότερο πιστοποίησης εκπαιδευτών – προπονητών.

Όταν προσπαθούν, προς άγραν “πελατών”, καθώς έτσι αντιμετωπίζουν του υποψήφιους εκπαιδευόμενους, να σε δελεάσουν χρησιμοποιώντας γραφικές ατάκες φθηνού και φαιδρού μάρκετινγκ μιας άλλης εποχής, τύπου: αν εκπαιδευτείς σε εμάς θα έχεις “μια νέα επαγγελματική καριέρα”, τότε σκέψου πόσο σοβαρός μπορεί να είναι ένας τέτοιος εκπαιδευτής. Ένας εκπαιδευτής, ο οποίος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες οικονομικά και εργασιακά συνθήκες και να “χτυπήσει” στο θυμικό πιθανώς ευάλωτων υποψήφιων εκπαιδευομένων προσπαθώντας να τους πείσει ότι παρακολουθώντας ένα ολιγόωρο σεμινάριο θα “δημιουργήσουν νέα επαγγελματική καριέρα”.

Όταν ένα άτομο χαμηλού βαθμού κραβ μαγκά θεωρεί τον εαυτό του ως υψηλόβαθμο εκπαιδευτή τύπου Expert επειδή έτυχε να περάσει εκπαίδευση με τεχνικές από αυτό το επίπεδο, τότε σίγουρα ψάχνει για θύματα χαμηλής νοημοσύνης.

Όταν άτομο ανεβάζει φωτογραφία στρατιωτών του Ισραήλ σε εκπαίδευση κραβ μαγκά και ισχυρίζεται ότι απεικονίζεται ο ίδιος, τότε η συμπεριφορά αυτή ξεπερνάει και τα όρια της κοροϊδίας.

Όταν κάποιος θέλοντας να ανεβάσει το πρεστίζ του γράφει ότι κάνει εκπαιδεύσεις στρατιωτικού κραβ μαγκά, ψάξτε ποια εταιρεία εκπαιδεύσεων ασφαλείας του Ισραήλ (πιστοποιημένη από τον IDF) τον έχει πιστοποιήσει για τέτοιου ίδιους εκπαιδεύσεις και φυσικά αναζητήστε το σχετικό πτυχίο εκπαιδευτή. Ένας συνήθης τρόπος εξαπάτησης είναι να σας παρουσιάσουν κάποιο πτυχίο από ένα μέρος της Λατινικής Αμερικής το οποίο έλαβαν χωρίς καν να σηκωθούν από την καρέκλα του υπολογιστή τους. Σίγουρα πάντως η ένδυση με στρατιωτικού τύπου ρουχισμό και η επίδειξη αφοπλισμού πυροβόλων όπλων δεν αποτελούν πιστοποίηση διδασκαλίας στρατιωτικού κραβ μαγκά. Ακόμη και ο ΙΜΙ ο πατέρας του κραβ μαγκά δεν δίδαξε στρατιωτικό κραβ μαγκά από τη στιγμή που αποχώρησε από τον στρατό, παρά μόνο στις τάξεις των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ. Είναι επίσης σημαντικό προς την κατεύθυνση αυτή και για να μπορέσετε να αντιληφθείτε καλύτερα το νόημα των γραφομένων μου, να αναφέρω ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Boaz Aviram (Chief Instructor Krav Maga Israeli Defence Forces IDF), το κραβ μαγκά που διδάχτηκε στο στρατό του Ισραήλ με αυτό που διδάχτηκε στους πολίτες το μόνο κοινό που έχουν είναι η ονομασία «κραβ μαγκά».

Όταν ο εκπαιδευτής είναι τύπου “όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” και ακολουθεί την τακτική του άσχετου “ξερόλα”, οφείλεις να διπλοτσεκάρεις τα σχετικά με την κατάρτιση λεγόμενά του. Επειδή έτυχε να κατέχει ένα πτυχίο Instructor Krav Maga δεν σημαίνει ότι είναι και εκπαιδευτής Συνοδών Ασφαλείας (VIP). Εάν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είναι είτε ψεύτης, εφόσον γνωρίζει την προαναφερόμενη διάκριση, ωστόσο εξακολουθεί να αυτοπροβάλλεται ως εκπαιδευτής Συνοδών Ασφαλείας είτε άσχετος και παντελώς αμαθής, εφόσον δεν γνωρίζει τη διάκριση. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι παράνομος εκπαιδευτής Συνοδών Ασφαλείας. Διότι πολύ απλά είναι άλλο πράγμα η φρουρική τέχνη και άλλο η αυτοάμυνα. Φυσικά και οι τεχνικές του κραβ μαγκά συμβάλουν στην καλύτερη κατάρτιση των συνοδών ασφαλείας όπως και πολλές άλλες εκπαιδεύσεις, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι όποιος γνωρίζει κραβ μαγκά γνωρίζει και από συνοδείες υψηλών προσώπων. Ελέγξτε αν ο εκπαιδευτής σας έχει εμπειρία στο χώρο των συνοδών και μη σας φανεί δελεαστικό, αντίθετα να το αντιμετωπίσετε με άκρως δικαιολογημένη καχυποψία, αν σας τάξει πιστοποίηση συνοδού ασφαλείας μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Όταν ένας εκπαιδευτής του κραβ μαγκά θέλοντας να προσελκύσει άτομα λέει ότι το δικό του κραβ μαγκά είναι το αυθεντικό και τα υπόλοιπα συστήματα κραβ μαγκά τα οποία δεν φέρουν το ίδιο διακριτικό «τίτλο» όπως το δικό του είναι παράνομα, το μόνο που κάνει είναι να εξαπατά και να παραπλανά, για το δικό του προσωπικό κέρδος, άτομα που έχουν άγνοια. Είναι σημαντικό να αναφέρω πως ούτε στην γενέτειρα του κραβ μαγκά, το Ισραήλ, δεν υπάρχει επίσημα αναγνωρισμένο αυθεντικό σύστημα κραβ μαγκά. Συγκεκριμένα στο Ισραήλ υπάρχουν πάνω από 200 οργανισμοί κραβ μαγκά με αρκετές διαφορές μεταξύ τους έχοντας την σχετική άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο για εκπαιδεύσεις στη χώρα τους.

Συνακόλουθα με το παραπάνω, όταν ένα άτομο αναφέρει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διδάξει κραβ μαγκά αν δεν έχει περάσει την συγκεκριμένη εκπαίδευση που πέρασε ο ίδιος από συγκεκριμένη ομοσπονδία, ο ισχυρισμός αυτός μόνο ως δόλια παραπλάνηση του κοινού μπορεί εκληφθεί, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι το κραβ μαγκά είναι ένα σχετικά νέο μαχητικό σύστημα στην ελληνική πραγματικότητα, συγκρινόμενο με άλλα που διδάσκονται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Για να καταλάβετε τι εννοώ, απλά θα αναφέρω πως ούτε ο Eli Avikzar που ήταν η πρώτη μαύρη ζώνη στο κραβ μαγκά από τον Imrich Lictenfeld ούτε ο Boaz Aviram που ήταν τελευταίος επικεφαλής εκπαιδευτής κραβ μαγκά IDF έχουν περάσει αυτό το σχολείο εκπαιδευτών και φυσικά κανένας από όλους τους μαθητές τους, απλά γιατί δεν ανήκουν στην συγκεκριμένη ομοσπονδία. Η αλήθεια είναι ότι κάθε οργανισμός, εφόσον λειτουργεί με βάση τους νόμους της χώρας στην οποία εδρεύει και έχει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί σχολεία εκπαιδευτών και να παρέχει πτυχία διδασκαλίας κραβ μαγκά. Η ισχύς του πτυχίου και η επάρκεια των διδασκόντων θα κριθεί, σε τελική φάση, από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους.

Όποιος καταργεί και δεν δέχεται έστω και έναν από τους τρεις επίσημους επικεφαλής εκπαιδευτές του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ IDF, δηλαδή τους Imrich Lictenfeld, Eli Avikzar και Boaz Aviram, έχει πλήρη άγνοια σχετικά με το κραβ μαγκά.

Υπάρχει πλήθος νόμιμων οργανισμών που διδάσκουν κραβ μαγκά στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν σεβασμό και είναι ειλικρινείς απέναντι στους μαθητές τους και πολύ περισσότερο στους εκπαιδευτές τους. Ο κάθε ένας μπορεί να επιλέξει που θα εκπαιδευτεί. Ειδικά για αυτούς που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν ως εκπαιδευτές κραβ μαγκά μάθετε πως χωρίς δουλειά, κόπο, ίδρωτα και χρόνο δεν γίνεται τίποτα. Ακόμα και δωρεάν πτυχίο εκπαιδευτή να σας προσφέρουν δείτε αν είναι νόμιμο και ελέγξτε με τι πτυχία θα πιστοποιείτε στο μέλλον τους δικούς σας μαθητές. Αν εκπαιδεύετε υπό την σκέπη ενός οργανισμού ο οποίος δεν έχει νομική υπόσταση και δεν έχει τις απαιτούμενες άδειες που ορίζει το ελληνικό κράτος και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, τότε και εσείς που αμελήσατε να ελέγξετε τα παραπάνω και ενταχθήκατε στην εκπαιδευτική ομάδα αυτού το οργανισμού, εκτός του γεγονότος ότι θα είστε έκθετοι απέναντι στους μαθητές σας, είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε και αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες.

Αν έχετε έναν οργανισμό, συμμορφωμένο πλήρως με τις αυστηρές νομικές διατάξεις και πιστεύετε ότι κάποιος προσβάλλει εσάς και τα συμφέροντά σας προσπαθώντας να προβάλλει τον δικό του οργανισμό με παράνομο και αθέμιτο τρόπο και θέλετε να υπερασπιστείτε τα νόμιμα δικαιώματά σας, τότε κάντε το οργανωμένα και συντεταγμένα.

Αναζητήστε ενημέρωση από το αρμόδιο πρωτοδικείο (προσωπικά ήρθα σε επαφή με το Πρωτοδικείο Αθηνών) για να ελέγξετε την νομιμότητα του οργανισμού και περαιτέρω τι δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει.

Επικοινωνήστε επίσης με το αρμόδιο για τέτοια θέματα Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τους υπαλλήλους του οποίου θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι είναι εξαιρετικά ευγενικοί και εξυπηρετικοί, προσωπικά δε μου έκαναν και κάποιες ερωτήσεις για την “ομοσπονδία” κραβ μαγκά που με ενδιέφερε στις οποίες απάντησα με μεγάλη προθυμία. Το καλύτερο που θα συνιστούσα είναι να στείλετε και email προκειμένου να σας απαντήσουν με το ίδιο τρόπο και άρα να έχετε και γραπτή απάντηση, τακτική που ακολούθησα και εγώ.

Επικοινωνήστε ακόμα και με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, όχι με το Υπουργείο Αμύνης του Ισραήλ, καθώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα. Θα συνιστούσα να στείλετε τα ερωτήματά σας στην εβραϊκή γλώσσα (αν έχετε κάποιο φίλο Ισραηλίτη, αλλιώς μπορείτε να απευθυνθείτε σε μεταφραστικό γραφείο) και όχι στα Αγγλικά για να λάβετε πιο γρήγορα την απάντηση. Μην λησμονήσετε να ζητήσετε από όλους όσους θα επικοινωνήσετε επίσημες γραπτές απαντήσεις.

Εφόσον μαζέψετε όλα τα στοιχεία και τις άδειες εκπαίδευσης που κατέχετε σύμφωνα με την νομοθεσία, μπορείτε να τα καταθέσετε, προβαίνοντας και στις σχετικές καταγγελίες, στο αρμόδιο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Προσωπικά βρίσκομαι πολύ κοντά στο να λάβω μια τέτοια απόφαση.

Για να μην συκοφαντούν νόμιμους οργανισμούς και προσβάλλουν ηθικούς εκπαιδευτές.

 

Χρήστος Οικονόμου

Επικεφαλής Εκπαιδευτής KMP