Κακοποίηση και κακοποιητική συμπεριφορά Krav Maga Protection KMP
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
21687
post-template-default,single,single-post,postid-21687,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Κακοποίηση και κακοποιητική συμπεριφορά

Ένα πρωτότυπο άρθρο και άκρως ανατρεπτικό από τον Μέντορα και Εξπέρ στην Ασφάλεια, Επιστημονικό Συνεργάτη μας, Κύριο Μπλιάμπτη Ευθύμιο, που αφορά την Κακοποίηση και την Κακοποιητική Συμπεριφορά, όπως πάντα δίνει την δική του ερμηνεία μέσα από Επιστημονικά στοιχεία, και αναλύει αρκετά είδη κακοποίησης όπως Αντρική, Θρησκευτική, Περιβαλλοντική, Μουσική κακοποίηση, κτλ, δίνοντας εύστοχα παραδείγματα, συμπεριλαμβανομένου την κακοποίηση ζώων. Στο τέλος καταθέτει και το νομικό πλαίσιο που ισχύει στην χώρα μας, το υλικό είναι και πάλι από το διδακτορικό του πάνω στην Συμπεριφοριστική Εγκληματολογία, τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τις πολύτιμες γνώσεις του που μοιράζεται μαζί μας, αποκλειστικά από την Krav Maga Protection International

 

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

(Abuse and abusive behavior)

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ = (ρήμα κακοποιώ, από το κακοποιός) μεταχειρίζομαι κάποιον με εχθρότητα και σκληρότητα με σκοπό να τον βλάψω. Κακομεταχειρίζομαι κάποιον, κάτι, τον καταστρέφω, του κάνω κακό.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ = Το σύνολο ενεργειών η εκδηλώσεων, με τις οποίες ένα άτομο αντιδρά στα ερεθίσματα που προέρχονται από το κοινωνικό του περιβάλλον.

 

Εισαγωγή

 

Η Κακοποίηση ανήκει στο Πραγματικό Έγκλημα, είναι η τάση που έχουμε να κάνουμε κακό στον εαυτό μας η σε  κάποιον άλλον, άνθρωπο η ζώο, στο περιβάλλον, είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία συνειδητά η ασυνείδητα κακομεταχειρίζεται το στόχο και προσπαθεί να του κάνει κακό, σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές μπορεί να επιφέρει τον θάνατο, και την καταστροφή.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ανθρώπων που κακοποιούν είναι ότι πάντοτε ρίχνουν την ευθύνη στο θύμα. Το φταίξιμο είναι του άλλου που δεν συμφωνεί μαζί τους, που τους εξοργίζει, που δεν εκπληρώνει τις ιδιοτροπίες τους, που δεν συμμορφώνεται με τις εντολές τους, γι’αυτό ποτέ δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους. Οπότε καθοδηγούν το θύμα να νιώθει ενοχές.

Από την άλλη ένα θύμα που δέχεται την κακοποίηση, οι λόγοι μπορεί είναι αρκετοί, να το επιτρέπει στον εαυτό του, και το σώμα του, σε περιπτώσεις προσωπικής, οικογενειακής  η θρησκευτικής κακοποίησης, όταν δέχεται την κακοποίηση από τρίτο μπορεί να είναι συναισθηματικά ευάλωτος, σωματικά αδύναμος, λόγο συνθηκών, λόγο ηλικίας, όπως ένα μικρό παιδί η κάποιος ηλικιωμένος ανήμπορος να αντιδράσει, και συνήθως η υπερβολική κακοποίηση οδηγεί στον θάνατο.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

(SCIENTIFIC ELEMENTS)

 

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

       Ας θυμηθούμε ότι το μεσαίο τμήμα του εγκεφάλου είναι η Λιμβική περιοχή που ελέγχει τα συναισθήματα και συνδέεται με τον μεταιχμιαχό εγκέφαλο, όπως η αγάπη, η μνήμη, η οικειότητα. Το τρίτο πιο εσωτερικό μέρος του εγκεφάλου, η περιοχή της Αμυγδαλής, είναι ο εγκέφαλος των ερπετών. Αυτό είναι το παλαιότερο μέρος του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνο για το 90% της λήψης αποφάσεων…..

Ο αρχαιότερος «ερπετοειδής εγκέφαλος» αποτελείται από τα βασικά γάγγλια, εμπλέκεται σε βασικές τυπικές συμπεριφορές των ειδών όπως η επιθετικότητα, η κυριαρχία και οι τελετουργικές εκδηλώσεις , και υπάρχει σε όλα τα σπονδυλωτά.

Εάν έχουμε συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες απειλές στη ζωή, ο εγκέφαλός μας γίνεται υπερευαίσθητος σε συνθήματα που μας θυμίζουν αυτές τις τραυματικές εμπειρίες. Μπορούμε τότε να έχουμε έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε συνθήματα και ο ερπετοειδής μας εγκέφαλος θα ενεργοποιήσει τις αποκρίσεις επιβίωσής μας στο συναίσθημα, τη μάχη, και το πάγωμα.

Ο ερπετοειδής μας εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να μας βοηθά να επιβιώσουμε όπως σε έναν προϊστορικό κόσμο, και έτσι είμαστε προγραμματισμένοι να φοβόμαστε οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με απειλή για την επιβίωσή μας . Αυτό είναι υπέροχο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα ένστικτα είναι βαθιά ασυνείδητα μέσα μας και το ασυνείδητο μυαλό λειτουργεί παρορμητικά και τυφλά χωρίς λογική.

Ο εγκέφαλος μπορεί να αυτοθεραπευθεί μετά από ένα συναισθηματικό τραύμα,  μέσω της νευροπλαστικότητας, γι’ αυτό υπάρχουν θεραπείες όπως η θεραπεία απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασίας κινήσεων των ματιών EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

Η θεραπεία απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασίας των κινήσεων των ματιών (EMDR) είναι μια τεχνική θεραπείας ψυχικής υγείας. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη μετακίνηση των ματιών σας με συγκεκριμένο τρόπο κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των τραυματικών αναμνήσεων.

Ο στόχος του EMDR είναι να σας βοηθήσει να θεραπευτείτε από ένα τραύμα ή άλλες οδυνηρές εμπειρίες της ζωής. Είναι μια δομημένη θεραπεία που ενθαρρύνει τον ασθενή να εστιάσει για λίγο στη μνήμη του τραύματος ενώ ταυτόχρονα βιώνει αμφίπλευρη διέγερση (συνήθως κινήσεις των ματιών), που σχετίζεται με μείωση της ζωηρότητας και των συναισθημάτων που σχετίζονται με τις αναμνήσεις του τραύματος.

Υπάρχει και η θεραπεία της PTSD. Διαταραχή μετατραυματικού στρες (Post-traumatic stress disorder

Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές για την PTSD. Οι περισσότερες περιλαμβάνουν ψυχολογική θεραπεία όπως την συμβουλευτική, αλλά και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί, επίσης, να βοηθήσει. Γενικά, είναι καλύτερο να γίνει η αρχή με ψυχολογική θεραπεία αντί της χρήσης φαρμάκων ως της πρώτης και μόνης λύσης του προβλήματος.

 

Η θεραπεία για την PTSD θα περιλάβει, πιθανώς, την αντιμετώπιση της τραυματικής ανάμνησης και την επεξεργασία των σκέψεων και των πεποιθήσεων που σχετίζονται με την εμπειρία. Οι θεραπείες που εστιάζουν στο τραύμα ενδέχεται:

να μειώσουν τα συμπτώματα της PTSD

να ελαττώσουν το άγχος και την κατάθλιψη

να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ατόμου

να είναι αποτελεσματικές για άτομα που έχουν βιώσει παρατεταμένα ή επαναλαμβανόμενα τραυματικά γεγονότα, αλλά η θεραπεία ενδέχεται να χρειαστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την αποκατάσταση του τραύματος, η νευροπλαστικότητα βοηθά τον εγκέφαλο να σχηματίσει νέες νευρικές οδούς που μπορούν να παρακάμψουν τις κατεστραμμένες περιοχές.

     Πώς επανασυνδέετε ο εγκέφαλός μας μετά από μια κακοποίηση;

(How do you rewire our brains after an abuse?)

 

Επανάληψη – Η νευροπλαστικότητα επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να επανασυνδεθεί με τρόπο που θα αφιερώσει περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα σε μια συγκεκριμένη εργασία. Ο καλύτερος (και ίσως ο μόνος σίγουρος) τρόπος για να το προωθήσετε είναι μέσω της επανάληψης. Ο εγκέφαλός σας είναι καλύτερος στα πράγματα που κάνει πιο συχνά, οπότε αν θέλετε να είστε καλοί σε κάτι: επαναλάβετε το.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας μετά από χρόνια κακοποίησης;

Αυτές οι αλλαγές είναι αρκετά σημαντικές ώστε να έχουν σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι την ενηλικίωση. Εάν βιώσατε κακοποίηση ή παραμέληση ως παιδί, ο εγκέφαλός σας μπορεί να έχει συνδεθεί από φόβο, άγχος και στρες . Και διαταραχές όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή ο εθισμός μπορούν να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή.

Πώς η κακοποίηση των παιδιών αλλάζει τον εγκέφαλο

(How child abuse changes the brain)

 

Η παιδική ηλικία είναι μια κομβική περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η νευρολογική ανάπτυξη είναι μια ακόμη πιο ζωτική και πολύπλοκη διαδικασία από τη φυσική ανάπτυξη για τα παιδιά. Άλλες τραυματικές εμπειρίες όπως η κακοποίηση και η παραμέληση μπορούν να διαταράξουν αυτή την εξέλιξη. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η παιδική κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.

Τρόποι με τους οποίους η παιδική κακοποίηση αλλάζει τον εγκέφαλο:

Μειώνει το Corpus Callosum . Αυτή η οδός μεταδίδει μηνύματα μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Το corpus callosum είναι κρίσιμο για τον κινητικό συντονισμό, τη γνωστική απόδοση και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Το corpus callosum είναι η πρωταρχική ενιαία περιοχή του εγκεφάλου που αποτελείται από μια λευκή ουσία σαν φύλλα που συνδέουν το αριστερό και το δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο .

Μειώνει τον ιππόκαμπο. Ο ιππόκαμπος είναι το μέρος του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για τη μάθηση και τη μνήμη. Παίζει επίσης ρόλο στην επεξεργασία των συγκρούσεων και στη συναισθηματική ρύθμιση.

Προκαλεί υπερδραστηριότητα στην Αμυγδαλή . Η αμυγδαλή επεξεργάζεται τα συναισθήματα και καθορίζει τις αντιδράσεις σε στρεσογόνες ή επικίνδυνες καταστάσεις.

Προκαλεί δυσλειτουργία στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων.

Δημιουργεί λιγότερο όγκο στον προμετωπιαίο φλοιό. Ο προμετωπιαίος φλοιός επηρεάζει τη συμπεριφορά, την αντίληψη, τη συναισθηματική ισορροπία και την κοινωνική ρύθμιση.

Μειώνει τον όγκο της παρεγκεφαλίδας . Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου ελέγχει τις κινητικές δεξιότητες και τον συντονισμό.

Εν ολίγοις, η παιδική κακοποίηση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά τους να αναπτύσσονται και να μαθαίνουν.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

      Η κακοποιητική συμπεριφορά προέρχεται από το ένστικτο του θανάτου, που βρίσκεται στον Πρωτόγονο, Ερπετοειδή εγκέφαλο, είναι ένα από τα τυφλά και παρορμητικά ένστικτα που υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια σε όλο το ζωικό βασίλειο και στην εξέλιξη του ανθρώπου. Τα υπόλοιπα ένστικτα που κυριαρχούν στον ερπετοειδή εγκέφαλο είναι αυτό της επιβίωσης, της τροφής και της αναπαραγωγής.

Όταν γεννιέται ο άνθρωπος αυτό που κυριαρχεί είναι το ένστικτο του θανάτου, ένα μωρό πρέπει να το προσέχεις, γιατί δεν έχει αναπτύξει ακόμα την δική του βούληση, μπορεί να χτυπήσει, μπορεί να κάνει κακό στον εαυτό του, να πιάσει κάτι αιχμηρό, να φάει κάτι που δεν πρέπει, να πιάσει κάτι που δεν πρέπει, πρίζα, ηλεκτρικό ρεύμα, φωτιά κτλ

Μεγαλώνοντας ο άνθρωπος, ανάλογα με τον τρόπο ζωής του, αυτό το ένστικτο η θα το βγάλει προς τους άλλους για να τους βλάψει, η θα το στρέψει προς τον εαυτό του, σε αυτό παίζουν ρόλο οι Γενετικοί παράγοντες, οι βιολογικοί όπως τα γονίδια των δολοφόνων, όταν υπάρχει όμως μια ισορροπία στον τρόπο ζωής του, οι συνθήκες που μεγαλώνει, το περιβάλλον, οι συναναστροφές του, αυτό που κυριαρχεί είναι το ένστικτο της επιβίωσης, το άτομο δημιουργεί, και εξελίσσεται, αλλιώς αυτοκαταστρέφεται, καταστρέφει και άλλους. Βλέπουμε πως λειτουργούν τα ζώα στο ένστικτό της επιβίωσης, μια γάτα την παίρνεις αγκαλιά και όταν την έχεις στον αέρα βγάζει τα νύχια από φόβο για να γαντζωθεί  από κάπου. Το ίδιο και ένα μωρό βάζει τα χέρια του μπροστά, για να μην χτυπήσει. Εδώ λειτουργεί το ένστικτο της Επιβίωσης.

Είναι στην φύση του ανθρώπου να καταστρέφει η να καταστρέφεται.

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΙΔΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

(PRACTICAL DETAILS

TYPES OF ABUSIVE BEHAVIOR)

 

Υπάρχουν πολλά είδη κακοποίησης όπως η Σωματική, η Λεκτική, Αστυνομική, Στρατιωτική, Πολιτική, Κοινωνική, Τοξική, Ψυχολογική, Αγχωτική, Περιβαλλοντική, Μουσική, Αντρική, Γυναικεία, Σχολική, Εκπαιδευτική, Φιλική, Συγγενική, Παιδική, Οικογενειακή, Θρησκευτική, Προσωπική, Εξαναγκαστική, ομαδική, ζώων, Εργασιακή, Σεξουαλική κτλ Θα αναλύσω ορισμένα σημαντικά είδη.

 

 

 

  • 1) Ψυχολογική κακοποίηση:

(Psychological abuse)

 

Η συναισθηματική ή ψυχολογική κακοποίηση είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος για να ελέγξει ένα άλλο άτομο μέσω τις κριτικής, των ενοχών, των κατηγοριών ή άλλων μορφών χειραγώγησης. Γενικά, μια σχέση είναι συναισθηματικά κακοποιητική όταν υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο κακοποιητικής συμπεριφοράς και εκφοβισμού έτσι ώστε να υπονομεύεται η αυτοεκτίμηση και η ψυχική υγεία του άλλου ατόμου.

Η ψυχολογική ή η συναισθηματική κακοποίηση, είναι πιο συχνή στις σχέσεις και στο γάμο, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ φίλων, μελών της οικογένειας και συνεργατών στον χώρο εργασίας.

 

Η συναισθηματική κακοποίηση (ψυχολογική πίεση) είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωριστεί, γιατί μπορεί να είναι έμμεση ή ύπουλη και περιλαμβάνει πολλές μορφές. Σταδιακά υπονομεύει την αυτοεκτίμηση του ατόμου, του προκαλεί αμφιβολίες για τις απόψεις και την πραγματικότητα. Τα θύματα της συναισθηματικής κακοποίησης ίσως να μην αναγνωρίζουν ότι κακοποιούνται μέχρι να μπορέσουν να δουν την εμπειρία τους με αντικειμενικό τρόπο ή μέχρι κάποιος να τους μιλήσει για αυτή.

 

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές όπως:

 

Λεκτικές προσβολές και υπαινιγμούς

Λεκτική επιθετικότητα

Εκφοβισμό (bullying)

Υπονόμευση της αυτοπεποίθησης

Παιχνίδια εξουσίας

Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους.

 

 

2) Προσωπική Κακοποίηση:

(Personal Abuse):

 

Η τάση που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να κάνουν κακό στον εαυτό τους συνειδητά η όχι, το πιο απλό παράδειγμα για ασυνείδητη κακοποίηση, είναι η ανθυγιεινή διατροφή, η χρήση ουσιών, το αλκοόλ, το κάπνισμα, οι κακές συναναστροφές, ο εθισμός στον τζόγο, στο σεξ, σε έμμονες συνήθειες.. πολλές φορές η προσωπική κακοποίηση περιλαμβάνει αυτοτραυματισμούς, αυτοκτονίες, παραμέληση του εαυτού μας, η ακόμα από υπερβολική εμμονή να αλλάξουμε, μπορεί να επιφέρει παραμόρφωση της εξωτερικής εμφάνισης.

 

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

  • Η Γυναίκα βαμπίρ, Σύμφωνα με μαρτυρία της: «Ήθελα να τα κάνω όλα σωστά, αλλά οι συνεχείς ξυλοδαρμοί και η κακοποίηση στο σπίτι με έκαναν να δω τα πράγματα αλλιώς. Αρχισα να τρυπιέμαι σε όλο μου το σώμα. Έτσι ξεκίνησα να κάνω τατουάζ μέχρι που κάλυψα το 100% του κορμιού μου», λέει η Maria Jose Cristerna. Αυτό είναι το απίστευτο πρόσωπο της «Γυναίκας – Βαμπίρ». Η Maria Jose Cristerna με κατάλληλες επεμβάσεις και αναρίθμητα τατουάζ έχει μεταμορφωθεί σε κάτι που όπως λέει η ίδια την απελευθερώνει. Η Μεξικάνα σχεδιάστρια τατουάζ και δικηγόρος αποκάλυψε τον καινούργιο της εαυτό χθες σε μια έκθεση σωμάτων με τατουάζ στην πόλη Monterrey.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι μετέτρεψε τον εαυτό της σε «Γυναίκα- Βαμπίρ» για να μην είναι πια θύμα ενδοοικογενειακής βίας. «Τα τατουάζ είναι ένα είδος λύτρωσης και απελευθέρωσης για μένα. Οι γονείς μου ήταν και είναι βαθιά θρησκευόμενοι και καθολικοί. Πήγα σε καθολικό σχολείο. Ερωτεύτηκα, παντρεύτηκα στα 17, ακολούθησα μια καριέρα. Ήθελα να τα κάνω όλα σωστά, αλλά οι συνεχείς ξυλοδαρμοί και η κακοποίηση στο σπίτι με έκαναν να δω τα πράγματα αλλιώς. Άρχισα να τρυπιέμαι σε όλο μου το σώμα. Έτσι ξεκίνησα να κάνω τατουάζ μέχρι που κάλυψα το 100% του κορμιού μου», λέει η Maria Jose Cristerna.

Η 35χρονη γυναίκα που είναι και μητέρα 4 παιδιών έχει βάλει εμφυτεύματα τιτανίου στο πρόσωπό της για να δημιουργήσει κέρατα και έχει βάλει κυνόδοντες για να μοιάζει με βαμπίρ.

«Τα κέρατα τα έβαλα γιατί αποτελούν σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Μάλιστα το έκανα χωρίς αναισθησία. Εβαλα τους κυνόδοντες γιατί από μικρή αγαπούσα τα βαμπίρ. Επίσης άλλαξα το χρώμα των ματιών μου για να μοιάζω με ένα βαμπίρ», είπε χαρακτηριστικά η Maria η οποία τόνισε πως η μεταμόρφωσή της δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αφού σκοπεύει να βάλει εμφυτεύματα τιτανίου στην πλάτη και το κεφάλι της!

Στον Σύνδεσμο: https://www.protothema.gr/world/article/115175/ayth-einai-h-gynaika-vampir/

 

  • «Black Alien» – Ο άντρας που δεν θυμίζει άνθρωπο – Έκοψε δάχτυλα, διχοτόμησε τη γλώσσα του και έβαλε εμφυτεύματα για να μεταμορφωθεί σε εξωγήινο

Ο Anthony Loffredo, ή Black Alien πλέον δε μοιάζει και πολυ με άνθρωπο καθώς έχει έχει προχωρήσει ακόμη και σε αυτοακρωτηριασμούς προκειμένου να μεταμορφωθεί σε Άλιεν.

Σοκάρουν οι επιλογές ενός Γάλλου που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μεταμορφωθεί από την κορυφή ως τα νύχια σε… μαύρο εξωγήινο, καταγράφοντας μάλιστα την αλλαγή του στα social media.

Ο Anthony Loffredo, ή Black Alien Project όπως είναι γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πλέον δε μοιάζει και πολυ με άνθρωπο καθώς έχει έχει προχωρήσει ακόμη και σε αυτοακρωτηριασμούς προκειμένου να μεταμορφωθεί σε Άλιεν.

Στον Σύνδεσμο: https://www.eurohoops.net/el/epikerotita-el/1244454/the-black-alien-project-o-anthropos-pou-evale-skopo-tis-zois-tou-na-metamorfothi-se-exogiino-photos/

 

 

  • Γυναικεία Κακοποίηση:

                         (Female Abuse)

 

Η Γυναικεία κακοποίηση αφορά ξυλοδαρμούς, βιασμό, υποτίμηση της γυναίκας, ψυχολογικά, Σωματικά, λεκτικά. Μόνο που η κακοποίηση που δέχονται δεν γίνεται αποκλειστικά από άντρες, αλλά τις περισσότερες φορές από τα ίδια τους τα παιδιά, υπάρχουν περιπτώσεις που μητέρες δολοφονήθηκαν από τα παιδιά τους,  η κακοποίηση γίνεται  και μεταξύ γυναικών, στις παρέες τους, στον χώρο εργασίας, από συγγενείς, κτλ. Αποκλειστικά για θύματα ενδοοικογενειακής βίας υπάρχει η Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr. Είναι μόνο για γυναίκες.

 

Δίνω Παραδείγματα Γυναικείας κακοποίησης:

 

  • Γιος που βίαζε και σκότωσε την μητέρα του

Στον Σύνδεσμο: https://www.lifo.gr/now/greece/thessaloniki-isobia-ston-60hrono-poy-skotose-kai-biaze-tin-84hroni-mitera-toy

  • Σκότωσε την σύντροφό της με 40 μαχαιριές, έγκλημα πάθους:

Στον Σύνδεσμο: https://www.lifo.gr/now/greece/dolofonia-sto-maroysi-me-40-mahairies-skotose-i-17hroni-tin-22hroni-ti-edeixe-i

  • Περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας

Στον Σύνδεσμο: https://www.newsbreak.gr/ellada/372268/thessaloniki-katadiki-8-fores-endooikogeneiaki-via-eleytheros/

 

  • Αντρική Κακοποίηση:

(Male Abuse)

 

Υπάρχει και η Αντρική Κακοποίηση που υφίσταται ένας άντρας σε όλες τις φάσεις της ζωής του, από την οικογένεια, τα παιδιά του, από την Σύντροφο, την Σύζυγο, από το Πανεπιστήμιο, από τον Στρατό, τα γήπεδα, από τον χώρο εργασίας, από τις παρέες του

Δίνω παραδείγματα Αντρικής Κακοποίησης:

  • Χτύπησε τον Πατέρα του και τον Έστειλε στο νοσοκομείο

Στον Σύνδεσμο: https://e-thessalia.gr/gios-gronthokopise-ton-patera-toy-kai-ton-esteile-sto-nosokomeio/

  • Υπόθεση Γιακουμάκη, τον κακοποιούσαν και τον δολοφόνησαν. Περίπτωση Αντρικής Κακοποίησης

Στον Σύνδεσμο: https://www.oneman.gr/life/ipothesi-giakoumaki-ta-vasanistiria-i-exafanisi-kai-o-tragikos-epilogos/

  • Αντρική κακοποίηση στον Στρατό που οδήγησε σε αυτοκτονία

Στον Σύνδεσμο: https://www.lifo.gr/now/greece/sadistika-tsoglania-ton-kakopoiisan-ston-strato-i-adelfi-toy-38hronoy-poy-aytoktonise

  • Ξυλοκόπησαν 90χρονο για 80 ευρώ. Περίπτωση Αντρικής Κακοποίησης.

Στον Σύνδεσμο: https://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/254411-ksylokopisan-90xrono-gia-80-evro-vinteo

 

 

  • Παιδική Κακοποίηση:

(Child Abuse)

Το ζήτημα με την παιδική κακοποίηση έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αφού παιδιά δεν θεωρούνται μόνο αυτά της μικρής ηλικίας, αλλά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών. Είναι τραγικό κάποιοι να μιλούν για την παιδική κακοποίηση από την οικογένεια, την στιγμή που έφηβοι παιδιά κακοποιούνται από συνομήλικους τους, η πολιτεία αδιαφορεί πλήρως για αυτά τα φαινόμενα σαν να μην υπάρχουν, κι όμως στα σχολεία και μεταξύ των εφήβων η κακοποίηση δεν έχει προηγούμενο. Και αντί να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, και να υπάρχει κάποιο καταφύγιο, όπως οι ξενώνες, για αυτά τα περιστατικά ώστε να προστατέψουν αυτά τα αδύναμα παιδιά (Θύματα), το χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο.

Δίνω παραδείγματα παιδικής κακοποίησης σε έφηβους:

  • Περιστατικά που χτυπούν συμμαθήτριες τους ανήλικες έφηβες ( Γυναικεία κακοποίηση)

Στον Σύνδεσμο: https://www.makthes.gr/synelifthisan-3-koritsia-poy-chtypisan-symmathitria-toys-676379

Στον Σύνδεσμο: https://www.neakriti.gr/ellada/1713058_minysi-sok-gia-bullying-kata-anilikis-apo-symmathitries-tis-ston-eyosmo

  • Περιστατικά που χτυπούν έφηβους Ανήλικους ( Αντρική Κακοποίηση)

Στον Σύνδεσμο: https://politic.gr/ellada/evosmos-15chronos-sto-nosokomeio-meta-apo-xylodarmo-kai-listeia/

Στον Σύνδεσμο: https://flashnews.gr/post/752526/lagkadas-pente-mathites-epitethikan-kai-chtypisan-sto-kefali-18chrono-symmathiti-tous/

 

  • Μουσική Κακοποίηση:

(Music Abuse)

Κίνδυνος απώλειας ακοής από τα υψηλά ντεσιμπέλ

 

Υψηλά ντεσιμπέλ. Κάτι που φαινομενικά δείχνει να είναι αθώο και σύνηθες ενώ εγκυμονεί μια πληθώρα κινδύνων για τα αυτιά και την ακοή. Η τελευταία, έχει συγκεκριμένα όρια κινδύνου τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε. Συγκεκριμένα, οι ήχοι που ξεπερνούν τα 85 ντεσιμπέλ δοκιμάζουν σε οριακό βαθμό τις αντοχές της. Στις πιο επικίνδυνες κατηγορίες, εντάσσονται οι μουσικοί, όσοι εργάζονται σε νυχτερινά κέντρα καθώς επίσης και όσοι απολαμβάνουν την ένταση στη διαπασών. Μετά από μια νύχτα σε τέτοιο νυχτερινό κέντρο με διαπασών μουσική, συνήθως τα αυτιά βουίζουν για δυο με τρεις ημέρες στους περισσότερους.

Τα ντεσιμπέλ είναι η μονάδα μέτρησης της έντασης του ήχου. Τα αυτιά μας, όσο κι αν νομίζουμε ότι τα έχουμε προπονήσει σε υψηλότερες εντάσεις, ουσιαστικά δεν τις συνηθίζουν ποτέ. Όταν ένας ήχος ξεπερνά τα 85 ντεσιμπέλ κάνει κακό στην ακοή μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μια φυσιολογική ομιλία κυμαίνεται στα 50 ντεσιμπέλ και ο θόρυβος του τραίνου στα 70. Αν εκθέτουμε τα αυτιά μας σε ήχους άνω των 91 ντεσιμπέλ για περισσότερο από 2 ώρες, τότε πλήττουμε σημαντικά την ακουστική λειτουργία. Όμως ακόμα και ήχοι που δεν ξεπερνούν τα 80 ντεσιμπέλ, αν είναι αδιάκοποι και πολύωροι, πάλι μπορούν να μας βλάψουν. Γιατί; Διότι τα ακουστικά νεύρα δεν χαλαρώνουν ποτέ και καταγράφουν τα πάντα επί μονίμου βάσεως! Το πόση φθορά τελικά προκαλούν οι διαρκείς και έντονοι ήχοι στα αυτιά μας, ποικίλλει με βάση μια πληθώρα παραμέτρων. Κάποιες εξ αυτών, είναι η ηλικία, η φυσική κατάσταση, ο χαρακτήρας και οι συνθήκες περιβάλλοντος. Πάντως οι παρατεταμένοι ήχοι πολλών ντεσιμπέλ είναι οι πιο επικίνδυνοι!

Πώς τα υψηλά ντεσιμπέλ ενεργοποιούν την επιλεκτική ακοή

Οι ήχοι πολλών ντεσιμπέλ είναι ανεπιθύμητοι και όταν το αυτί καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να τους αποφύγει, παίρνει δραστικά μέτρα. Μπλοκάρει τη λειτουργία του οργάνου του Κόρτι το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανάλυση των συχνοτήτων. Έτσι, προκειμένου να προστατέψει τα ακουστικά νεύρα, περιορίζει την ακουστική αντίληψη, την αποκωδικοποίηση και τη μνήμη. Αυτή η ‘επιλεκτική ακοή’, μπορούμε να πούμε ότι είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της ακουστικής λειτουργίας απέναντι στα υψηλά ντεσιμπέλ.

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα υψηλά ντεσιμπέλ Όταν αυτή η κατάσταση γίνει συνήθεια, τα αισθητήρια τριχοφόρα κύτταρα συνηθίζουν σε αυτό το offline mode. Η διαρκής ηχορύπανση δημιουργεί ένα βραχυκύκλωμα στις συχνότητες που είναι αντιληπτές από τα ακουστικά νεύρα. Το πρόβλημα μπορεί να ξεκίνησε από τις υψηλές συχνότητες, αλλά σταδιακά περνάει και στις μεσαίες συχνότητες. Η ακουστική αντίληψη δεν σταματά να υποχωρεί αργά αλλά σταθερά. Λόγω αυτής της σταδιακής επιδείνωσης, ο πάσχων θα το καταλάβει μόνο όταν αυτή θα φτάσει τα 1500Hz. Το πρώτο βήμα προς τη βαρηκοΐα και σε επόμενο στάδιο την κώφωση, έχει ήδη γίνει. Τα υψηλά ντεσιμπέλ έκαναν τη ζημιά τους χωρίς καν να γίνει αντιληπτό.

 

  • Θρησκευτική κακοποίηση:

(Religious abuse)

 

Περιλαμβάνει τελετουργικά, έθιμα, μυήσεις, και αυτοτιμωρίες των ατόμων που έχουν προσηλυτιστεί από μια θρησκεία. Από τις κτηνωδίες του τορκεμάδα, την Ιερά εξέταση, μέχρι και κακοποιήσεις πιστών από διάφορες Αιρέσεις.

 

  • Χαρακτηριστικό Παράδειγμα ο Ιερέας jim jones, που είχε ιδρύσει την αίρεση τον ναό του λαού όπου προσηλύτιζε τους πιστούς και στο τέλος τους οδήγησε στην μαζική αυτοκτονία. Η Υπόθεση έχει γίνει ταινία, και το έκαναν τραγούδι οι Manowar (Guyana the cult of the damned)

Στις 14 Νοεμβρίου του 1978, ο Leo Ryan, μέλος του Κογκρέσου, έφτασε στη Γουιάνα με μια ομάδα δημοσιογράφων και συγγενών κάποιων μελών της αίρεσης, για να διεξάγει μια ανεπίσημη έρευνα για τους ισχυρισμούς και τις καταχρήσεις. Τέσσερις μέρες αργότερα, καθώς το κόμμα του Ryan και 14 αποστάτες από τη λατρεία ετοιμάζονταν να φύγουν από έναν αεροδιάδρομο κοντά στο Jonestown, ο Jones διέταξε τη δολοφονία της ομάδας. Ο Ryan και άλλοι τέσσερις (συμπεριλαμβανομένων τριών ρεπόρτερ) σκοτώθηκαν. Φοβούμενος ότι αυτοί που είχαν δραπετεύσει θα έφερναν σύντομα την αστυνομία, ο Jones ενεργοποίησε το σχέδιο αυτοκτονίας του.

 

An aerial shot of the mass suicide of the religious cult, The Peoples Temple led by Jim Jones, 1978, Jonestown, Guyana. (AP Photo)

Στις 18 Νοεμβρίου διέταξε τους οπαδούς του να πιουν δηλητήριο, μια εντολή που η συντριπτική τους πλειοψηφία, υπάκουσε δίχως δεύτερη σκέψη. Συνολικά, πάνω από 900 άνθρωποι πέθαναν στο Jonestown, εκ των οποίων οι 304 ήταν παιδιά, συμπεριλαμβανομένου και του Jim Jones, ο οποίος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στο κεφάλι. Υπάρχουν εικασίες ότι μπορεί να αυτοκτόνησε ή ότι η νοσοκόμα του, Annie Moore, τον πυροβόλησε θανάσιμα πριν αυτοκτονήσει με τον ίδιο τρόπο.

Βλέπε δημοσίευμα:   https://www.oneman.gr/life/i-maziki-aftoktonia-909-atomon-pou-xekinise-apo-tin-paranoia-enos/

Παραδείγματα Αιρέσεων,

Βλέπε δημοσίευμα: https://www.iefimerida.gr/kosmos/aireseis-aytoktonia-sfagi-piston

 

  • Σεξουαλική κακοποίηση:

(Sexual abuse)

 

Συμβαίνει σε άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, μπορεί να περιλαμβάνει:

 

Σεξουαλική παρενόχληση, Ανεπιθύμητο άγγιγμα ή φιλί.

 

Σεξουαλικές ή σεξουαλικού περιεχομένου δραστηριότητες μετά από άσκηση μεγάλης πίεσης ή εξαναγκασμό, όπου εμπίπτουν όσες ενέχουν βία ή πόνο.

 

Έκθεση των γεννητικών οργάνων κάποιου σε δημόσια θέα, π.χ. επίδειξή τους. Καταδίωξη ατόμου.

 

Παρακολούθηση από κάποιον χωρίς την άδειά σας όταν είστε γυμνός/γυμνή ή επιδίδεστε σε σεξουαλικές δραστηριότητες, π.χ. γείτονες

 

Η δημοσίευση σεξουαλικών εικόνων στο Ίντερνετ χωρίς τη συγκατάθεση του άμεσα ενδιαφερόμενου ατόμου.

 

Εξαναγκασμός ή άσκηση μεγάλης πίεσης από κάποιον για παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού ή συμμετοχή στο υλικό αυτό.

 

Αλκοολούχα ποτά ή χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ με σκοπό να μειωθεί ή να κλονιστεί η ικανότητα του θύματος να κάνει τις δικές του επιλογές για την ερωτική ή σεξουαλική του δραστηριότητα.

 

Σεξουαλική πράξη με άτομο που κοιμάται υπό την έντονη επήρεια αλκοόλ και/ή άλλων ναρκωτικών ουσιών.

 

Άσεμνα αστεία ή αισχρά υπονοούμενα, υπαινικτικές ιστορίες ή επίδειξη σεξουαλικοποιημένων εικόνων, στο πλαίσιο ενός μοτίβου εξαναγκαστικής, εκφοβιστικής ή χειριστικής συμπεριφοράς.

 

Βιασμός (διείσδυση σε οποιαδήποτε σχισμή του ανθρώπινου σώματος με οποιοδήποτε αντικείμενο).

 

Η «περιποίηση» παιδιού ή ευάλωτου ατόμου με απώτερο σκοπό τη συμμετοχή του σε σεξουαλικές δραστηριότητες οιουδήποτε είδους.

 

Κάθε σεξουαλική πράξη με παιδί.

 

Αντρικός βιασμός: Βλέπε δημοσίευμα: https://www.huffingtonpost.gr/entry/erakleio-27chronos-kateyyeile-oti-ton-viasan-4-andres-mesa-se-diamerisma_gr_64f1ec43e4b02f61505e8ff3

Γυναικείος Βιασμός: Βλέπε Δημοσίευμα: https://www.tanea.gr/2023/10/11/greece/voreia-eyvoia-viase-dyo-fores-66xroni-mesa-sto-spiti-tis/

Παιδικός (Αντρικός) βιασμός: Βλέπε Δημοσίευμα: https://www.lifo.gr/now/greece/biasmos-15hronoy-apo-synomilikoys-toy-kanane-kati-ayta-ta-paidia-apo-tin-palia-parea

 

  • Κακοποίηση Ζώων:

(Animal Abuse)

Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο αποκεφαλισμός, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία, η κτηνοβασία είναι κι αυτή έγκλημα, μια διαστροφή, να κάνει κάποιος σεξ με τα ζώα.

 

Βλέπε Δημοσίευμα: https://www.ethnos.gr/greece/article/262516/apotropiasmosstisserreseptakoytabiakakopoihsanoimathhtesae28099dhmotikoymolistriaexoynpithanothtesepibioshs

 

 

  • Περιβαλλοντική Κακοποίηση:

(Environmental Abuse)

 

Αφορά την καταστροφή του περιβάλλοντος, το κάψιμο των δασών, την μόλυνση της ατμόσφαιρας, Οικολογικές καταστροφές και την υποβάθμιση των εκτάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νησιά της βορείου Αμερικής, από καταπράσινα δασώδη νησιά, τα μετέτρεψαν σε πόλεις από τσιμέντο.

Όπως και η Δαδιά, στον Έβρο, πριν και μετά.

Κι όμως η φύση βρίσκει τον τρόπο να αναγεννηθεί.

Μην ξεχνάμε ότι εδώ και 55 εκατομμύρια χρόνια, στην ακτή του ατλαντικού της βόρειας Αμερικής, είχε συμβεί 6 φορές άνοδος της στάθμης του ωκεανού, που σκέπασε τα πάντα. Κάθε φορά που το νερό υποχωρούσε, εμφανιζόταν πανίδα και χλωρίδα πρωτόφαντη, όπως δείχνουν τα απολιθώματα, σε κάθε υποχώρηση του νερού, οι οικολογικές συνθήκες που υπήρχαν πριν από την πλημμύρα επανερχόταν, μια συστημική προσαρμογή θα έπρεπε λοιπόν να επαναφέρει τα ίδια φυτά και τα ίδια ζώα, αλλά δεν έγινε αυτό, και τις 6 φορές που συντελέστηκε μια ανατροπή εμφανίστηκαν νέες μορφές ζωής. Επί πολλά χρόνια  επικρατούσε η άποψη ότι η ικανότητα του ανθρώπου να τραυματίζει την φύση ήταν ένα πρόσφατο φαινόμενο της ανθρώπινης ιστορίας, η πραγματικότητα όμως είναι ότι μόλις ο άνθρωπος εμφανιστεί σε ένα σημείο της υδρογείου, προκαλεί με τις δημιουργικές του δεξιότητες ένα χάος που παρασύρει στον αφανισμό πανίδα και χλωρίδα… Ένα καλό παράδειγμα είναι τα νησιά της βορείου Αμερικής και συγκεκριμένα στο νησί Μανχάταν της Νέας Υόρκης, από ένα δασώδη καταπράσινο νησί γεμάτο βλάστηση, οι άνθρωποι το μετέτρεψαν σε μια πόλη από τσιμέντο…

 

 

Τελειώνοντας το άρθρο να υπενθυμίσω πως η κακοποίηση δεν πρέπει να ταυτίζεται η να συγχέεται με την Βία και τον Εκφοβισμό, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν αυτά τα στοιχεία, αλλά τις περισσότερες φορές η κακοποίηση γίνεται με την δική μας θέληση και συναίνεση, γιατί το επιτρέπουμε στον εαυτό μας.

 

Ισχύουσα Νομοθεσία

(Current legislation)

 

  • Το άρθρο που αντιπροσωπεύει την κακοποίηση είναι το 137Α του Ποινικού κώδικα που αφορά τα βασανιστήρια

 Άρθρο 137Α Βασανιστήρια

  1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του

οποίου ανάγεται η δίωξη, η ανάκριση ή η εξέταση

αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων

ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια

κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη,

εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση

αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται

στην εξουσία του με σκοπό: α) να αποσπάσει από αυτό

ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση,

πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής

πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας, β) να το τιμωρήσει ή

γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα. Με την ίδια

ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με

εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως

σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις

του προηγούμενου εδαφίου.

  1. Με την ίδια ποινή τιμωρούνται τα βασανιστήρια τα

οποία τελούνται από τα πρόσωπα και υπό τις

περιστάσεις που προβλέπει η προηγούμενη

παράγραφος ακόμη και χωρίς τον αναφερόμενο σε

αυτή σκοπό, εφόσον η επιλογή του παθόντος γίνεται

λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος,

εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών

καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, γενετήσιου

προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών

φύλου. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται το

άρθρο 82 Α.

  1. Επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν

οι πράξεις των προηγούμενων παραγράφων: α)

τελούνται με μέσα ή τρόπους συστηματικού

βασανισμού, ιδίως κτυπήματα στα πέλματα του

θύματος (φάλαγγα), ηλεκτροσόκ, εικονική εκτέλεση ή

παραισθησιογόνες ουσίες ή β) έχουν ως αποτέλεσμα

τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος. Η ποινή αυτή

επιβάλλεται και όταν ο υπαίτιος, ως προϊστάμενος,

έδωσε την εντολή τέλεσής τους.

  1. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση

παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε

άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης

αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα και υπό

τις περιστάσεις που προβλέπουν οι παράγραφοι 1 και

2, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια των βασανιστηρίων, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον

τριών ετών και χρηματική ποινή, αν δεν τιμωρείται

βαρύτερα με άλλη διάταξη. Επιβάλλεται κάθειρξη

έως δέκα έτη αν συντρέχει η περίπτωση β΄ της

προηγούμενης παραγράφου. Ως προσβολές της

ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται ιδίως: α) η

χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας, β) η

παρατεταμένη απομόνωση, γ) η σοβαρή προσβολή

της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

  1. Αν οι πράξεις των προηγούμενων παραγράφων

επέφεραν τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται

κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

  1. Βασανιστήρια συνιστούν, κατά το άρθρο αυτό, κάθε

εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή

σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή

ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική

βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση

χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών

μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του

παθόντος. Δεν υπάγονται στην έννοια των

βασανιστηρίων πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς

τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου

περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο

μέτρο δικονομικού καταναγκασμού.

  1. Η καταδίκη για τις πράξεις των παραγράφων 1 έως

5 συνεπάγεται αυτοδίκαιη αποστέρηση αξιωμάτων

και θέσεων, που επέρχεται μόλις η καταδικαστική

απόφαση γίνεται αμετάκλητη.

  1. Σε περίπτωση που οι πράξεις των παραγράφων 1

έως 5 τελούνται υπό καθεστώς σφετερισμού της

λαϊκής κυριαρχίας, η προθεσμία της παραγραφής

αρχίζει μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία.

  1. Η συνδρομή των όρων των άρθρων 20 έως 25

ουδέποτε αίρει τον άδικο χαρακτήρα των πράξεων

αυτού του άρθρου.

  1. Ο παθών των πράξεων του άρθρου αυτού

δικαιούται να απαιτήσει από τον αμετακλήτως

καταδικασθέντα και από το δημόσιο, που ευθύνονται

σε ολόκληρο, αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη

και χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή

περιουσιακή βλάβη.

  • Για την Ενδοοικογενειακή βία ισχύουν οι νόμοι 3.500/2006 και 4531/2018, πρόσφατα έχουν τροποποιηθεί εδάφια του νόμου 3.500/2006 με τον νέο Νόμο 5090/2024 και το σημαντικό είναι ότι στο άρθρο 132 προβλέπονται προσλήψεις συγγενών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
  • Για την κακοποίηση των Ζώων ισχύει ο νόμος 4830/2021 και τα πρόστιμα φτάνουν από 5.000 μέχρι 30.000 ευρώ για την κακοποίηση ζώου. Τόσο η ενδοοικογενειακή βία όσο και η κακοποίηση ζώων είναι θέματα τάξης, και όχι Ασφάλειας, γι’αυτό για καταγγελίες απευθυνόμαστε στον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Αστυνομικού τμήματος.
  • Ισχύουν φυσικά και τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, όπως και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας Ελευθερίας για παράδειγμα ο βιασμός άρθρο 336 που ανήκουν στα θέματα ασφαλείας.

 

  • Σημαντική Σημείωση με τον Νόμο 5090/2024 είναι ότι για την έγκληση χρειάζεται πλέον παράβολο των 100 ευρώ.

Άρθρο 71

Δίωξη μόνο με έγκληση – Τροποποίηση παρ. 1

άρθρου 53 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Στην παρ. 1 του άρθρου 53 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθενται εδάφια δεύτερο έως και όγδοο

και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Κατ’ εξαίρεση, στις περιπτώσεις που ορίζονται ρητά

στον Ποινικό Κώδικα ή σε άλλους νόμους, η ποινική

δίωξη γίνεται μόνο με έγκληση του παθόντος. Ο εγκαλών

κατά την υποβολή της έγκλησης, για τα απολύτως κατ’

έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής καταθέτει παράβολο ποσού εκατό (100) ευρώ

υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών

Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.). Το ύψος του ποσού αναπροσαρμόζεται

με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Αν δεν κατατεθεί

παράβολο, η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Εξαιρούνται από την κατάθεση παραβόλου οι

δικαιούχοι νομικής βοήθειας, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο

άρθρο 1 του ν. 3226/2004 (Α’ 24). Δεν απαιτείται κατάθεση

παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας

ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της

γενετήσιας ζωής, τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, τα

εγκλήματα ρατσιστικών διακρίσεων (άρθρο 82Α ΠΚ) και

τα εγκλήματα παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης. Για

αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων

οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των

καθηκόντων που έχουν ανατεθεί σε αυτούς, ο παθών υποβάλλει

την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου.

Κατά της διάταξης του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, με

την οποία η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη λόγω

μη κατάθεσης παραβόλου, δεν επιτρέπεται άσκηση

προσφυγής κατά το άρθρο 52.»

 

 

 

 

– ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

 – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

– ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  (SECURITY SPECIALIST)

– MASTER OF SCIENCE  DEGREE, (Msc) IN CYBERCRIME AND NETWORK SECURITY

–  MASTER OF SCIENCE DEGREE, (MSc) IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE    MANAGEMENT

  –  DOCTORATE   DEGREE, (PhD) IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY  

–  DOCTORATE DEGREE, (PhD) IN BEHAVIORAL CRIMINOLOGY