Όπλα μαζικής καταστροφής (πρώτο μέρος) | Όπλα Μαζικής Καταστροφής Α' μέρος
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
17039
post-template-default,single,single-post,postid-17039,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Όπλα μαζικής καταστροφής (πρώτο μέρος)

ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 

Ένα μοναδικό καινούργιο άρθρο από τον συνεργάτη μας, ειδικό σε θέματα ασφαλείας και επίτιμο μέλος της KRAV MAGA PROTECTION KMP, κύριο Μπλιάμπτη Ευθύμιο.

KRAV MAGAΗ ΚΜΡ πρώτη σε καινοτομίες, ειδικεύεται στην αυτοάμυνα και την αυτοπροστασία, και εκτός από πολίτες εκπαιδεύει και σώματα ασφαλείας, διδάσκοντας το στρατιωτικό krav maga! Επομένως τα μέλη της πρέπει να γνωρίζουν και θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο Συνεργάτης μας μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφερε να συγκεντρώσει πολύτιμες γνώσεις και να τις καταθέσει σε αυτό το πόνημα, όπως μέτρα προστασίας από ραδιενέργεια, από χημικά, βιολογικά και ραδιολογικά όπλα. Το υλικό που καταθέτει στο άρθρο του, το διδάσκει τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος και πολύ σύντομα θα αναρτήσουμε και το δεύτερο…

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ

Όπλα = καθετί που τα χρησιμοποιούμε ως φονικό μέσο στις μάχες, στο κυνήγι ή και αλλού…

Μαζική  =  (Κυριολεκτικά) αυτή που ανήκει ή έχει σχέση με τη μάζα, την ύλη δηλαδή από την οποία αποτελείται κάθε σώμα, αυτή που ανήκει στη μάζα, στο πλήθος, στο λαό, (Μεταφορικά) πολλά μαζί, η μάζα του πλήθους, όγκος δεδομένων, πολλοί άνθρωποι.

 Καταστροφή = ολοκληρωτική φθορά, εξόντωση, δυστύχημα, συμφορά, πανωλεθρία.

Στην διπλωματική μου εργασία πριν 2 χρόνια, με θέμα τρομοκρατία εσωτερική ασφάλεια, θυμάμαι, είχα αφιερώσει 5 κεφάλαια γι’ αυτά τα όπλα, και τα είχα χαρακτηρίσει ως ασύμμετρες απειλές για την ανθρωπότητα, αν και μακάβριο το περιεχόμενο, σε αυτό το άρθρο δεν θα αναφερθώ σε πολλές λεπτομέρειες, γενικότητες, όπως η κατασκευή των όπλων, διεθνείς συμβάσεις, νομοθεσίες, και κυρώσεις, τι απαγορεύεται και τι όχι, αλλά θα παρουσιάσω αυτά τα όπλα με τις καταστροφικές τους ιδιότητες απλά και κατανοητά. Στόχος του άρθρου είναι η ενημέρωση και η προστασία του κοινωνικού συνόλου, από αυτά τα όπλα, αφού παραθέτω για κάθε όπλο και μέτρα  προστασίας. Το κατά δύναμιν θα περιοριστώ στα απολύτως απαραίτητα, γιατί η ύλη από αυτό το θέμα είναι απεριόριστη….

Ο όρος «Όπλα Μαζικής Καταστροφής» ορίστηκε επίσημα για πρώτη φορά το 1946, από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Συμβατικά Όπλα, η οποία περιέγραψε τα όπλα μαζικής καταστροφής ως «εκρηκτικά ατομικά όπλα, όπλα ραδιενεργού υλικού, θανατηφόρα χημικά και βιολογικά όπλα, καθώς και κάθε είδος όπλου που θα σχεδιαστεί στο μέλλον και θα έχει χαρακτηριστικά συγκρίσιμα με τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που προκαλεί η ατομική βόμβα ή τα όπλα που αναφέρθηκαν προηγουμένως» Σκοπός των όπλων αυτών είναι η μαζική καταστροφή, ο θάνατος, τραυματισμός , η άσκηση ψυχολογικής βίας σε ανθρώπους, ζώα, και φυτά. Η ιδιότητα της μαζικής καταστροφικότητας αυτών των όπλων συνιστά και το κύριο κίνητρο απόκτησης τους, τόσο από κρατικούς δρώντες όσο και από τρομοκρατικές ομάδες.

Τα όπλα μαζικής καταστροφής χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Πυρηνικά, Χημικά, Βιολογικά όπλα. Για τα ραδιολογικά θα αναφερθώ στο τέλος, αν και η καταστροφική τους ιδιότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στα τρία πρώτα όπλα.

        1)  ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Υπάρχουν δυο τύποι Ατομικών όπλων, σχάσεως και συντήξεως

Α) Ατομική βόμβα (Σχάση).

Το σχάσιμο ραδιενεργό υλικό συνήθως ουράνιο η πλουτώνιο δεν είναι όλο μαζί, αλλά χωρίζεται σε περισσότερα από ένα κομμάτια, ώστε το καθένα να έχει ποσότητα μικρότερη από την κρίσιμη μάζα. Αλλά όλα μαζί όταν ενωθούν,  έχουν συνολική ποσότητα μεγαλύτερη. Με την μέθοδο αυτή εξασφαλίζεται ότι όσο το σχάσιμο υλικό μένει χωρισμένο, δεν μπορεί να προκληθεί έκρηξη. Τη στιγμή που πρόκειται να εκραγεί η βόμβα ειδικός μηχανισμός, που περιέχει για παράδειγμα Τ.Ν.Τ. εκρήγνυται ταυτόχρονα μεταξύ των χωρισμάτων. Έτσι ενώνεται το σχάσιμο υλικό και γίνεται κρίσιμη μάζα. Από την πηγή Νετρονίων εκσφενδονίζονται πάνω στο σχάσιμο υλικό τα Νετρόνια, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την έκρηξη του Ουρανίου η πλουτωνίου, δηλαδή του ατομικού όπλου της βόμβας.. Η έκρηξη ενός ατομικού όπλου είναι αποτέλεσμα σχάσεως.

Παράδειγμα η ρίψη ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι……

6 Αυγούστου 1945 ……Με ταχύτητα 528 χιλιόμετρα και από ύψος 9.630 μέτρων, καθοδηγούμενο πλέον προς το σημείο ρίψεως της βόμβας από το σκοπευτικό όργανο, κατευθύνεται πάνω από την γέφυρα του ποταμού Ότα, που αντιστοιχεί στο κέντρο της πόλης. Στις 08:15 η βόμβα ουρανίου – 235 που της έδωσαν το όνομα little boy, ξεκολλά από την κοιλιά του Β-29. Το Enola gay, το όνομα του αεροπλάνου, όνομα της μητέρας του κυβερνήτη του, ξαλαφρωμένο από το βάρος, τινάζεται ψηλά αυξάνοντας ακόμη περισσότερο ταχύτητα και απομακρύνεται. Η πτώση της βόμβας, που κατευθύνεται με εξαιρετική ακρίβεια, στο προκαθορισμένο σημείο, διαρκεί 51” . Στις 08:16 ενώνονται οι τέσσερις ράβδοι ουρανίου-235, σχηματίζοντας την κρίσιμη μάζα. Η βόμβα εκρήγνυται περίπου 400 μέτρα πάνω από το έδαφος και 190 μέτρα βορειοανατολικά της γέφυρας του ποταμού ότα. Ένα φως εκτυφλωτικό απλώνεται ακαριαία σε διάμετρο μερικών χιλιομέτρων και ακολουθεί ο ορυμαγδός από μια απότομη έκρηξη. Σε κλάσμα δευτερολέπτου εξαερώνονται 93.000 ανθρώπινες υπάρξεις, μαζί με τα κτίσματα και ότι άλλο υπάρχει πάνω στο έδαφος. Μια στήλη από χώμα, συντρίμμια, καπνό, ατμό, απανθρακωμένα πτώματα ανθρώπων, λείψανα ζώων, ραδιενεργά κατάλοιπα, στήλη κολοσσιαία, λευκή στην αρχή, που όσο υψώνεται σκουραίνει, σκαρφαλώνει στον ουρανό και μοιάζει με μανιτάρι καθώς διαστέλλεται στην κορυφή. Σε 3 λεπτά φτάνει στα 9.000 μέτρα, και λίγο αργότερα στα 17.000 μέτρα. Στην περίμετρο της εκρήξεως κείτονται πάνω από 100.000 τραυματίες. Για χιλιάδες άλλους που επέζησαν αρχίζει το μακροχρόνιο μαρτύριο των επιπτώσεων από την ραδιενέργεια. Στις 9 Αυγούστου επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό στην πόλη του Ναγκασάκι με την διαφορά ότι η βόμβα πλουτωνίου-239, από σφάλμα, εκρήγνυται στο έδαφος, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό το άμεσο καταστροφικό αποτέλεσμα. Οι νεκροί φτάνουν τις  40.000 και οι τραυματίες τις 25.000, ενώ για χιλιάδες άλλους αρχίζουν οι επιπτώσεις από την έκθεση στην ραδιενέργεια.

Β) Βόμβα Υδρογόνου ( Σύντηξη)

Στην βόμβα υδρογόνου (Βόμβα Η), πραγματοποιείται αντίθετη διαδικασία από αυτή της σχάσεως (ατονικά όπλα), δηλαδή γίνεται σύντηξη πυρήνων, δευτερίου και τριτίου. Τα στοιχεία αυτά είναι δυο διαφορετικά είδη υδρογόνου που όταν συνενωθούν οι πυρήνες τους παράγουν ένα πυρήνα του αερίου ήλιο και ένα νετρόνιο. Επίσης παράγεται η μεγαλύτερη ενέργεια από οποιαδήποτε άλλη αντίδραση στο σύμπαν. Η βόμβα υδρογόνου αποτελείται από πυρήνα, ο οποίος περιέχει Υδρίδια του Λιθίου ( που είναι η πηγή του δευτερίου και τριτίου), και επειδή για την πραγματοποίηση της συντήξεως απαιτείται εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία (ανωτέρα των 100.000.000 βαθμών κελσίου) εκρήγνυνται ταυτόχρονα μικρές ατομικές βόμβες που περιβάλλουν το σχάσιμο υλικό (λίθιο), δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό την κατάλληλη θερμοκρασία για την σύντηξη. Τα προαναφερθέντα υλικά είναι σε περίβλημα από U-238 του οποίου η σχάση, που προκαλείται από την έκρηξη, επαυξάνει την εκρηκτική ισχύ της βόμβας υδρογόνου.

Παράδειγμα η πρώτη έκρηξη βόμβας υδρογόνου έγινε στις 31 Οκτωβρίου (1η Νοεμβρίου τοπική) 1952 στην ατόλη Enewetak, στα Νησιά Μάρσαλ (Marshall) του Ειρηνικού ωκεανού από τις ΗΠΑ. Στις 12 Αυγούστου στη Σοβιετική Ένωση πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Στις 30 Οκτωβρίου του 1961 οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν την μεγαλύτερη μέχρι τώρα βόμβα αυτού του είδους, σε ένα νησί κοντά στον Βόρειο Πόλο, με ισχύ 57 εκατομμυρίων τόνων δυναμίτη, η οποία όπως αναφέρουν οι τότε πηγές έγινε αισθητή μέχρι και την Σκανδιναβία, ενώ μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού σε απόσταση… 100 χιλιομέτρων. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η βόμβα αυτή ήταν 3.800 φορές πιο ισχυρή από την βόμβα της Χιροσίμα, στοιχείο που δείχνει την τεράστια καταστροφική δύναμη της βόμβας υδρογόνου.

     Επιπτώσεις από την ραδιενεργή Ακτινοβολία

          Όσοι επιβιώσουν από το ωστικό κύμα και την θερμική ακτινοβολία, θα δεχθούν κάποια ποσά ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Ανάλογες επομένως με το ποσό της δόσεως, θα είναι οι βιολογικές βλάβες που θα υποστεί και ο οργανισμός τους. Έτσι οι δόσεις: Ανώτερη από 5.000 RADS θα φέρει το θάνατο σε 48 ώρες, γιατί θα προκαλέσει βλάβες στο κεντρικό σύστημα που εκδηλώνονται με σπασμούς, κώμα, εγκεφαλικό οίδημα και σταμάτημα της κάρδιο αναπνευστικής λειτουργίας, από 1.000 έως 1.500 RADS θα φέρει το θάνατο σε δυο εβδομάδες, γιατί θα προκαλέσει βλάβη στο γαστρεντερικό σύστημα, που εκδηλώνεται με διάρροιες, αιμορραγίες, αφυδάτωση. Και από 200 έως 1.000 RADS θα φέρει το θάνατο σε ένα έως τρεις μήνες, γιατί θα προκαλέσει ανωμαλίες στο αίμα, οι οποίες εκδηλώνονται με αιμορραγίες, αναιμία και φλεγμονή του μυελού των οστών.

Μέτρα ΠροστασίαςΚατά την έκρηξη του ατομικού Όπλου

            Η ασφαλέστερη προστασία παρέχεται από τα υπόγεια καταφύγια, καθώς και από υπόγειο φυσικό η τεχνικό έργο, π.χ. Σήραγγα υπογείου σιδηροδρόμου. Μέτρια προστασία επίσης παρέχουν υπόγεια κτιρίων, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πληγούν τα κτίσματα άμεσα από το ωστικό η θερμικό κύμα. Σχετική προστασία παρέχουν κτίρια από μπετόν. Γενικά σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αποτελούν συνάρτηση της ισχύος του πυρηνικού όπλου, της αποστάσεως από το σημείο μηδέν, των καιρικών και εδαφολογικών συνθηκών και τύπου της εκρήξεως. Επίσης όπως υπολόγισαν οι ειδικοί, η ένταση του θερμικού κύματος μειώνεται κατά 50% αν περάσει μέσα από χάλυβα πάχους 4 εκατοστών, μπετό πάχους 12 εκατοστών, χώματος πάχους 19 εκατοστών, η ξύλου πάχους 35 εκατοστών. Εάν καταληφθεί ένα άτομο ακάλυπτο κατά την στιγμή της εκρήξεως, και υπάρχει δίπλα του ένα χαντάκι, τοίχος, η οποιοδήποτε άλλο μέσο που μπορεί να καλυφθεί, θα πρέπει να σπεύσει προς αυτό. Εάν δεν υπάρχει κανένα μέσο προστασίας θα πρέπει να πέσει αμέσως μπρούμυτα και να σκεπάσει το κεφάλι με τα χέρια. Εάν βρεθεί μέσα σε κτίριο να πέσει μπρούμυτα στο πάτωμα, κοντά σε ένα τοίχο η κάτω από ένα τραπέζι η κρεβάτι. Στην θέση αυτή θα πρέπει να μείνει έως ότου σταματήσουν να πέφτουν γύρω του συντρίμμια που προκάλεσε η έκρηξη. Αυτές είναι οι σωστές ενέργειες που θα πρέπει να εφαρμοστούν, γεγονός όμως που δεν εγγυάται αν θα μπορέσουν χρονικά να εφαρμοστούν την κρίσιμη στιγμή.

       Μετά την έκρηξη τουλάχιστον για το πρώτο 24ωρο

Την στιγμή που ένα άτομο γλιτώσει από την έκρηξη, υπόκειται στον επόμενο κίνδυνο αλλά πιο ύπουλο, της εκθέσεως του στη ραδιενέργεια. Για την περίπτωση αυτή θα πρέπει: Το άτομο να παραμείνει μέσα σε καλυμμένο χώρο, δηλαδή να μην βγει στο ύπαιθρο, η αν είναι στο ύπαιθρο να φροντίσει το ταχύτερο να βρει κατάλληλο χώρο, καταφύγιο, υπόγειο κτιρίου, η έστω απλώς ένα κτίριο. Αν στο άτομο πέσει σκόνη που προέρχεται από την έκρηξη, πρέπει στο συντομότερο δυνατό χρόνο να απαλλαγεί από τον ρουχισμό, και να κάνει ντουζ με άφθονο νερό, καθαρό, όχι μολυσμένο, και σαπούνι. Ιδιαίτερη επιμέλεια στα χέρια, μαλλιά, πρόσωπο. Προσοχή στο πολύ καλό ξέπλυμα, ντουζ, να μην χρησιμοποιήσει ξανά τα ίδια ρούχα, αν αναγκαστικά πρέπει να τα χρησιμοποιήσει, θα πρέπει προηγουμένως να βουρτσίσει τα ίδια ρούχα και να τα τινάξει πάρα πολύ καλά. Ιδιαίτερη προσοχή να μην εισπνεύσει αυτή την σκόνη, να κάνει πολύ καλό πλύσιμο χεριών, προσώπου, πριν από το φαγητό και τον ύπνο. Τρόφιμα μόνο κονσέρβες, αφού προηγουμένως πλυθούν εξωτερικά πολύ καλά. Νερό θα καταναλώνεται μόνο αυτό που θα επιτραπεί και οπωσδήποτε όχι από πηγάδια η ανοιχτές δεξαμενές.

kmp europe KRAV

      2)  ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ

Τοξική χημική η δηλητηριώδης ουσία είναι κάθε χημική ουσία, η οποία με την χημική της δράση μπορεί να προκαλέσει το θάνατο, προσωρινή ανικανότητα  η και μόνιμη βλάβη σε ανθρώπους η ζώα. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι χημικές ουσίες, ανεξάρτητα από την προέλευση τους η τη μέθοδο παραγωγής τους. Στην κατηγορία των χημικών όπλων συγκαταλέγονται και οι Εμπρηστικές η καπνογόνες  ουσίες, οι οποίες μπορεί να είναι χημικές αλλά δεν προκαλούν άμεσα βλάβες σε ζωικούς οργανισμούς, έχουν κύριο αποτέλεσμα την καταστροφή υλικών μέσων και έμμεσα βλάβες σε ζωικούς οργανισμούς.

Τα χημικά μπορεί να βρίσκονται σε στερεή, υγρή μορφή, και ως αέρια. Η είσοδός τους στον οργανισμό γίνεται με την αναπνοή, βρόγχοι – πνεύμονες, η με την απορρόφηση τους μέσω του δέρματος, οπότε προκαλούν διάφορες επιβλαβείς επιδράσεις, συμπτώματα ανάλογα με την χημική τους σύνθεση, παρακάτω παραθέτω τις κατηγορίες, περιγράφω τις καταστροφικές τους ιδιότητες στον άνθρωπο, και δίνω ορισμένα παραδείγματα από κάθε κατηγορία.

Α) ΑΕΡΙΑ ΝΕΥΡΩΝ ΟΠΩΣ (ΣΑΡΙΝ, ΣΟΜΑΝ, ΤΑΜΠΟΥΝ, VX)

Εισέρχονται στον οργανισμό με την αναπνοή, η απορροφώνται μέσω του δέρματος. Είναι χωρίς οσμή, χρώμα η γεύση και κατά συνέπεια δεν ανιχνεύονται πριν αρχίσουν την δράση τους. Προκαλούν σφίξιμο του στήθους, ρινορραγία, θάμπωμα της οράσεως λόγο συστολής της κόρης του οφθαλμού, καθώς και πόνους στα μάτια, δύσπνοια, ναυτία, και εμετό, πόνους στο υπογάστριο, ακράτεια ούρων η κοπράνων, μεγάλη εφίδρωση, συσπάσεις μυών, ιλίγγους, διανοητική σύγχυση, υπνηλία, κώμα, οπότε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, επιφέρουν τον θάνατο σε διάστημα 60 δευτερολέπτων.

Παραδείγματα:

SARIN

Το 1938, το σαρίν αναπτύχθηκε ως φυτοφάρμακο στη Γερμανία. Είναι διαυγές, άχρωμο, άγευστο και άοσμο υγρό, στην καθαρή του μορφή, δεν απαντάται στην φύση. Τα Συμπτώματα που προκαλεί στον ανθρώπινο Οργανισμό είναι: προβλήματα όρασης, βήχα, δύσπνοια, ναυτία, εμετό, σύγχυση, αδυναμία, υψηλή αρτηριακή πίεση, η έκθεση του σε μεγάλες δόσεις προκαλεί παράλυση, σπασμούς, απώλεια συνείδησης, ενώ η αναπνευστική ανεπάρκεια που προκαλεί, οδηγεί στον θάνατο.  Το 1994 και το 1995, χρησιμοποιήθηκε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιαπωνία. Το 2013, υπήρξαν καταγγελίες για χρήση του σαρίν τόσο από το συριακό καθεστώς κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όσο και αντίστροφα. Την υπόθεση ανέλαβε να ερευνήσει ο ΟΗΕ. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή μελλοντική χρήση, τόσο στη διάρκεια του συριακού εμφύλιου, όσο και σε τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς, το Μάιο του 2013, συνελήφθησαν στα  Άδανα 12 τρομοκράτες της συριακής οργάνωσης al nursa, που κατείχαν 2 κιλά σαρίν.

SOMAN

Παρασκευάσθηκε ως φυτοφάρμακο στη Γερμανία, το 1944. Είναι ένα διαυγές, άχρωμο και άγευστο υγρό, με ελαφρά οσμή ναφθαλίνης η και σάπιων φρούτων, που δεν απαντάται ελεύθερο στο περιβάλλον. Τα συμπτώματα και οι βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, από την έκθεση στο σομάν, είναι παρόμοια με αυτά του ταμπούν και του σαρίν.

VX

          Είναι ένα άοσμο και άγευστο ελαιώδες υγρό, με κεχριμπαρένιο χρώμα, που εξατμίζεται πολύ αργά, χρησιμοποιείται  μόνο ως χημικός παράγοντας, για την κατασκευή χημικών όπλων.           Το VX είναι χημικό όπλο που αναπτύχθηκε από  Βρετανούς στρατιωτικούς στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Το VX έχει απαγορευτεί από τις διεθνείς συμβάσεις για τα όπλα. Τα περισσότερα από τα παγκόσμια αποθέματα καταστράφηκαν την δεκαετία του 1990. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα έχει το μεγαλύτερο απόθεμα χημικών όπλων στον κόσμο. Σύμφωνα με την αστυνομία της Μαλαισίας, αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλή αδελφό του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Το VX, είναι 100 φορές πιο τοξικό από το αέριο νεύρων Σαρίν. «Μια μικρή σταγόνα VX μπορεί να σκοτώσει τον άνθρωπο μέσα σε ένα λεπτό. Απορροφάται από το δέρμα ή τα μάτια. Είναι 100 φορές πιο τοξικό από τα συνηθισμένα νευρικά αέρια, καθώς και από το ευρέως γνωστό Σαρίν. Το VX είναι άγευστο, άχρωμο και πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί», υποστηρίζει ο Κιμ Γου Τσαλ, ερευνητής στο κέντρο ασφάλειας και στρατηγικής της Νότιας Κορέας».

Επιφάνειες μολυσμένες από VX πρέπει να θεωρούνται μακροπρόθεσμος κίνδυνος, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το VX μπορεί να «κολλήσει» για μέρες σε αντικείμενα με τα οποία έρχεται σε επαφή. Σε ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορεί να «κολλήσει» ακόμη και για μήνες.

Ποιες είναι οι συνέπειες;

Το VX, όπως και οι περισσότερες θανατηφόρες χημικές ουσίες, κλονίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) , το VX διακόπτει «τη σωστή λειτουργία ενός ενζύμου που δρα σαν ‘‘διακόπτης’‘ του σώματος για αδένες και μυς».

Τα συμπτώματα της έκθεσης VX περιλαμβάνουν ναυτία, αδυναμία θερμότητας, απώλεια συνείδησης και αναπνευστική ανεπάρκεια.

 

 Β)  ΑΕΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ( ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ, ΑΡΣΙΝΗ, ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΚΥΑΝΙΟ)

Εισερχόμενα μέσα στο αίμα εμποδίζουν την οξυγόνωση των ιστών και των κυττάρων και φέρνουν τον θάνατο από ασφυξία. Δεν έχουν χρώμα και βασικά ούτε οσμή. Προκαλούν ερεθισμό του ρινοφάρυγγα, βήχα, σφίξιμο στο στήθος, ερεθισμό στα μάτια, ίλιγγο, πονοκέφαλο, ναυτία και εμετό, αύξηση του ρυθμού της αναπνοής με ταυτόχρονη δύσπνοια και ρίγη.

Παραδείγματα:

ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ

Σε θερμοκρασίες μικρότερες των 25,6 βαθμούς κελσίου είναι ένα άχρωμο η ανοιχτό μπλε υγρό, ενώ σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες είναι άχρωμο αέριο. Έχει μια χαρακτηριστική οσμή πικραμύγδαλου, την οποία κάποιοι περιγράφουν ως μυρωδιά μούχλας. Υπάρχει σε ελάχιστη ποσότητα στα πικραμύγδαλα, και στα κουκούτσια των φρούτων, μήλα, αχλάδια, κτλ, συνεπώς ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μπορεί να την εντοπίσει και επομένως δεν τους παρέχει επαρκή προειδοποίηση. Χρησιμοποιείται ως χημικός παράγοντας για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και εμπορικά στον υπό καπνισμό, την επιμετάλλωση, την εξόρυξη, καθώς και στην παραγωγή συνθετικών ινών, πλαστικών και φυτοφαρμάκων. Η έκθεση στο Υδροκυάνιο μπορεί να αποβεί άμεσα μοιραία, καθώς προσβάλλει σχεδόν όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, που είναι ευαίσθητα σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, και ιδιαίτερα τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον άνθρωπο με την κατάποση, την εισπνοή και την επαφή με το δέρμα η τα μάτια. Με την εισπνοή, τα συμπτώματα ξεκινούν εντός δευτερολέπτων η λεπτών. Ο Θάνατος μπορεί να επέλθει μέσα σε λίγα λεπτά. Με την επαφή στο δέρμα, η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι άμεση η να καθυστερήσει για 30 έως και 60 λεπτά. Η κατάποση συνήθως είναι άμεσα θανατηφόρος. Τα πρώτα συμπτώματα περιλαμβάνουν ζάλη, ίλιγγο, γρήγορη αναπνοή, ναυτία, έμετο, αίσθημα ασφυξίας, σύγχυση, ανησυχία και άγχος. Ως θεραπευτικά μέτρα χορηγούνται φάρμακα, που δεσμεύουν τα κυανίδια, όπως το νιτρώδες αμύλιο, το θεϊκό νάτριο και το θειο θεϊκό νάτριο, ενώ η αναπνοή υποστηρίζεται μηχανικά με διασωλήνωση,  αναπνευστήρα και χορηγείται οξυγόνο.

ΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΚΥΑΝΙΟ

Σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των 12,8 βαθμών κελσίου είναι άχρωμο υγρό, ενώ σε μεγαλύτερες είναι αέριο. Χρησιμοποιείται ως χημικός παράγοντας για την κατασκευή χημικών όπλων, αλλά και ως απολυμαντικό στο εμπόριο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά τοξική χημική ουσία, που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί το οξυγόνο. Η έκθεση στο χλωριούχο κυάνιο μπορεί να αποβεί γρήγορα μοιραία. Τα συμπτώματα και οι βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό είναι παρόμοια με αυτά του υδροκυανίου.

Γ)   ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΑΕΡΙΑ ( ΦΩΣΓΕΝΙΟ, ΔΙΦΩΣΓΈΝΙΟ, ΧΛΩΡΟΠΙΚΡΙΝΗ  ΚΤΛ)

Εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα πνεύμονες – βρόγχοι, όπου προκαλούν ερεθισμό και φλόγωση. Συνήθως δεν καταλήγουν στον θάνατο, αλλά αχρηστεύουν το άτομο προσωρινά, και κυρίως δρουν ψυχολογικά,. Δεν έχουν χρώμα, αλλά μυρωδιά φρεσκοκομμένου χόρτου. Προκαλούν ερεθισμό της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας, βήχα, πόνους στο στήθος, δύσπνοια, ερεθισμό των οφθαλμών, μαύρισμα των χειλιών και αίσθημα σοβαρής κοπώσεως.

Παραδείγματα:

ΦΩΣΓΕΝΙΟ

Χρησιμοποιήθηκε στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και ευθύνεται για έναν μεγάλο αριθμό θανάτων. Το Φωσγένιο δεν απαντάται στο περιβάλλον. Είναι μια σημαντική βιομηχανική χημική ουσία, που χρησιμοποιείται στα πλαστικά και στα φυτοφάρμακα. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι ένα δηλητηριώδες αέριο. Όταν το υγρό φωσγένιο απελευθερώνεται, μετατρέπεται γρήγορα σε άχρωμο η ελαφρά κίτρινο αέριο και εξαπλώνεται. Δεν είναι εύφλεκτο και δεν καίγεται εύκολα. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, έχει μια ευχάριστη μυρωδιά άχυρου η πράσινου καλαμποκιού, αλλά δεν είναι πάντα αντιληπτή. Αντίθετα, σε υψηλές συγκεντρώσεις, η οσμή του είναι έντονη και δυσάρεστη. Η επαφή με το δέρμα και τα μάτια, καθώς και η εισπνοή του προκαλεί  βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, βλάβες προκαλούνται από μολυσμένο με φωσγένιο νερό και τρόφιμα. Προσβάλλει κυρίως το δέρμα, τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες. Κατά την διάρκεια η αμέσως μετά την έκθεση σε αυξημένες συγκεντρώσεις, εμφανίζονται συμπτώματα, όπως βήχας, αίσθημα καύσης στο λαιμό και τα μάτια, δακρύρροια, θολή όραση, δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, έμετος. Και σε κάποιες περιπτώσεις συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα), μέσα σε δυο έως έξι ώρες. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες παρόμοιες με εκείνες από κρυοπαγήματα η εγκαύματα. Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να καθυστερήσουν έως και 48 ώρες μετά την έκθεση. Οπότε τα άτομα που έχουν προσβληθεί από φωσγένιο θα πρέπει να παρακολουθούνται τουλάχιστον για 48 ώρες. Τα μεταγενέστερα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα με λευκά ροζ υγρά, σημάδι του πνευμονικού οιδήματος, χαμηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και καρδιακή ανεπάρκεια.

ΧΛΩΡΟΠΙΚΡΙΝΗ

Χρησιμοποιείται στη γεωργία ως απολυμαντικό εδάφους και έχει έντονα ερεθιστική οσμή. Η εισπνοή ενός εκατομμυριοστού ppm προκαλεί ερεθισμό στα μάτια, γεγονός που λειτουργεί προειδοποιητικά στην έκθεση της. Επίσης, προσβάλλει τους πνεύμονες και το δέρμα. Μπορεί να απελευθερωθεί ως σπρέι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και να μολύνει τα τρόφιμα και το νερό. Απορροφάται από τον οργανισμό μέσω της εισπνοής, της κατάποσης και του δέρματος.

Δ)   ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΑΕΡΙΑ (  CN ΧΛΩΡΑΚΕΤΟΦΑΙΝΟΝΗ )

Ερεθίζουν τα μάτια, προκαλούν ακατάσχετη δακρύρροια, προσωρινό πόνο στους οφθαλμούς. Η κατηγορία αυτή των αερίων χρησιμοποιείται από τις Αστυνομίες των διαφόρων χωρών για διάλυση συγκεντρώσεων, καταστολή ταραχών. Δεν έχουν θανατηφόρα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους. Όταν όμως αυτό γίνει σε κλειστό χώρο, προξενούν σοβαρότατες παρενέργειες που μπορεί να καταλήξουν στο θάνατο, γιατί από την λήψη υψηλών δόσεων καίγονται οι πνευμονικοί ιστοί.

 

 

Παραδείγματα:

ΧΛΩΡΟΑΚΕΤΟΦΑΙΝΟΝΗ

Πρόκειται για άχρωμο έως γκρι η λευκό κρυσταλλικό αέριο, το οποίο μπορεί να εμφανίζεται ως νέφος, στο σημείο που απελευθερώνεται, έχει μια χαρακτηριστική οσμή, που κάποιοι την περιγράφουν ως ανθό μηλιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το νερό, τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα.  Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να την απορροφήσει μέσω της εισπνοής και της κατάποσης. Προκαλεί ερεθισμό του γαστρεντερικού σωλήνα, του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος η των ματιών, μέσω της επαφής. Οι επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα είναι  η συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα) και μπορεί να συμβεί αμέσως μετά την έκθεση, η μπορεί να καθυστερήσει μερικές ώρες. Οι επιπτώσεις στο δέρμα, παρατηρούνται μέσα σε 24 ώρες και συνήθως περιλαμβάνουν ερυθρότητα και φουσκάλες. Τα συνήθη συμπτώματα είναι, στα μάτια άμεσο πόνο, κάψιμο, σπασμούς των βλεφάρων, δακρύρροια, ερυθρότητα, ρινόρροια, βήχα και φτέρνισμα.

ΒΟΜΒΕΣ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ  ΑΕΡΙΑ

Δακρυγόνα Βομβίδα CN Μ7 και GNDM 5

Είναι όμοια στην εμφάνιση με την ερεθιστική, έχει γόμωση CN  (CHLORO ACETOPHENONE) που είναι ουσία δακρυγόνα και προκαλεί ισχυρή δακρύρροια και σοβαρή φλεγμονή στα μάτια. Ο αναφλεκτικός πυροδοτικός μηχανισμός με τον οποίο είναι εφοδιασμένη η βομβίδα, ανάβει τη γόμωση και προκαλεί το σχηματισμό του αερίου. Χρησιμοποιείται για διάλυση συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων από τις μονάδες αποκατάστασης τάξης Μ.Α.Τ. της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων.  Ο πυροδοτικός μηχανισμός είναι εγκαιροφλεγής με μικρή ποσότητα μελανής πυρίτιδας. Σκοπό έχει να αναφλέγει την πυρίτιδα και αυτή με τη σειρά της τη γόμωση. Η βομβίδα αρχίζει να καίγεται 2-3΄΄ μετά από την απελευθέρωση του μοχλού όπλισης. Η γόμωση καίει τη μονωτική ουσία που έχει καλύψει τις οπές του κορμού, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν οι οπές και να βγαίνει από αυτές το αέριο που δημιουργείται. Εκτός από την CΝΜ7 υπάρχει και ο σφαιρικός τύπος δακρυγόνας βομβίδας, ο CΝΜ25.

Ερεθιστική Βομβίδα CNDΜ5

Χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό με την δακρυγόνα. Περιέχει CΝ σε συνδυασμό με μια άλλη ερεθιστική ουσία. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της είναι τα ίδια με της δακρυγόνας. Τα αέρια της ερεθιστικής βομβίδας προκαλούν φλεγμονή στις ρινικές και λαρυγγικές κοιλότητες και δύσπνοια. Επακολουθούν εμετοί, πνευματική κατάπτωση και ναυτία. Αν και το αέριο είναι τοξικό, δε θεωρείται θανατηφόρο σε συνηθισμένες συνθήκες μάχης.

Ε)  ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ( ΒΕΝΖΙΝΗ, ΘΕΡΜΙΤΗΣ, ΛΕΥΚΟΣ ΦΩΣΦΟΡΟΣ)

Οι Εμπρηστικές ουσίες δεν ανήκουν στην κατηγορία των αερίων, και δεν έχουν άμεσο φυσιολογικό αποτέλεσμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, εκτός της περιπτώσεως προκλήσεως απωλειών από εγκαύματα. Οι ουσίες αυτές προκαλούν πυρκαγιές, φλεγόμενα όμως κομμάτια όπως λευκού φωσφόρου, προξενούν σοβαρότατα εγκαύματα και απομακρύνονται πολύ δύσκολα από το δέρμα η τα ρούχα.

 

 

Παραδείγματα:

       Οι Σύγχρονες εμπρηστικές βόμβες περιέχουν θερμίτη. Είναι μια ισχυρή εμπρηστική ουσία (μείγμα σκόνης αλουμινίου και σκουριά σιδήρου-τρισθενές οξείδιο σιδήρου, σε αναλογία 25% και 75%. Έχει χρησιμοποιηθεί σε εμπρηστικές χειροβομβίδες του Αμερικάνικου στρατού, σε εμπρηστικές βόμβες στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, σε χυτήρια σιδήρου και για την ένωση σιδηρογραμμών.

Εμπρηστικές βόμβες λευκού φώσφορου

Ο λευκός φώσφορος  είναι ιδιαίτερα δραστικό και τοξικό χημικό στοιχείο και εξαιρετικά εύφλεκτο, αναφλέγεται, όταν έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, προκαλώντας πυρκαγιά και λευκό παχύ, αδιαπέραστο, τοξικό και δηλητηριώδες καπνό ( πεντοξείδιο του φωσφόρου). Αν έρθει σε επαφή με το σώμα προκαλεί σοβαρά εγκαύματα. Είναι σώμα λευκό, που μοιάζει με κερί. Δεν απαντάται ελεύθερος στην φύση, αλλά ενσωματωμένος με άλλα στοιχεία. Βρίσκεται στα φωσφορούχα πετρώματα και είναι σημαντικό συστατικό βιομηχανικά όργανο φωσφορικών ενώσεων. Χρησιμοποιείται σε εμπρηστικές βόμβες, καπνογόνα και στην βιομηχανία χρωμάτων, χημικών προϊόντων. Ενώσεις του χρησιμοποιούνται ευρέως σε εκρηκτικά, πυροτεχνήματα κ.α. Έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιες βόμβες από τον Αμερικάνικο και τον Ισραηλινό Στρατό.

Καπνογόνα Βομβίδα Λευκού Φωσφόρου WP Μ15

Χρησιμεύει για την κάλυψη μικρών μονάδων που ενεργούν με καπνό. Ο λευκός φώσφορος ερχόμενος σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα ανάβει και βγάζει λευκό καπνό και προκαλεί πυρκαγιές. Μερικές φορές χρησιμοποιείται και εναντίον προσωπικού, γιατί τα φλεγόμενα κομμάτια φωσφόρου προκαλούν απώλειες και το παρενοχλούν. Είναι εφοδιασμένη με διαρρηκτικό πυροσωλήνα και μοιάζει με την ερεθιστική εκτός από το ότι έχει στρογγυλεμένες γωνίες.

ΒΟΜΒΑ ΜΟΛΟΤΟΦ

Είναι αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, που κατασκευάζεται από ένα εύθραυστο δοχείο, το οποίο πληρούται με εύφλεκτο υγρό (βενζίνη, νέφτι, οινόπνευμα) και στο στόμιο του φέρει, κατάλληλα τοποθετημένο καύσιμο υλικό, το οποίο καιόμενο από εξωτερική πηγή έναυσης λειτουργεί, ως φιτίλι και είναι ικανό να αναφλέξει το διασκορπιζόμενο κατά την διάρρηξη του δοχείου εύφλεκτο υγρό. Το όνομα της το πήρε από τον σοβιετικό κομισάριο υπουργό εξωτερικών βιάτσεσλαφ μιχαήλοβιτς μολότοφ. Το Μολότοφ υιοθετήθηκε από την ρώσικη λέξη Μολοτόκ που σημαίνει σφυρί. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Αντάρτικο πόλεων από στασιαστές, βανδαλιστές, χούλιγκανς, αντί εξουσιαστές, αναρχικούς και χρησιμοποιείται σε κάθε βίαιη διαμαρτυρία, οδομαχία η ταραχές με αστυνομικές δυνάμεις. Στις Η.Π.Α. Θεωρείται ως μια καταστρεπτική συσκευή, και στην αργκό ονομάζεται οργή του δράκου, χειροβομβίδα του φτωχού χεριού, είναι γνωστή επίσης και, ως η βόμβα των φτωχών, η βόμβα βενζίνης, η βόμβα αλκοόλ. Σύμφωνα με τον Carlos Marighella, τον πατέρα του αντάρτικου πόλεων, όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο του αντάρτη πόλεων, η βόμβα μολότοφ εντάσσεται μεταξύ των όπλων που πρέπει να μπορεί να φτιάχνει ένας αντάρτης πόλεων.

 

 

Ζ)   ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ (LSD)

Είναι χημικές ουσίες που σκοπό έχουν, να προκαλέσουν ψυχικές διαταραχές, περιορισμένης χρονικής διάρκειας, χωρίς  μετέπειτα συνέπειες. Προκαλούν υπνηλία, αποπροσανατολισμό, για διάστημα 5 έως 7 ωρών. Στην συνέχεια τα φαινόμενα παρέρχονται και το άτομο επανέρχεται στην φυσιολογική κατάσταση. Η αξία τους όμως σαν πολεμικών μέσων αμφισβητείται, διότι παρατηρήθηκε ότι σε μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων, φέρνουν αντίθετα των επιδιωκόμενων αποτελέσματα. Δηλαδή ενώ στον ένα στρατιώτη έφερναν υπνηλία και τον καθιστούσαν ανίκανο για κάθε δράση, σε έναν άλλον που ήταν δίπλα του, τον έκαναν εξαιρετικά επιθετικό, οπότε ανάλογα με τον οργανισμό είχε και τις παρενέργειες του. Όπως συμβαίνει με διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, φάρμακα καθημερινής χρήσης, έδειξε ότι φέρνουν τα αντίθετα των προσδοκώμενων αποτελέσματα, για παράδειγμα φάρμακο αγχολυτικό – ηρεμιστικό, να δημιουργεί σε ορισμένους παράδοξες αντιδράσεις, όπως διέγερση, άγχος, διαταραχές του ύπνου. Αυτό συμβαίνει, γιατί κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στην λήψη μιας χημικής ουσίας. Λόγω αυτής της αμφισβητήσεως, τα αναφέρω σαν μια κατηγορία ως χημικές πολεμικές ουσίες, χωρίς όμως να μας απασχολήσουν ιδιαίτερα.

 

Διαβάστε και το δεύτερο μέρος “Όπλα μαζικής καταστροφής”

 

ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

MSc   IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE MANAGEMENT

PhD  IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY