Όπλα μαζικής καταστροφής (δεύτερο μέρος) | Αποκλειστικά από την ΚΜΡ, Όπλα μαζικής καταστροφής (δεύτερο μέρος)
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
17080
post-template-default,single,single-post,postid-17080,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Όπλα μαζικής καταστροφής (δεύτερο μέρος)

 Δημοσιεύουμε και το Δεύτερο μέρος από το άρθρο του συνεργάτη μας, για τα όπλα μαζικής καταστροφής, εδώ ο ειδικός σε θέματα ασφαλείας μας δίνει τα μέτρα προστασίας από τα χημικά όπλα, συνεχίζει με τα βιολογικά, μας δίνει ιστορικά στοιχεία, πως μειώθηκε ο ινδιάνικος πληθυσμός της αμερικής από τα βιολογικά όπλα, περιλαμβάνει λέξεις, όπως τι είναι ιός, τι είναι βακτήριο, τι είναι αντισώματα, τι είναι καρκίνος, 

KRAV MAGA

για τα εμβόλια, είναι θέματα που μας αφορούν όλους καθημερινά, και πως να προστατευτούμε από αρρώστιες και λοιμώξεις. Στο τέλος με τα ραδιολογικά όπλα, μας δίνει και την αστική ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, μπορεί να κάνει αγωγή στο κράτος για να πάρει αποζημίωση.
Αποκλειστικά από την ΚΜΡ.
ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Συνεχίζοντας το δεύτερο μέρος του άρθρου, παραθέτω τα μέτρα προστασίας από τα χημικά όπλα, συνεχίζω με τα βιολογικά όπλα, και στο τέλος με τα ραδιολογικά, καταθέτω την αστική ευθύνη του κράτους σε περίπτωση που πέσει κάποιος θύμα τρομοκρατικής επίθεσης.

Επιπτώσεις από την μόλυνση της μετάδοσης των χημικών πολεμικών ουσιών.

Αυτές οι ουσίες βρίσκονται σε τρεις μορφές: Στερεά, με την μορφή της σκόνης, Υγρά, με την μορφή αεροζόλ, ομίχλης, η με την συμπύκνωση της υγρής ουσίας σε στερεά, και στην συνέχεια , με την εξάτμισή της, και αέρια με την μορφή τοξικού νέφους,. Επομένως η μόλυνση γίνεται με την μεταφορά, δηλαδή όταν ένα αντικείμενο η άνθρωπος, έρθει σε επαφή με μια επιφάνεια ήδη μολυσμένη. Με έκλυση, από επιφάνειες ήδη μολυσμένες που αναθυμιάζουν λόγω εξατμίσεως ήδη απορροφημένες χημικές ουσίες. Οι ποσότητες που εξατμίζονται επικάθονται σε γειτονικές επιφάνειες τις οποίες και μολύνουν. Με τους ατμούς που είναι αιωρούμενα σωματίδια από ψεκαζόμενα αεροζόλ, με τα αεροπλάνα, η αέρια. Οι ατμοί, επειδή διαλύονται γρήγορα δεν μολύνουν, αλλά επικάθονται σε επιφάνειες. Ο μόνος κίνδυνος είναι η άμεση είσοδος με την αναπνοή στον άνθρωπο. Οι πύλες εισόδου της μολύνσεως στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το στόμα, η μύτη και το δέρμα.

Μέτρα Προστασίας

Το βασικότερο και αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας εναντίον των αερίων είναι η Μάσκα αερίων. Αυτή καλύπτει το μέρος της κεφαλής που περιλαμβάνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, αναπνευστικοί οδοί, δηλαδή τις πιο ευαίσθητες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, από όπου εισέρχονται στον οργανισμό τα πολεμικά αέρια. Τα φίλτρα έχουν, ενεργό άνθρακα, ο οποίος απορροφά τα αέρια και τους ατμούς, και ειδικό χαρτί το οποίο εμποδίζει τη διέλευση των σωματιδίων σκόνης. Με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φίλτρου έναντι του μικρού μοριακού βάρους χημικών ουσιών π.χ. Υδροκυάνιο, ο άνθρακας ποτίζεται με διάφορα χημικά αντιδραστήρια. Ένα καλής ποιότητας φίλτρο μειώνει την πυκνότητα των αναπνεόμενων χημικών πολεμικών ουσιών πάνω από 100.000 φορές. Ως βασική γενική οδηγία που πρέπει να εφαρμοστεί, από την στιγμή του συναγερμού η της υποψίας για παρουσία αερίων, μέχρι να φορεθεί η μάσκα, είναι: κρατάμε την αναπνοή. Δηλαδή ένα διάστημα από την στιγμή που θα πιάσουμε τη μάσκα μέχρι να την φορέσουμε, κυμαίνεται γύρω στα 15” χρόνο που πετυχαίνει ένα μέσο άτομο μετά από σχετική εξάσκηση. Προϋπόθεση είναι η μάσκα να βρίσκεται κάπου κοντά μας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μάσκα αερίων κρατάμε την αναπνοή μέχρι να καλύψουμε την αναπνευστική μας οδό μύτη – στόμα με ύφασμα. Η μάσκα θα πρέπει να φορεθεί όταν ανακοινωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι γίνεται χρήση χημικών πολεμικών όπλων, όταν υπάρχει υποψία προσβολής δια χημικών ουσιών, και όταν εμφανιστούν χωρίς αίτια τα εξής συμπτώματα: ρινορραγία, σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα πνιγμού, δύσπνοια η αύξηση του ρυθμού της αναπνοής, ερεθισμός των ματιών, θάμπωμα της οράσεως. Η επόμενη κίνηση είναι να σπεύσουμε σε καταφύγιο και γενικά σε κλειστό η καλυμμένο χώρο, κλείνοντας την εξωτερική πόρτα. Να αποφεύγεται η διέλευση και μετά την λήξη του συναγερμού από περιοχές που είναι βεβαιωμένα μολυσμένες, και γενικά από δασώδεις περιοχές, λασπώδεις και περιοχές κλειστές όπως χαράδρες, κοίτες ρευμάτων, η θαμνώδεις με χαμηλή βλάστηση. Αν υποχρεωτικά πρέπει να διασχίσουμε τέτοιες περιοχές, αυτό θα γίνεται στο ταχύτερο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας να ερχόμαστε σε επαφή με λάσπες και βλάστηση. Να προτιμώνται δρομολόγια με σκληρό έδαφος όπως βραχώδη, πλακόστρωτα, άσφαλτος. Σε περίπτωση διασχίσεως εδάφους με σκόνη π.χ. Χωματόδρομος, να αποφεύγεται κατά το δυνατό η ανύψωση σκόνης και καλό είναι στην περίπτωση αυτή να φορεθεί η προστατευτική μάσκα αερίων. Ρούχα χοντρά, γάντια, κάλυμμα κεφαλής, ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματος, παρέχουν σχετικά καλή προστασία. Κατά συνέπεια, έστω κι αν ο καιρός είναι θερμός, φροντίστε να καλύψετε το σώμα σας, όπως μια κουβέρτα πάνω από τον κανονικό ρουχισμό που παρέχει πρόσθετη προστασία.

ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ

         Οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την προσβολή του με χημικές ουσίες όταν δεν προστατεύεται με μάσκα και ρουχισμό, η αν καθυστέρησε να τα χρησιμοποιήσει, είναι συνάρτηση τριών παραγόντων. α) της δόσεως που απορρόφησε ο ανθρώπινος οργανισμός, β) Της ευαισθησίας που παρουσιάζει το κάθε συγκεκριμένο άτομο σε ορισμένο αέριο και η οποία διαφέρει κατά περίπτωση. γ) της δραστηριότητας του ατόμου τη στιγμή της προσβολής με χημικά αέρια, αφού ένα άτομο που βρίσκεται σε δράση έχει ταχύτερη αναπνοή, σε σχέση με άλλο άτομο που βρίσκεται σε αδράνεια. Σε περίπτωση που προσβλήθηκε ένα άτομο από χημικές ουσίες θα πρέπει: 1) Για χημική ουσία στα μάτια. Το ταχύτερο δυνατό, για αρκετή ώρα να ξεπλύνει με άφθονο νερό τα μάτια του, και να αφήσει το νερό να τρέχει με πίεση, όχι πολύ δυνατή, τα βλέφαρα καθ’όλη την διάρκεια του ξεπλύματος να παραμένουν ανοιχτά και να μην τρίβονται. 2) Πρόσωπο. Αν υπάρχει υγρή κηλίδα η άλλη ουσία να αφαιρεθεί με απορρόφηση με ένα κομμάτι π.χ. Βαμβάκι, και όχι με κίνηση η υλικό που θα εξαπλώσει την ουσία σε μεγαλύτερη επιφάνεια και ακολούθως πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι. 3) Λαιμός, αυτιά. Την ίδια διαδικασία με το πρόσωπο. 4) Λοιπά μέρη του σώματος. Το ίδιο με τα προηγούμενα, ιδιαίτερη προσοχή στην καλή απολύμανση των χεριών. 5) Λευκός Φώσφορος (Εμπρηστική ουσία). Ρίξτε νερό στο καμένο δέρμα, και απομακρύνετε από το δέρμα με ένα αντικείμενο κατάλληλο όπως ψαλίδι η μαχαίρι τα τεμάχια του φωσφόρου που είναι ευδιάκριτα.

Τέλος ένα καλό αντίδοτο για τα αέρια των νεύρων είναι μια ένεσα ατροπίνης. Το φάρμακο αυτό προκαλεί ισχυρή μυο χαλάρωση. Ο Στρατός χρησιμοποιεί σε ανάλογες περιπτώσεις ατομικές ενέσεις ατροπίνης.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

Μετά την παρέλευση του άμεσου κινδύνου πρέπει να απομακρύνουμε τις εστίες μολύνσεως, με άφθονο ζεστό η κρύο νερό και σαπούνι, πλένουμε το σώμα μας, τα ρούχα τα αερίζουμε  κυρίως σε ήλιο σε περίπτωση μολύνσεως με αέριο. Σε περίπτωση υγρής χημικής ουσίας, βασικά είναι απαραίτητο , ιδίως σε εκτεταμένη μόλυνση, η αντικατάσταση του ρουχισμού, προσέχοντας να μην μεταδοθεί στο σώμα. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η αντικατάσταση ρούχων, τα πλένουμε με σαπούνι τα ξεπλένουμε καλά και τα απλώνουμε στον ήλιο. Για τα μολυσμένα αντικείμενα, ρούχα, υποδήματα που δεν θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει να τοποθετηθούν σε νάιλον σακούλα, να θαφτούν η να καούν, ώστε να μην μεταδοθεί η μόλυνση. Σε περίπτωση υποψίας μολύνσεως του νερού δεν το καταναλώνουμε εάν δεν εξεταστεί προηγουμένως από αρμόδιο κρατικό φορέα. Για τα τρόφιμα σε περίπτωση μολύνσεως μόνο κονσέρβες, που λόγο της συσκευασίας παρέχουν ασφάλεια, θα καταναλωθούν αφού προηγουμένως πλυθούν πολύ καλά οι συσκευασίες με σαπούνι και νερό.

 

3) ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ

Βιολογικές ουσίες είναι πλήθος νοσογόνων μικροοργανισμών, καθώς και τα προϊόντα τους. Δηλαδή μικροβιοτοξίνες, η δηλητήρια που παράγουν τα μικρόβια. Αυτά όταν μπουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν ποικιλία ασθενειών και πολλές φορές οδηγούν ακόμη και στον θάνατο. Τέτοιοι νοσογόνοι οργανισμοί είναι:

Α) ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Είναι μονοκύτταροι μικροοργανισμοί χωρίς αληθή πυρήνα η κυτταρικά οργανύλια, που ανήκουν στο βασίλειο των προκαρυωτικών, μονήρες οργανισμοί. Τα βακτήρια συνθέτουν DNA, RNA, πρωτεΐνες και μπορούν να αναπαράγονται ανεξάρτητα, αλλά χρειάζονται έναν ξενιστή για να τους παρέχει τροφή και ένα ευνοϊκό περιβάλλον. Εκατομμύρια μη παθογόνα βακτήρια ζουν στο ανθρώπινο δέρμα και στους βλεννογόνους. Αυτά αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα. Τα βακτήρια που προκαλούν νόσους ονομάζονται παθογόνα. Τα βακτήρια μπορεί να παράγουν δηλητηριώδες ουσίες που ονομάζονται τοξίνες. Τα σημαντικότερα νοσήματα που προκαλούνται από βακτήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικοί παράγοντες για την κατασκευή βιολογικών όπλων είναι:

παραδείγματα:

ΑΝΘΡΑΚΑΣ

Ο βάκιλος του άνθρακα είναι κυρίως παθογόνος για διάφορα φυτοφάγα ζώα, πρόβατα, κατσίκες, αγελάδες και σπάνια προσβάλλει, με τη δερματική μορφή της νόσου , άτομα που ασχολούνται με αυτά. Ο βάκιλος του άνθρακα είναι αερόβιο, θετικό βακτήριο, ευμέγεθες, ακίνητο σπορογόνο, καλλιεργείται στους 37 βαθμούς κελσίου σε κοινά θρεπτικά υλικά και σχηματίζει γλοιώδεις και συμπαγείς αποικίες, που μοιάζουν με σπασμένο γυαλί η κεφαλή μέδουσας. Μετά την είσοδο του στον οργανισμό, με εισπνοή μέσω του δέρματος η μέσω του βλεννογόνου του γαστρεντερικού, πολλαπλασιάζεται και σχηματίζει βλαστικές μορφές, οι οποίες παράγουν τοξίνες που είναι υπεύθυνες για την λοίμωξη. Προσβάλει δέρμα, πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα.

ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ Η ΜΕΛΙΤΑΙΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Η βρουκέλλωση είναι μια χρόνια λοίμωξη από ενδοκυττάρια βακτήρια. Η λοίμωξη μεταδίδεται στον άνθρωπο από προσβεβλημένα ζώα, κυρίως οικόσιτα θηλαστικά. Είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και ελάχιστες χώρες κατάφεραν την εκρίζωσή της από τον ζωικό πληθυσμό. Η μόλυνση γίνεται στον άνθρωπο μετά από επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις των ζώων η με αυτό εμβολιασμό, προσωπικό εργαστηρίου. Πύλες εισόδου αποτελούν η γαστρεντερική οδός με κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος η προϊόντων, το δέρμα μέσω αμυχών, και η αναπνευστική οδός.

ΧΟΛΕΡΑ

Είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο vibrio cholerae. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, μόνο τα στελέχη του Vibrio cholerae 01 και 0139, τα οποία παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως χολέρα και επιδημίες. Από το 1817 έχουν καταγραφεί 7 πανδημίες, για τις 6 από τις οποίες υπεύθυνος ήταν ο κλασικός βιότυπος του vibrio cholerae 01, ενώ για την τελευταία που ξεκίνησε από το 1961 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, άρχισε στην Ινδονησία και επεκτάθηκε στην Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική υπεύθυνος ήταν ο κλασικός βιότυπος του βακτηρίου virbio cholerae, ο el tor.

ΠΑΝΩΛΗ

Η πανώλη είναι μια ασθένεια, (ονομάστηκε και μαύρος θάνατος) που προκαλείται από την Yersinia pestis αρνητικό βακτήριο, το οποίο καλλιεργείται σε αιματούχο θρεπτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια, απομόνωση και ταυτοποίηση των έντερο βακτηριδίων στους 28 βαθμούς κελσίου, και απαιτεί επώαση τουλάχιστον 48 ωρών για την ανάπτυξη του. Κύριοι ξενιστές του μικροβίου είναι διάφορα θηλαστικά, όπως αρουραίοι, σκίουροι, κουνέλια και άλλα σαρκοφάγα ζώα, ενώ ενδιάμεσος ξενιστής είναι ο ψύλλος των τρωκτικών. Η νόσος μεταδίδεται με τα τσιμπήματα μολυσμένων ψύλλων, οι οποίοι συνήθως μεταναστεύουν στους ανθρώπους από τους αρουραίους που πεθαίνουν από πανώλη. Τα συμπτώματα είναι η νέκρωση του λεμφαδένα, μικροβιαιμία, σηψαιμία, καταπληξία, διάχυτη ενδo αγγειακή πήξη και κώμα

 

Β) ΡΙΚΕΤΣΙΑ

Τα είδη του γένους Rickettsia είναι Gram αρνητικοί, αυστηρά ενδοκυττάριοι βάκιλλοι που πολλαπλασιάζονται εντός του κυτταροπλάσματος των ενδοθηλιακών κυττάρων. Η Rickettsia mooseri (Rickettsia typhi), είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του ενδημικού (μυϊκού) τύφου.

Παραδείγματα:

Η Rickettsia typhi μεταδίδεται κυρίως με τον ψύλλο των αρουραίων, Xenopsylla cheopis, αν και οι ψείρες και τα ακάρεα είναι επίσης δυνητικοί φορείς. Οι αρουραίοι θεωρούνται η κύρια δεξαμενή των βακτηρίων, αλλά και άλλα σπονδυλωτά μπορεί να χρησιμεύσουν ως δεξαμενή συμπεριλαμβανομένων των ποντικιών, μυγαλών, οπόσουμ, κ.ά. Οι αρουραίοι και οι ψύλλοι του αρουραίου δεν πάσχουν από τη λοίμωξη με Rickettsia typhi και παραμένουν ισόβια μολυσμένα. Ο ενδημικός τύφος έχει παγκόσμια κατανομή, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε λιμάνια και παράκτιες πόλεις, όπου η παρουσία των τρωκτικών είναι διαδεδομένη.

Οι κλινικές εκδηλώσεις του ενδημικού τύφου είναι παρόμοιες με εκείνες του επιδημικού τύφου, αν και ο πρώτος είναι συνήθως λιγότερο σοβαρός. Η περίοδος επώασης είναι συνήθως πιο παρατεταμένη από ό,τι εκείνη του επιδημικού τύφου. Τα πρόδρομα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, αρθραλγίες και αίσθημα αδιαθεσίας, με ή χωρίς χαμηλό πυρετό. Η έναρξη χαρακτηρίζεται από επίμονο πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό και δερματικό εξάνθημα κυρίως στον κορμό. Το εξάνθημα είναι συνήθως λιγότερο εμφανές από αυτό του επιδημικού τύφου και μερικές φορές απουσιάζει. Οι επιπλοκές εξακολουθούν να είναι σπάνιες στον ενδημικό τύφο, ο οποίος θεωρείται γενικά καλοήθους εξέλιξης λόγω της πλήρους ίασης σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις.

Η διάγνωση των ρικετσιώσεων βασίζεται στις ορολογικές δοκιμασίες. Η παρουσία των αντισωμάτων ανιχνεύεται συνήθως μετά από 10 ημέρες από την έναρξη των συστηματικών συμπτωμάτων και οι τίτλοι των αντισωμάτων κορυφώνονται μετά από 3 έως 4 εβδομάδες ή και αργότερα εάν έχει χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι ο ενδημικός τύφος είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια, η καθυστέρηση στην έναρξη της κατάλληλης αντιβιοτικής θεραπείας είναι ο κύριος παράγοντας για την κακή πρόγνωση των ρικετσιώσεων.

 

Γ) ΟΙ ΙΟΙ

Είναι α-κυτταρική μορφή ζωής και το μόνο κοινό που έχει με ένα βακτήριο είναι ότι και αυτός διαθέτει γενετικό υλικό, το οποίο του επιτρέπει να αναπαράγεται χρησιμοποιώντας όμως τα οργανίδια και τις δομές κάποιου κυττάρου μέσα στο οποίο παρασιτεί, γιατί ο ίδιος είναι τελείως ανενεργός. Το γενετικό υλικό του ιού μπορεί να είναι DNA η RNA, μονόκλωνο η δίκλωνο. Ως προς το είδος του ξενιστή που προσβάλλουν, οι ιοί διακρίνονται σε ιούς βακτηρίων, ιούς φυτών, και ιούς ζώων. Οι  ιοί εξασφαλίζουν από τον ξενιστή τους μηχανισμούς αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης, καθώς και τα περισσότερα ένζυμα που τους είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες αυτές. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως υποχρεωτικά κυτταρικά παράσιτα. Ο πολλαπλασιασμός των ιών γίνεται στο εσωτερικό των κυττάρων ξενιστών, όπου παρασιτούν. Για να εισέλθει ι ιός σε ένα κύτταρο, πρέπει αρχικά να προσκολληθεί στην επιφάνειά του. Οι ιοί που διαθέτουν έλυτρο μπορούν είτε να εισέλθουν ολόκληροι μέσα στο κύτταρο ξενιστή είτε το έλυτρο τους να παραμείνει έξω από το κύτταρο, προσκολλημένο στην επιφάνειά του. Τα σημαντικότερα νοσήματα που προκαλούνται από ιούς που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βιολογικών όπλων είναι:

Παράδειγμα:

Ευλογιά

Ο ιός της Ευλογιάς είναι DNA ιός και ανήκει στην οικογένεια των ιών που προκαλούν φλυκταινώδη νόσο. Στο γένος των ορθοποξοιών ανήκει και ο ιός της ευλογιάς των αγελάδων, από τον οποίο παρασκευάζεται το εμβόλιο της ευλογιάς και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων. Οι τρείς ιοί έχουν κοινά αντιγόνα και τα αντισώματα που παράγουν έχουν διασταυρούμενη προστατευτική δράση. Ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια. Μετά την είσοδο του στον οργανισμό τα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, εμετοί, κακουχία, έντονη κεφαλαλγία και ραχιαλγία, κύριο χαρακτηριστικό είναι τα εξανθήματα, φλύκταινες.  Σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκε ως βιολογικό όπλο και ο ιός της ευλογιάς. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στις αρχές του 16ου αιώνα, ο Ισπανός κατακτητής francisco Pizzaro έδωσε στους Ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής ρουχισμό μολυσμένο με ευλογιά, προκειμένου να τους εξοντώσει. Το ίδιο έκαναν και οι άγγλοι όταν ο Sir Jeffrey Amherst παρείχε στους Ινδιάνους, που συνεργαζόταν με τους Γάλλους, κουβέρτες μολυσμένες με τον ιό της ευλογιάς, κατά την διάρκεια του γαλλικού και ινδιάνικου πολέμου, από το 1754 μέχρι το 1767. Τότε μεγάλος αριθμός ιθαγενών αμερικανών, που υπερασπιζόταν το φρούριο Carillon, επλήγησαν από επιδημική ευλογιά, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια του φρουρίου και στην κατάληψη του από τους άγγλους. Η Ευλογιά ήταν ασθένεια άγνωστη στους Ιθαγενείς της Αμερικής, με αποτέλεσμα να είναι πολλαπλάσια ευάλωτοι στην νόσο, εξαιτίας του ότι δεν είχαν αναπτυχθεί στον οργανισμό τους αμυντικοί μηχανισμοί. Αντιθέτως, στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, όπου η νόσος ήταν ενδημική προϋπήρχε, είχαν αναπτυχθεί αμυντικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι να είναι λιγότερο ευάλωτοι. Αυτό είχε ως συνέπεια τη δραματική μείωση του ινδιάνικου πληθυσμού από την ευλογιά.

 

AIDS

Όπως είναι γνωστό το AIDS για να εκδηλωθεί χρειάζεται χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό κατοικεί μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να εκδηλώνει την παρουσία του. Σαν βιολογικό όπλο, είναι ιδεώδες, γιατί καταστρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού το οδηγεί με σιγουριά στο θάνατο.

Δ) ΜΙΚΡΟΒΙΟΤΟΞΙΝΕΣ

Είναι δηλητηριώδεις ουσίες, που παράγουν τα παθογόνα μικρόβια, που όταν εισέλθουν στον οργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν, για να παράγει άλλες ουσίες, τις αντιτοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι μικροβιοτοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο. Διακρίνουμε τις μικροβιο εξωτοξίνες και τις μικροβιο ενδοτοξίνες

 

Παραδείγματα:

Μικροβιο εξωτοξίνες, Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα, εκκρίνονται και διαχέονται στο περιβάλλον αυτών, δηλ. γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το μικροβιοκύτταρο

 

Μικροβιο ενδοτοξίνες Ονομάζονται εκείνες που παράγονται από ζωντανά μικρόβια, στο κυτταρόπλασμα και παραμένουν εκεί, δηλ. δεν εκκρίνονται και δε διαχέονται στο περιβάλλον

Οι μικροβιο ενδοτοξίνες απελευθερώνονται και διαχέονται, όταν το μικρόβιο που τις παράγει

καταστραφεί δηλ. είτε πεθάνει φυσιολογικά είτε καταστραφεί από τα φαγοκύτταρα του

οργανισμού, είτε με τα αντιβιοτικά.

 

Τοξίνες

Ονομάζονται οι δηλητηριώδεις ουσίες των ζώων, των φυτών και των μικροβίων που όταν εισέλθουν στον οργανισμό προκαλούν λοίμωξη και ταυτόχρονα ερεθίζουν αυτόν για να παράγει άλλες ουσίες τις  αντί τοξίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις πρώτες. Οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν και θάνατο. Έχουμε τις ζωοτοξίνες (φίδια, αράχνες , σκορπιοί κ.α) φυτοτοξίνες και

μικρο βιοτοξίνες Οι αντιτοξίνες που δημιουργούνται από τον οργανισμό (ανθρώπου ή ζώου) μετά την είσοδο των τοξινών ονομάζονται αντιζωοτοξίνες, αντιφυτοτοξίνες και αντιμικροβιοτοξίνες

Οι μικροβιοτοξίνες όταν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλούν νόσο

Γενικά αυτές έχουν διάφορες ιδιότητες, ανάλογα με το είδος, δηλ. αν είναι ενδο – ή έξω – τοξίνη.

Οι εξωτοξίνες είναι δηλητηριώδεις σε ελάχιστες ποσότητες π.χ. 1 μ(0.001mg) τετανικής ή τοξίνη

του βακτηριδίου της αλλαντιάσεως προκαλεί το θάνατο, έχουν εκλεκτική δράση (εντεροτοξίνη,

νευροτοξίνη, αιμολυσίνη κ.λ.π) είναι αντιγονικές, είναι θερμοευαίσθητες κ.α  Οι ενδοτοξίνες, έχουν

τοξικότητα σχετικά μικρή, π.χ 1Μg δεν προκαλεί παθολογικά φαινόμενα, προκαλούν κοινά παθολογικά συμπτώματα π.χ. διάρροια, πυρετό, οιδήματα κ.α. δεν είναι αληθινά αντίγονα, διότι δεν παράγουν αντιτοξίνες, αλλά αντισώματα αντί μικροβιο κυτταρικά ενώ στην περίπτωση των εξωτοξίνων τα παραγόμενα αντισώματα είναι αντιμικροβιοτοξινικά κ.α

 

Αντισώματα: Είναι ουσίες που παράγουν κύτταρα του οργανισμού μετά την είσοδο η

εισαγωγή σε αυτόν ενός αντιγόνου και έχουν την ιδιότητα να το εξουδετερώνουν. Τα εμβόλια γίνονται για αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με αντισώματα σε περίπτωση μιας νόσου ώστε να μπορεί να αμυνθεί. Επίσης ένα απαραίτητο αμινοξύ για τον οργανισμό που καταπολεμά τους ιούς και τις  λοιμώξεις, είναι η λυσίνη.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Για την μορφή των βιολογικών ουσιών που διαχέονται με την μορφή αεροσόλ συνιστάται η χρησιμοποίηση της προστατευτικής μάσκας. Η ενδυμασία, κυρίως χοντρά ρούχα παρέχουν καλή προστασία του δέρματος. Η σχολαστική καθαριότητα του σώματος, ρουχισμού, υποδημάτων, οικιών και αυτοκινήτων, συμβάλλουν αποφασιστικά στην μείωση των κινδύνων μολύνσεως. Βασικό μέτρο άμυνας εναντίον των παθογόνων μικροοργανισμών είναι η καθαριότητα και ως γνωστό τα μικρόβια δεν ζουν σε καθαρό περιβάλλον. Επομένως τα τακτικά μπάνια με αφρόλουτρο, σφουγγάρι και ζεστό νερό, καθώς και ο αερισμός στον ήλιο, είναι η καλύτερη άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών, πρέπει να καταναλώνονται αυτά που είναι βέβαιο ότι δεν έχουν μολυνθεί. Το βράσιμο των τροφίμων και του πόσιμου νερού καταστρέφει τα μικρόβια. Να λαμβάνονται μέτρα προστασίας για αποθέματα τροφίμων και νερού, από πιθανή μόλυνση. Προσοχή κατα την διέλευση από μολυσμένες περιοχές. Ιδιαίτερη φροντίδα για την καταπολέμηση πιθανών φορέων βιολογικών μέσων, όπως τα ποντίκια, οι κατσαρίδες και τα έντομα. Αποφυγή επαφής με τα ζώα, ιδίως αδέσποτα, σκυλιά, γάτες, και σχολαστική καθαριότητα για τα κατοικίδια μας. Ο Ασβέστης είναι άριστο απολυμαντικό μέσο για τοίχους, πεζοδρόμια, υπαίθριους χώρους φύλαξης ζώων κλπ, Τακτική χρήση απορρυπαντικών στα δάπεδα, χλωρίνη, καθαριστικά υγρά. Αν δοθεί εντολή από τις υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες για ομαδικό εμβολιασμό, θα πρέπει να γίνει απαραίτητα, και να τηρούνται οι οδηγίες που θα δίδονται από τις υγειονομικές κρατικές υπηρεσίες. Βασικό μέτρο προστασίας από τα βιολογικά όπλα είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και οι εμβολιασμοί, μόνο όταν αυτοί είναι απολύτως απαραίτητοι.

Όπως ανέφερα πιο πάνω,  στα εμβόλια υπάρχει και ο αντίστοιχος ιός προκειμένου να αποκτήσει ο ανθρώπινος οργανισμός τα αντισώματα, για να αντιμετωπίσει την ασθένεια, δηλαδή το εμβόλιο της γρίπης έχει τον ιό της γρίπης, το εμβόλιο της Ηπατίτιδας έχει τον ιό της Ηπατίτιδας, σχετικά με το AIDS αν οι φαρμακευτικές εταιρίες αποφασίσουν κάποια στιγμή να κατασκευάσουν το εμβόλιο του, λογικά θα έχει τον ιό του, όσον αφορά τον καρκίνο, που πρόκειται για ένα αποτελεσματικό όπλο μαζικής καταστροφής,  είναι γνωστό ότι η καρκινογένεση προέρχεται από  πολλές πηγές, από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα και καταναλώνουμε καθημερινά, την ακτινοβολία, μέχρι και τον αέρα που αναπνέουμε, τι είναι όμως ο καρκίνος; ο καρκίνος δεν είναι αρρώστια αλλά ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων που προκαλεί δυσλειτουργία σε διάφορα μέρη του σώματος, άρα το αντίδοτο θα πρέπει να είναι μια ουσία η οποία θα διαιρεί τα κύτταρα και θα τα επαναφέρει στα φυσιολογικά τους επίπεδα……

 

4) ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΟΠΛΑ

Μια βρόμικη βόμβα, επίσης γνωστή σαν ραδιολογικό όπλο, είναι στην πραγματικότητα ένα συμβατικό εκρηκτικό, όπως δυναμίτης, πακεταρισμένος μαζί με ραδιενεργό υλικό το οποίο διασκορπίζεται από την στιγμή που η βόμβα εκρήγνυται. Μια βρόμικη βόμβα σκοτώνει η τραυματίζει είτε λόγω του αρχικού κύματος έκρηξης της συμβατικής βόμβας είτε λόγω της αερομεταφερόμενης ακτινοβολίας και της μόλυνσης που προκαλείται, εξ’ ου και ο όρος βρόμικη. Τέτοιες βόμβες θα μπορούσαν να είναι είτε μικροσκοπικές φορητές είτε αρκετά μεγάλες όπως μια βόμβα φορτηγό. Η κατάσταση εμφανίζεται όταν τρομοκράτες αποκτήσουν ραδιενεργό υλικό από ένα νοσοκομείο ή εγκαταστάσεις ακτινοβολίας τροφίμων, η στρατόπεδα, την συνδέσουν με μια εκρηκτική ύλη και πυροδοτήσουν την βόμβα σε μια αστική περιοχή. Η έκρηξη διαδίδει το ραδιενεργό υλικό στη πόλη και εκθέτει πληθυσμό στην ακτινοβολία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υγείας από μια βρόμικη βόμβα, δεν θα είναι ο καρκίνος, αλλά ο πανικός. Η δόση ακτινοβολίας από μια βρόμικη βόμβα θα είναι πιθανώς σχετικά μικρή. Ακόμη και μια ισχυρή βρόμικη βόμβα, που αποτελείται από μια ραδιενεργό ράβδο κοβάλτιο-60, αυτό που χρησιμοποιείται για την ακτινοβόληση τροφίμων, θα προκαλούσε δόσεις της τάξεως των μερικών rem για τους ανθρώπους μέσα σε μια ακτίνα μισό-χιλιομέτρου

Παράδειγμα:

Η Βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι είχε στόχο το Ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah στο κέντρο της Οκλαχόμα Σίτι στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ και διεξήχθη στις 19 Απριλίου 1995. Ήταν η πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Η έκρηξη στην Οκλαχόμα Σίτι κόστισε 168 ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών, και τον τραυματισμό πάνω από 680 ατόμων.  Η έκρηξη κατέστρεψε μερικώς ή ολοσχερώς 324 κτίρια σε ακτίνα 16 οικοδομικών τετραγώνων, καταστράφηκαν (από το ωστικό κύμα ή από την φωτιά) 86 αυτοκίνητα και θρυμματίστηκαν υαλοπίνακες σε 258 κτίρια της γύρω περιοχής. Η βόμβα εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιές ύψους τουλάχιστον $652 εκατομμυρίων.  Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης από πολιτειακές, ομοσπονδιακές και διεθνείς υπηρεσίες, μετά την επίθεση, ενώ συγκεντρώθηκαν και σημαντικές δωρεές από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA, Federal Emergency Management Agency) ενεργοποίησε έντεκα από τις Ομάδες Πολιτικής Έρευνας και Διάσωσης που διαθέτει, αποτελούμενες από 665 άτομα, τα οποία βοήθησαν το έργο της διάσωσης και της περίθαλψης. Μέσα σε 90 λεπτά από την έκρηξη, ένας αστυνομικός της Πολιτειακής Αστυνομίας Εθνικών Οδών της Οκλαχόμα (Oklahoma State Patrol), ο Τσάρλι Χάνγκερ, σταμάτησε τον Τίμοθι Μακβέι (Timothy McVeigh) για οδήγηση χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας και τον συνέλαβε για παράνομη οπλοφορία. Ιατροδικαστικά στοιχεία γρήγορα συνέδεσαν τον Μακβέι και τον Τέρι Νίκολς (Terry Nichols) με την επίθεση. Ο Νίκολς συνελήφθη, και μέσα σε λίγες μέρες απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους δύο. Οι Μάικλ και Λόρι Φόρτιερ (Michael και Lori Fortier) ταυτοποιήθηκαν αργότερα ως συνεργοί. Ο Μακβέι, ένας Αμερικανός υποστηρικτής του κινήματος των παραστρατιωτικών, είχε πυροδοτήσει ένα φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά, σταθμευμένο μπροστά από το κτίριο. Ο συνεργάτης του Μακβέι, Τέρι Νίκολς, είχε βοηθήσει στην προετοιμασία της βόμβας. Κινούμενος από το μίσος του για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και εξοργισμένος από αυτό που αντιλαμβανόταν ως κακό χειρισμό της Πολιορκίας του Γουέηκο (Waco Siege) το 1993 και του περιστατικού του Ruby Ridge το 1992, ο Μακβέι προσδιόρισε χρονικά την επίθεσή του να συμπέσει με τη δεύτερη επέτειο από τους θανάτους στο Γουέηκο. Η επίσημη έρευνα, γνωστή ως «OKBOMB», ήταν η μεγαλύτερη υπόθεση ποινικής έρευνας στην ιστορία των ΗΠΑ. Πράκτορες του FBI διεξήγαγαν 28.000 εξετάσεις μαρτύρων, συγκεντρώνοντας 3,2 τόνους αποδεικτικών στοιχείων και συλλέγοντας σχεδόν ένα δισεκατομμύριο επιμέρους πληροφορίες . Οι βομβιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν το 1997. Ο Μακβέι εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 11 Ιουνίου 2001 και ο Νίκολς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι Μάικλ και Λόρι Φόρτιερ κατέθεσαν εναντίον του Μακβέι και του Νίκολς. Ο Μάικλ Φόρτιερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δώδεκα ετών για τη μη ενημέρωση του κράτους των ΗΠΑ, ενώ η Λόρι έλαβε ασυλία από ποινική δίωξη σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή της. Όπως και με άλλες μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρίες συνωμοσίας αμφισβητούν την επίσημη θεώρηση των γεγονότων και υποστηρίζουν ότι υπήρξε συμμετοχή και άλλων δραστών. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσπισε νομοθεσία με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας γύρω από τα ομοσπονδιακά κτίρια ώστε να αποτραπούν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Από το 1995 μέχρι το 2005, πάνω από 60 εγχώριες υποθέσεις σχεδιασμού τρομοκρατικών ενεργειών απετράπησαν λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν μετά από αυτήν τη βομβιστική επίθεση. Στις 19 Απριλίου του 2000 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Μνημείου της Οκλαχόμα Σίτι στον χώρο του ομοσπονδιακού κτιρίου Murrah, στη μνήμη των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης. Κάθε χρόνο γίνονται τελετές στη μνήμη των θυμάτων την ακριβή ώρα που συνέβη η έκρηξη.

 

Η ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Τελειώνοντας το άρθρο, να αναφέρω και την αποζημίωση που δικαιούνται οι πολίτες από το κράτος σε περίπτωση που πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης.  Σε περιπτώσεις εμπρησμών, κτιρίων, αυτοκινήτων, περιουσιακών στοιχείων και υποδομών, και εφόσον η ενέργεια αυτή χαρακτηριστεί από την αστυνομία ως τρομοκρατική πράξη, για την χώρα μας, προβλέπεται…με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 3 του νόμου 2093 / 1992, ορίζεται ότι: Φυσικά η νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι η κύριοι κινητών η ακινήτων πραγμάτων δικαιούνται αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο για ζημιές, που υφίστανται ή υπέστησαν εξαιτίας η εξ αφορμής τρομοκρατικών πράξεων. Ως προς τον χαρακτήρα της πράξης, ως τρομοκρατικής, αποφαίνεται ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας, όπου συντελέσθηκε η τρομοκρατική πράξη η ο προϊστάμενος της καθ’ύλην αρμόδιας αστυνομικής αρχής. Εξάλλου με  την κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα 2/72219/0020/6-12-2002 Κ.Υ.Α. με την οποία  προβλέπονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων και δαπανών σε πληγέντες από τρομοκρατικές πράξεις, πέραν των άλλων απαιτείται και έγγραφη βεβαίωση του προϊσταμένου της καθ’ύλην αρμόδιας αστυνομικής αρχής, με την οποία θα αποφαίνεται, ως προς τον χαρακτηρισμό της πράξης, ως τρομοκρατικής ενέργειας η βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών με ανάλογο περιεχόμενο. Επίσης σύμφωνα και με την οδηγία 2004/80/ΕΚ του συμβουλίου, της 29 Απριλίου 2004, προβλέπεται εύλογη και προσήκουσα αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων για τη ζημιά, που υπέστησαν, ανεξάρτητα από το κράτος – μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο τελέστηκε η αξιόποινη πράξη. Και τούτο γιατί είναι συχνά δύσκολο για τα θύματα να λάβουν αποζημίωση, είτε λόγω του ότι ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους, είτε λόγο του ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του η να διωχθεί ποινικά…..

Διαβάστε και το πρώτο μέρος “Όπλα μαζικής καταστροφής” 

ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

MSc   IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE MANAGEMENT

PhD  IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY