ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ - KMP INTERNATIONAL
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
20647
post-template-default,single,single-post,postid-20647,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ


Ένα ακόμα πολύ δυναμικό άρθρο, από τον Expert στην Ασφάλεια, Κύριο Μπλιάμπτη Ευθύμιο, που αφορά την ασφάλεια των πεζών στο δρόμο, ο συνεργάτης μας για πρώτη φορά μας δίνει τεχνικές που διδάσκει σε Ισραήλ και Ευρώπη, όπως τεχνικές εντοπισμού παρακολούθησης, και τεχνικές ελέγχου του πλήθους, μας δίνει Γενικά και Ειδικά μέτρα, και στο τέλος καταθέτει την Αστική Ευθύνη του κράτους, που σημαίνει ότι όποιος πέσει θύμα τρομοκρατίας, μπορεί να κάνει αγωγή, για να εισπράξει  αποζημίωση από το κράτος. Το Υλικό είναι και πάλι από το τελευταίο διδακτορικό του πάνω στην συμπεριφοριστική Εγκληματολογία. Τον ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του άρθρου, και για τις τόσο πολύτιμες γνώσεις του, που μοιράζετε  μαζί μας. Αποκλειστικά από την KRAV MAGA PROTECTION INTERNATIONAL

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

(ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ)

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ = Σταθερότητα, Σιγουριά, Έλλειψη Κινδύνου

ΠΕΖΟΣ = Αυτός που πηγαίνει κάπου με τα πόδια

ΔΡΟΜΟΣ = Η διαδρομή προς κάποια κατεύθυνση, Σύνθετη λέξη (Πεζόδρομος) για τους πεζούς.

      Η Ασφάλειά μας δεν εξαρτάται μόνο από την μεταφορά των σωστών εργαλείων η την τήρηση του πιο αυστηρού προγράμματος εκγύμνασης. Πέρα από τους μύες, το τσαγανό, κι ένα σακίδιο ετοιμότητας προορισμένο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το πιο σημαντικό στοιχείο της εκπαίδευσης για την ασφάλεια, ξεκινά με την υιοθεσία μίας νοοτροπίας η οποία πρέπει να υποστηρίζει την δράση, και μάλιστα την προληπτική. Οι περισσότεροι πολίτες που ζουν σε σχετικά ειρηνικές σύγχρονες κοινωνίες περνούν τις μέρες τους σε μια αχλύ παθητικότητας, υποθέτοντας πως το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί είναι να χάσουν κάποια προθεσμία παράδοσης, να φάνε μια κλήση για παράνομη στάθμευση, κάποιο πρόστιμο για τα μέτρα του covid, η να έχουν κάποιο ερωτικό καβγαδάκι. Νοιώθουν το έδαφος σταθερό κάτω από τα πόδια τους. Το μόνο ρίσκο που κρύβεται στην ταινία του σαββατοκύριακου η σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου είναι, μήπως, η καινούργια συνέχεια των υπερηρώων απογοητεύσει σκηνοθετικά η μήπως η αγαπημένη ομάδα χάσει το παιχνίδι. Όμως όπως γνωρίζουμε, τα αναπτυγμένα αστικά κέντρα δεν είναι απόρθητα στις απειλές της παγκόσμιας σύγκρουσης η στην απρόβλεπτη απειλή μοναχικών λύκων των οποίων τα διαβολικά σχέδια μπορεί να διαφεύγουν της προσοχής ακόμη και των στενότερων συγγενών και φίλων τους. Η Νοοτροπία της ασφάλειας απορρίπτει το δέλεαρ της παθητικότητας, και προετοιμάζει ένα φάσμα ανεπιθύμητων πιθανοτήτων, όποια κι αν είναι η φύση τους και όπου κι αν συμβούν, από μια βουνοκορφή μέχρι το συγκρότημα κινηματογραφικών αιθουσών της γειτονιάς. Η Νοοτροπία της Ασφάλειας δεν είναι παρανοϊκή αλλά ρεαλιστική. Ξεκινά με μια πολύπλευρη στρατηγική εγρήγορσης και αντίδρασης σε κρίσεις οποιοδήποτε είδους, που συμπεριλαμβάνουν της αντίληψη της κατάστασης, την αντίληψη του εαυτού και του πολιτισμικού περίγυρου, τεχνικές περιορισμού της πραγματικής απειλής, και υιοθέτηση μιας στάσης ζωής που να είναι επιθετική και όχι αμυντική.

    Έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο η εγκληματικότητα στον δρόμο, από κλοπές κινητών, τσαντών, ληστείες, επιθέσεις, και κάθε είδους παρενόχληση, είτε αυτή είναι λεκτική, είτε σωματική. Κι εδώ ισχύει ο κανόνας ότι για να σου επιτεθεί κάποιος θα πρέπει να σε γνωρίζει, η να σε παρακολουθεί, και να σε στοχοποιήσει. Περιπτώσεις όπως, κάποιος που δέχτηκε επίθεση και τον λήστεψαν ενώ είχε πάνω του 15.000 ευρώ, η λήστεψαν ταχυδρόμο που είχε πάνω του χρήματα των συντάξεων δεν είναι καθόλου τυχαίο. αυτό ισχύει κατά 98%.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

 

 

    Πως καταλαβαίνουμε όμως  αν μας παρακολουθεί κάποιος; Σχεδόν  κάθε εγκληματική πράξη, από την αρπαγή μιας τσάντας και άλλα πλημμελήματα μέχρι τα σεξουαλικά εγκλήματα η τις τρομοκρατικές ενέργειες, απαιτούν κάποιο προκαταρκτικό είδος παρακολούθησης. Την στιγμή, όμως, που έχουν την προσοχή στραμμένη στον στόχο τους, οι ίδιοι οι εγκληματίες είναι πολύ ευάλωτοι στον εντοπισμό, ειδικά αν οι στόχοι τους, σε αντίθεση με τον μέσο πολίτη, παραμένουν σε εγρήγορση και είναι συντονισμένοι με το περιβάλλον τους.  Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε  ορισμένες τεχνικές εντοπισμού παρακολούθησης. Για να επιβεβαιώσουμε λοιπόν το γεγονός ότι μας παρακολουθούν, αναζητάμε συμπτώσεις, που επαναλαμβάνονται σε διαφορετικά σημεία και χρονικές στιγμές, χρησιμοποιώντας μια πολυδιάστατη προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από τις λέξεις, Χρόνος, Απόσταση, Περιβάλλον, Συμπεριφορά.  Αυτό χρειάζεται εκπαίδευση και παρατηρητικότητα. Θα πρέπει όμως να είστε διακριτικοί, αφού είναι πλεονέκτημα να κάνετε τους εγκληματίες να πιστέψουν πως έχασαν τον στόχο τους τυχαία, και όχι να θεωρήσουν πως ο στόχος τους αποφεύγει συνειδητά. Γι’αυτό έχουμε υπόψιν:

Χρόνος: Μήπως συναντάτε το ίδιο άτομο η τα ίδια άτομα ξανά και ξανά, σε διαφορετικά σημεία; Για να βεβαιωθείτε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να προσέχετε το ρολόι σας όλες τις ώρες της ημέρας.

Απόσταση: Μήπως οι ίδιοι άνθρωποι εμφανίζονται σε σημεία που απέχουν πολύ μεταξύ τους; Για παράδειγμα, μήπως ο άνδρας με τα μαύρα γυαλιά που είδατε πριν από δυο ώρες σε ένα σούπερ μάρκετ δέκα χιλιόμετρα πιο μακριά , λιγότερο ύποπτο, είναι ο ίδιος με αυτόν που είδατε πριν από δέκα λεπτά σε ένα μαγαζί της γειτονιάς; πολύ πιο ύποπτο. Απαλείψτε την πιθανότητα των συμπτώσεων για να επιβεβαιώσετε την πιθανότητα παρακολούθησης, πηγαίνοντας σε εντελώς διαφορετικά σημεία του χάρτη.

Περιβάλλον: Μήπως βλέπετε άτομα των οποίων το ντύσιμο η η γλώσσα του σώματος δεν ταιριάζουν με το περιβάλλον;

Συμπεριφορά: Στο πλαίσιο μιας πιθανής παρακολούθησης η συμπεριφορά συμπεριλαμβάνει τρόπους και εμφάνιση. Να προσέχετε τα άτομα που το ντύσιμο η η συμπεριφορά τους δεν ταιριάζει με τις συνθήκες γύρω σας. 

Με βάση όλα τα παραπάνω όταν επιβεβαιώσουμε ότι μας παρακολουθούν, αλλάζουμε συνήθειες και διαδρομές. 

 

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

 

 

1) Συνδυάστε την ατομική με την πολιτισμική αντίληψη ώστε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να γίνετε στόχος και πιθανό θύμα. Η Προσωπική αντίληψη επιβάλλει να εξετάζετε το παρουσιαστικό σας και την συμπεριφορά σας από την οπτική γωνία ενός αρπακτικού. Τι εκπέμπει η εμφάνισή σας σε πιθανούς κλέφτες η βίαιους εγκληματίες; Το να επιδεικνύετε ακριβές φίρμες και λογότυπα απλώς ελκύει επάνω σας την προσοχή τους και σας κάνει ένα πιθανώς επικερδές θύμα, γι’αυτό θα πρέπει να προτιμάτε τα συνηθισμένα ρούχα και εξαρτήματα.

2)  Οι γυναίκες που θέλουν να προστατευτούν από τα αρπακτικά μπορούν να ξεκινήσουν με κάποια πολύ απλά μέτρα που ίσως μειώσουν τις πιθανότητες τους να γίνουν στόχοι. Αν έχετε μακριά μαλλιά, να τα έχετε δεμένα σε κότσο αντί να τα αφήνετε λυτά η σε αλογοουρά, έτσι ώστε να μην δίνετε στα αρπαχτικά τρόπο για να σας αρπάξουν. Τα περιδέραια και τα σκαλισμένα ονόματα που φοριούνται γύρω από το λαιμό μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν από έναν εγκληματία που θέλει να σας ελέγξει. Καλό είναι συνήθως να φοράτε παντελόνια, τα αρπαχτικά συνήθως στοχεύουν γυναίκες που φορούν φούστες η φορέματα, ενώ το παντελόνι προσφέρει την μέγιστη κινητικότητα και προστασία σε οποιοδήποτε είδος έκτακτης ανάγκης.

3) Προσέχετε πολύ όταν απομακρύνεστε από ΑΤΜ, αυτό δείχνει στους πορτοφολάδες ότι έχετε μαζί σας μετρητά η πιστωτικές κάρτες, όπως και την πληροφορία για το που βάζετε το πορτοφόλι σας. Προσέξτε τα τεχνάσματα απόσπασης της προσοχής, όπως μια ορδή από ζητιανάκια, υπερβολικά επιθετικούς πλανόδιους πωλητές, καθώς και τυχαία βρεξίματα με καφέ η άλλο υγρό που δίνουν στους πορτοφολάδες την ευκαιρία να σας πλησιάσουν και να προσφερθούν να σας καθαρίσουν. Να υποθέσετε το χειρότερο αν κάποιος σας επιστρέψει το πορτοφόλι που μόλις σας έκλεψαν, επειδή πιθανώς να είναι ένα τέχνασμα για να σας εμποδίσουν να ακυρώσετε τις κάρτες, τους αριθμούς των οποίων ο κλέφτης έχει ήδη καταγράψει.

4) Οι πίσω τσέπες και οι γυναικείες τσάντες κλέβονται πολύ εύκολα, σε περιοχές υψηλού κινδύνου, οι γυναίκες πρέπει να μεταφέρουν χρήματα, κάρτες και κινητό σε μια μπροστινή τσέπη του παντελονιού. Όσοι θέλουν σώνει και καλά να έχουν το πορτοφόλι στην πίσω τσέπη μπορούν να κατασκευάσουν μια αντικλεπτική συσκευή περνώντας μια χτένα μέσα στο πορτοφόλι τους. Στην περίπτωση που ένας κλέφτης επιχειρήσει να τραβήξει το πορτοφόλι, η τσατσάρα θα σας κάνει να το καταλάβετε. Προσέξτε ώστε να μην διαδίδετε άθελά σας την θέση των πολύτιμων αντικειμένων σας πασπατεύοντας τις τσέπες σας. Οι κλέφτες πάντα προσέχουν αυτού του είδους την προδοτική γλώσσα του σώματος.

5) Μια τσάντα πολυτελείας είναι ιδιαίτερα δελεαστική για τους κλέφτες που την θεωρούν μια καλή λεία. Τα μακριά λουριά είναι ευάλωτα στην τεχνική της κοπής και αρπαγής. Μια μεγάλη τσάντα γίνεται επίσης εύκολος στόχος και αυξάνει την πιθανότητα να φάτε χρόνο ψαχουλεύοντας αυτό που ζητάτε στο εσωτερικό της. Αν χάνετε την αντίληψη του περιβάλλοντος σας για παρατεταμένες χρονικές περιόδους μπορεί να πέσετε θύματα πανέτοιμων αρπακτικών. Πάντα να κρατάτε την τσάντα σας από την μεριά των κτιρίων και να πηγαίνετε κολλητά με τις προσόψεις τους καθώς κινείστε. Κοινό τέχνασμα των κλεφτών είναι να σας αρπάξουν την τσάντα από μηχανάκι και να εξαφανίζονται πριν προλάβετε να αντιδράσετε, η να την αρπάζουν και να φεύγουν τρέχοντας. Όταν περνάτε από περιοχές πολυσύχναστες η υψηλού κινδύνου έχετε την τσάντα χωμένη κάτω από το μπράτσο σας και κρατάτε την στο στήθος σας. Αν η τσάντα έχει μακρύ λουρί, να την κρεμάτε διαγώνια στο σώμα, εκτός κι αν περπατάτε σε σκοτεινό δρόμο η μέσα σε έρημο πάρκινγκ, όπου η τσάντα μπορεί να γίνει λουρί σε περίπτωση απόπειρας απαγωγής.

6) Ένας μύθος με τα ακουστικά στα αυτιά, είναι ότι ακούγοντας μουσική, δεν θα σας επιτεθεί κάποιος έτσι ξαφνικά, αλλά η μουσική θα σας εμποδίσει να ακούσετε κάποια κόρνα, λεωφορείου, μηχανής η αυτοκινήτου, που περνάει από πλάγια η από πίσω σας, καθώς και κάποιον που μπορεί να σας φωνάζει για να σας ειδοποιήσει σε περίπτωση που κάτι σας έπεσε, όπως χρήματα, η κάποιο αντικείμενο, η σας έκλεψαν το πορτοφόλι από την πίσω τσέπη, χωρίς να τον αντιληφθείτε ακούγοντας την μουσική. Αυτός που θα σας επιτεθεί, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει είτε φοράτε, είτε δεν φοράτε ακουστικά.

7) Ακόμα ένας μύθος είναι, ότι δεν κάνει να μετράτε στον δρόμο χρήματα η να μην κουβαλάτε μαζί σας χρήματα, μπροστά σε αγνώστους σίγουρα δεν επιδεικνύουμε μεγάλα χρηματικά ποσά, αν χρειαστεί να μετρήσουμε η να πάρουμε χρήματα, το κάνουμε αφού ελέγξουμε γύρω μας τον χώρο προσεκτικά. Σε περίπτωση που θα δεχτούμε επίθεση για τα χρήματα, να είστε σίγουροι ότι αυτός που θα μας επιτεθεί, το γνωρίζει ήδη ότι έχουμε επάνω μας χρήματα, και η επίθεση γίνεται μετά από παρακολούθηση, κατά ένα 70% ο επιτιθέμενος είναι από τον κύκλο μας, και ένα 30% από αόρατες απειλές, ( μέσω τρίτων)

8) Το βράδυ ελέγξτε τριγύρω σας, καθώς περπατάτε, πριν μπείτε σε εμπορικό κατάστημα η σε πρατήριο καυσίμων. Αν δείτε ύποπτες κινήσεις η ύποπτους ανθρώπους, πολύ απλά φύγετε, σε κακόφημες περιοχές ποτέ δεν πηγαίνουμε γιατί είναι σαν να προκαλούμε την τύχη μας. Ανά πάσα στιγμή να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντος και να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. Να είστε πάντα σε εγρήγορση και έτοιμοι να αντιδράσετε ανάλογα με την κατάσταση.

 

9) Αν νιώσετε την ανάγκη να ανταπαντήσετε δυναμικά σε λεκτική επίθεση, κάντε το. Αντιμετωπίστε πονηρά σφυρίγματα, ανεπιθύμητα σχόλια η ερωτήσεις με το να απομακρυνθείτε. Αν εκφράσετε τα συναισθήματα σας, πιθανότατα ο δράστης να συνεχίσει να σας παρενοχλεί επειδή καταλαβαίνει πως έχει προσελκύσει την προσοχή σας. Απλά φύγετε αγνοώντας τα ανεπιθύμητα σχόλια. Άλλες Αντιδράσεις σε άβολες η δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις μπορεί να αποτελούν το να τρέξετε, να βάλετε τις φωνές η να παλέψετε. Αξιολογήστε την κατάσταση και αντιδράστε με σαφήνεια, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

10)  Αποφύγετε φανταχτερά ρούχα, κοσμήματα, γούνες η ντυσίματα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν την προσοχή. Μεταφέρετε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα. Έχετε το πορτοφόλι σας σε μια μπροστινή η εσωτερική τσέπη, αντί μέσα στην τσάντα. Κινηθείτε σαν να γνωρίζετε που πηγαίνετε, ακόμη και αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Προσποιηθείτε ότι ζείτε στην γειτονιά και όλοι σας ξέρουν. Πάντοτε να δίνετε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης, ακόμα και αν έχετε χάσει το δρόμο σας.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

 

 

1) Δώστε προσοχή στη στάση του σώματος σας. Όταν βγαίνετε βόλτα, περπατάτε με κάθετο σώμα, κρατάτε το κεφάλι σας ψηλά και διατηρείτε τα άνω άκρα σας σε κίνηση. Μη σέρνετε τα πόδια σας. Δώστε την αίσθηση ενός ατόμου γεμάτου όρεξη και ενέργεια. Είναι πολύ λίγοι οι εγκληματίες που θα θελήσουν να κλέψουν κάποιον που φαίνεται ενεργητικός και σωματικά ικανός. Οι κλέφτες απλώς θέλουν να βγάλουν το μεροκάματό τους και να πάνε σπίτι τους. Δεν θέλουν να έρθουν στα χέρια με κάποιον και να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου, κινδυνεύοντας έτσι να συλληφθούν από την Αστυνομία.

2) Η ληστεία είναι μια από τις δουλειές του εγκληματία, είναι κάτι που το έχει κάνει για πολύ καιρό και έχει γίνει πραγματικά καλός σε αυτό. Μη δίνετε την ευκαιρία σε έναν κλέφτη να κάνει την δουλειά του. Αν κάποιος σας ακολουθεί ενώ περπατάτε, διασχίστε το δρόμο και αλλάξτε το ρυθμό του βαδίσματος σας. Αν το άτομο αυτό βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, στρίψτε και περπατήστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έχετε πάντα μαζί σας ένα φακό όταν κινείστε σε σκοτεινά μέρη. Επίσης, έχετε μια δυνατή σφυρίχτρα στο χέρι όταν περπατάτε. Ακόμα καλύτερα, έχετε την σφυρίχτρα σε κορδόνι κρεμασμένο στο λαιμό σας, άσχετα με το αν ταιριάζει με τα ρούχα σας και τα άλλα αξεσουάρ. Ωστόσο η σφυρίχτρα είναι άχρηστη, αν ξεχάσετε να τη χρησιμοποιήσετε. Εκτός από την χρήση της, θυμηθείτε να φωνάξετε για βοήθεια, ενώ τρέχετε μακριά.

3) Αποφύγετε κακοφωτισμένους δρόμους, σοκάκια, ακάλυπτους κτιρίων και χώρους στάθμευσης. Κρατήστε απόσταση ασφαλείας από τις εισόδους στενών η στοών και ψηλά η ογκώδη φυτά με πυκνή βλάστηση. Κρατήστε απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους ανθρώπους όταν περπατάτε. Να έχετε πλήρη επίγνωση του περιβάλλοντος χώρου και να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί όταν είστε μόνοι. Παραμείνετε σε εγρήγορση, δημιουργήστε ένα σχέδιο στο μυαλό σας για το τι θα κάνετε και πως θα ξεφύγετε σε περίπτωση που δεχτείτε επίθεση. Καθώς περπατάτε κρατάτε τα κλειδιά στο χέρι σας, για να τα χρησιμοποιήσετε σαν όπλο αυτοάμυνας αν παραστεί ανάγκη.

4)  Διασχίστε τον δρόμο διαγώνια. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε αν κάποιος σας ακολουθεί πραγματικά. Αν κάποιος όντως σας ακολουθεί, τρέξτε προς το κοντινότερο κατάστημα, ενημερώστε τους υπαλλήλους για το γεγονός, ζητήστε τους να σας επιτρέπουν να καλέσετε την αστυνομία και περιμένετε εκεί μέχρι να έρθουν οι αστυνομικοί. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Όταν έχετε εκείνη την περίεργη αίσθηση στην κοιλιά σας η έναν κόμπο στο στομάχι που σας λέει ότι σας ακολουθούν, και αν τύχει να κινείστε σε μονόδρομο, μη φοβάστε, στρίψτε ξαφνικά και τρέξτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν όντως κάποιος σας ακολουθεί, είναι πάντα καλύτερα να τον αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο, παρά να επιτεθεί από πίσω. Η άμυνα σε μια επίθεση από πίσω είναι μακράν δυσκολότερη.

5) Οι περισσότεροι επιτιθέμενοι δεν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους και πιθανόν να σας αφήσουν, αναζητώντας μια πιο εύκολη λεία. Εκτός αυτού, το να αντιμετωπίσετε κατά πρόσωπο τον κακοποιό, σας δίνει το πλεονέκτημα αργότερα να μπορέσετε να τον αναγνωρίσετε στην Αστυνομία. Αν αισθάνεστε ότι κάποιος σας παρακολουθεί πολύ στενά, μην περιμένετε. Κάντε μια γρήγορη και απότομη στροφή για να τον αντιμετωπίσετε. Αν πρόκειται για κάποιο αθώο άτομο, το οποίο έτυχε απλά να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με εσάς, θα πάρει τουλάχιστον ένα πολύτιμο μάθημα να μην ακολουθεί τους ανθρώπους τόσο πολύ στενά. Δεν είναι δικό σας πρόβλημα αλλά δικό του.

 

6) Να περπατάτε στην μέση του πεζοδρομίου. Όταν στρίβετε στις γωνίες, μην περπατάτε πολύ κοντά στα κτίρια η στην άκρη του πεζοδρομίου. Το σωστότερο είναι να παίρνετε ανοιχτά τις στροφές, ώστε να έχετε ορατότητα και να είστε σε θέση να εκτιμήσετε καλύτερα κάτι που θα μπορούσε να καραδοκεί πίσω από την γωνία. Καθώς περπατάτε μείνετε μακριά από σοκάκια, πόρτες και θάμνους . Οι περισσότεροι άνθρωποι που τραβιούνται βίαια μέσα σε κτίρια δεν αντιλαμβάνονται τον κακοποιό παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

7) Αποφεύγετε να περπατάτε σε σκοτεινούς δρόμους και ερημωμένους χώρους, όπου δεν κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι. Αποφεύγετε να κόβετε δρόμο από επικίνδυνα στενά. Είναι καλύτερα να φτάσετε στον προορισμό σας λίγο αργά, παρά ποτέ. Όλοι ξέρουμε αυτές τις αρχές ασφαλείας κι όμως έχουμε την τάση να τις παραβιάζουμε. Ακόμη κι αν γνωρίζουμε ότι παίρνουμε το ρίσκο, κάνουμε τη λάθος κίνηση, και όταν τελικά φτάσουμε στο σπίτι με ασφάλεια αισθανόμαστε τη θριαμβευτική έκρηξη αδρεναλίνης. Βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι έχουμε νικήσει κόντρα στις πιθανότητες να βρεθούμε κακοποιημένοι. Αφού λοιπόν έχουμε επίγνωση των κινδύνων, γιατί το κάνουμε;

8)  Όταν ψωνίζετε, ποτέ μην αγοράζετε περισσότερα πράγματα από όσα μπορείτε να μεταφέρετε με το ένα χέρι. Σιγουρευτείτε ότι κανένας δεν σας ακολουθεί, καθώς περπατάτε προς το αυτοκίνητό σας. Μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο, κλειδώστε τις πόρτες με ανεβασμένα τα παράθυρα και απομακρυνθείτε χωρίς δεύτερη σκέψη. Πολλές γυναίκες έχουν την κακή συνήθεια, μπαίνοντας στο αυτοκίνητό τους, να κάθονται εκεί για λίγα λεπτά προκειμένου να σκεφτούν, να φτιάξουν τα μαλλιά τους, να βάλουν μακιγιάζ, να οργανώσουν τα χαρτιά τους η να μιλήσουν με κάποιον στο κινητό τους. Σταματήστε να το κάνετε αυτό, Δημιουργήστε μια νέα συνήθεια, με το που μπαίνετε στο αυτοκίνητό σας κλειδώστε τις πόρτες αμέσως, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και φύγετε αμέσως.

9)  Το καλοκαίρι είναι η πιο επικίνδυνη εποχή. Οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι επιθέσεις αυξάνονται. Τα ποσοστά των διαρρήξεων και των κλοπών αυτοκινήτων κορυφώνονται κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός, οι άνθρωποι είναι πιο απρόσεκτοι και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό να μπουν σε μπελάδες. Είναι δύσκολο να μαζευτούν στατιστικά στοιχεία για τις επιθέσεις σε γυναίκες που τρέχουν, κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η Αστυνομία δεν τηρεί αρχεία για το τι ακριβώς έκαναν τα θύματα τη στιγμή της επίθεσης. Όλοι συμφωνούν στο ότι οι δράστες χρησιμοποιούν νέες τακτικές κάθε μέρα. Πολλοί από αυτούς παρουσιάζονται ως συν Αθλούμενοι. Ο Δράστης, ντυμένος με αθλητικό εξοπλισμό, σας προσπερνά στην διαδρομή, για να ξαναεμφανιστεί αργότερα, να σας σταματήσει για να κάνει μια ερώτηση και στην συνέχεια να επιτεθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται ευκολότερα όσους επιδίδονται στην ίδια ασχολία, πράγμα που τους κάνει να χαλαρώνουν τις άμυνες τους. Ομοίως, οι γυναίκες τείνουν να υποτιμούν τους κινδύνους επειδή το γεγονός ότι τρέχουν, από μόνο του, δίνει την ψευδαίσθηση της σωματικής δύναμης και ότι είναι ψυχολογικά άτρωτες.

10)  Για τρέξιμο η πεζοπορία πηγαίνετε κατά προτίμηση με παρέα η σκύλο, τρέχετε σε πολυπερπατημένα μονοπάτια και αποφεύγετε να βγαίνετε εκτός της προκαθορισμένης διαδρομής. Αποφύγετε περιοχές που καλύπτονται από θάμνους και δέντρα γιατί δίνουν στους επιτιθέμενους τη δυνατότητα να κρυφτούν για να περιμένουν το θύμα τους. Διαφοροποιήστε τη ρουτίνα σας. Έτσι ο δράστης δε θα μπορέσει εύκολα να μάθει το δρομολόγιο που συνηθίζει να ακολουθείτε. Να έχετε μαζί σας μια σφυρίχτρα και να είστε έτοιμοι να την χρησιμοποιήσετε. Διατηρείτε την εγρήγορση σας και λάβετε σοβαρά υπόψη ακόμη και τα πιο μικρά περιστατικά. Αν κάποιος σας σταματήσει για να σας ρωτήσει την ώρα η για να του δώσετε κάποιες κατευθύνσεις, κρατήστε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου και φροντίστε να είστε συνεχώς σε κίνηση. Οι έξυπνοι εγκληματίες χρησιμοποιούν τακτικές ευγένειας εναντίον του υποψήφιου θύματος τους. Αν ένας ληστής σας ζητήσει το πορτοφόλι η την τσάντα σας, μην του το δώσετε στο χέρι. Πετάξτε το μακριά, το πιθανότερο είναι να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα χρήματα και τις πιστωτικές κάρτες σας και θα  πάει να πάρει το πορτοφόλι. Την ίδια στιγμή τρέξτε σαν τρελοί φωνάζοντας βοήθεια προς την αντίθετη διεύθυνση. Αναφέρετε άμεσα το περιστατικό στην Αστυνομία.

 

ΕΜΠΛΟΚΗ  ΣΕ ΜΑΖΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

 

 

 Τα συλλαλητήρια και οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από επεισόδια, σε αυτά τα επεισόδια, οι στόχοι που πλήττονται είναι ασφαλισμένοι, όπως τράπεζες η ΑΤΜ, από αυτές τις μάζες ανθρώπων όποιος βρεθεί τυχαία εκείνη την ώρα πεζός σπανίως κινδυνεύει, γιατί οι στόχοι που έχουν είναι συγκεκριμένοι. Απαγορευμένες από τα αυταρχικά καθεστώτα αλλά θεωρούμενες ως θεμέλιο της δημοκρατίας, οι διαδηλώσεις μπορεί να μετατραπούν σε χαοτικά και βίαια γεγονότα όπου και αν συμβαίνουν, ακόμη κι όταν ξεκινήσουν ειρηνικά. Μια μικρή ομάδα πικετοφόρων είναι μάλλον απίθανο να αποτελεί λόγο ανησυχίας, όταν όμως συναισθηματικά ασταθείς ομάδες ατόμων συγκεντρωθούν σε μεγάλους αριθμούς, μπορεί να προκληθούν πράξεις βίας. Είτε είστε πρόθυμος συμμέτοχος, είτε παρατηρητής η περαστικός που παρασύρθηκε άθελά του από το πλήθος, έχετε πάντα τον νου σας στην δυναμική του πλήθους. Μια ειρηνική διαδήλωση μπορεί να κρύβει στο κέντρο της εστίες βίας. Η αποκλιμάκωση της μαζικής βίας είναι πολύ δύσκολη, επειδή η επιθετικότητα εξαπλώνεται κολλητικά σε ένα ήδη ερεθισμένο πλήθος. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να προσπεράσετε εντελώς τα βίαια πλήθη, αναγνωρίζοντας τα σημεία πιθανού κινδύνου πριν ενεργοποιηθούν. Αποφεύγετε τον χώρο μεταξύ ομάδων διαδηλωτών αντίθετων αντιλήψεων, το μέτωπο μιας πορείας, περιοχές όπου οι διαδηλωτές έχουν οχυρωθεί πίσω από οδοφράγματα η διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία. Αν βρεθείτε άθελά σας παγιδευμένοι σε μια βίαιη διαδήλωση η κοινωνική ταραχή, σκεφτείτε διπλά πριν ζητήσετε βοήθεια από την αστυνομία. Οι Αστυνομικοί θα βρίσκονται σε αμυντική διάθεση και μπορεί να χτυπήσουν ασυναίσθητα οποιονδήποτε τους πλησιάσει. Προσπαθήστε να μετακινηθείτε προς την περιφέρεια του πλήθους. Αναζητήστε καταφύγιο στο εσωτερικό η στο πίσω μέρος κτιρίων. Μετακινηθείτε σε ανυψωμένο σημείο. Μην προσπαθήσετε να διασχίσετε ένα μεγάλο πλήθος, αλλά παρακάμψτε τις παρυφές του. Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν με ρεπορτάζ ζωηρές διαδηλώσεις θα πρέπει να προσπαθούν να γίνουν ένα με το πλήθος και όχι να τρέχουν πίσω από τους αστυνομικούς,  αναζητώντας προστασία σε σημεία όπου μαζεύονται ειρηνικοί διαδηλωτές και γυναίκες ώστε να προστατεύονται μεταξύ τους. Ακολουθείτε την ροή του πλήθους αντί να πηγαίνετε κόντρα σε αυτό. Αποφεύγετε το κέντρο του πλήθους, όπου συσσωρεύεται το χάος και η βία μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δείξτε προσοχή και εγρήγορση σε οποιαδήποτε μεγάλη συγκέντρωση, αφού κάθε μεγάλο πλήθος γίνεται ολοένα και πιο συχνά αγαπημένος στόχος τρομοκρατών και μοναχικών λύκων. Γι΄αυτό να θυμάστε ότι ένα συναισθηματικά φορτισμένο πλήθος μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον.

 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΛΕΧΓΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ

 

 

Ένας πανικόβλητος όχλος μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε συναισθηματικά φορτισμένο σημείο, από αθλητικές συναντήσεις μέχρι θρησκευτικά προσκυνήματα. Όταν ο έλεγχος του πλήθους χάνεται, το λυπηρό αποτέλεσμα μπορεί να είναι βαριά τραύματα και ποδοπάτημα που οδηγεί σε μοιραία ασφυξία. Αν βρεθείτε μέσα σε έναν πανικόβλητο όχλο, μην επιτρέψετε στον δικό σας πανικό να σας αφήσει να χάσετε τον έλεγχο του προσωπικού σας χώρου. Ανοίξτε τα πόδια και κρατείστε τα γόνατα λυγισμένα για να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Να μετακινήσετε σέρνοντας τα πέλματα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείτε τον χρόνο που περνάτε μόνο στο ένα πόδι. Μην επιτρέψετε με κανένα κόστος να σας ρίξουν στο έδαφος, είναι πολύ δύσκολο να ξανασηκωθείς όταν βρεθείς κάτω από μια πλημμυρίδα πανικόβλητων ανθρώπων. Αυτή είναι μια καλή άσκηση και επιτυγχάνετε μετά από πολύ εκπαίδευση.  Έχετε τα χέρι σας ψηλά, σε στάση πυγμάχου, όχι για να ρίχνετε γροθιές αλλά για να δημιουργήσετε μια ασπίδα. Αυτή η αμυντική στάση θα προστατέψει το κεφάλι και το στήθος σας από συντριπτικά τραύματα ενώ θα διατηρεί μια φυσαλίδα χώρου που θα σας επιτρέπει να αναπνέετε. Ενώ ο υπόλοιπος όχλος τρέχει προς την έξοδο, αναζητήστε και εκμεταλλευτείτε τα κενά μέσα στο πλήθος. Κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι τόσο απορροφημένοι από την αναζήτηση εξόδου ώστε να μην παρατηρούν τις μικρές εστίες κενού χώρου γύρω τους. Μετακινηθείτε από κενό σε κενό και μην σταματάτε. Μην προσπαθήσετε να μείνετε στην θέση σας. Η ορμή των σωμάτων θα σας δυσκολέψει πολύ να παραμείνετε όρθιοι. Αποφεύγετε τα οδοφράγματα και τους τοίχους, συμπαγείς, ανυποχώρητες επιφάνειες. Προτιμήστε να πέσετε πάνω σε ένα ανθρώπινο σώμα το οποίο, αν μη τι άλλο, περιέχει και μαλακούς ιστούς. Αν, παρά τις προσπάθειές σας  να μείνετε όρθιοι, σας ρίξουν στο έδαφος, πάρτε αμέσως την θέση του ανεμοστρόβιλου, λυγισμένα γόνατα και σπονδυλική στήλη, χέρια σταυρωμένα πίσω από τον αυχένα σας και θα δημιουργήσετε χώρο για να αναπνέετε. Ένα εντελώς άτονο σώμα είναι πολύ εύκολο να ποδοπατηθεί. Γι’αυτό το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε όρθιοι. Μην αφήσετε να σας ρίξουν κάτω.

Η ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

 

 

Τελειώνοντας το άρθρο, να αναφέρω και την αποζημίωση που δικαιούνται οι πολίτες από το κράτος σε περίπτωση που πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης.  Σε περιπτώσεις εμπρησμών, κτιρίων, αυτοκινήτων, περιουσιακών στοιχείων και υποδομών, και εφόσον η ενέργεια αυτή χαρακτηριστεί από την αστυνομία ως τρομοκρατική πράξη, για την χώρα μας, προβλέπεται… με τις διατάξεις του άρθρου 18 παρ. 3 του νόμου 2093 / 1992, ορίζεται ότι: Φυσικά η νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι η κύριοι κινητών η ακινήτων πραγμάτων δικαιούνται αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο για ζημιές, που υφίστανται ή υπέστησαν εξαιτίας η εξ αφορμής τρομοκρατικών πράξεων. Ως προς τον χαρακτήρα της πράξης, ως τρομοκρατικής, αποφαίνεται ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας, όπου συντελέστηκε η τρομοκρατική πράξη η ο προϊστάμενος της καθ’ ύλην αρμόδιας αστυνομικής αρχής. Εξάλλου με  την κατ’ εξουσιοδότηση εκ δοθείσα 2/72219/0020/6-12-2002 Κ.Υ.Α. με την οποία  προβλέπονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων και δαπανών σε πληγέντες από τρομοκρατικές πράξεις, πέραν των άλλων απαιτείται και έγγραφη βεβαίωση του προϊσταμένου της καθ’ ύλην αρμόδιας αστυνομικής αρχής, με την οποία θα αποφαίνεται, ως προς τον χαρακτηρισμό της πράξης, ως τρομοκρατικής ενέργειας η βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών με ανάλογο περιεχόμενο. Επίσης σύμφωνα και με την οδηγία 2004/80/ΕΚ του συμβουλίου, της 29 Απριλίου 2004, προβλέπεται εύλογη και προσήκουσα αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων για τη ζημιά, που υπέστησαν, ανεξάρτητα από το κράτος – μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο τελέστηκε η αξιόποινη πράξη. Και τούτο γιατί είναι συχνά δύσκολο για τα θύματα να λάβουν αποζημίωση, είτε λόγω του ότι ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους, είτε λόγο του ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του η να διωχθεί ποινικά…..

 

ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY SPECIALIST)
  • MASTER OF SCIENCE DEGREE, (MSc) IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE MANAGEMENT
  • DOCTORATE DEGREE, (PhD)  IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY   
  • DOCTORATE DEGREE, (PhD) IN BEHAVIORAL CRIMINOLOGY