Η σειρά διαδοχής του στρατιωτικού Krav Maga του IDF
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
19523
post-template-default,single,single-post,postid-19523,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Η σειρά διαδοχής του στρατιωτικού Krav Maga των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ – IDF ( Israel Defense Forces)


Imi Lichtenfeld:

 • Επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία:

  Πρωταθλητής Ευρώπης σε τέσσερις τομείς: Πυγμαχία, Πάλη, Γυμναστική και Κολύμβηση και Master στο Jujitsu. Αρχηγός της Εβραϊκής Κοινότητας στη μάχη δρόμου ενάντια στις συμμορίες της ναζιστικής νεολαίας. Δύο χρόνια στην υπηρεσία των Βρετανικών λεγεώνων μάχης όπου και εκπαιδεύτηκε στις μεθόδους άοπλης μάχης Fairbairn. Επί 20 χρόνια διετέλεσε επικεφαλής εκπαιδευτής στην Ακαδημία Μαχητικής Γυμναστικής των IDF και στο Krav Maga.

   

 • Αισθάνθηκε ότι τα αθλήματα πάλης δεν είναι κατάλληλα για αυτοάμυνα.
 • Έδωσε έμφαση στο χρόνο αντίδρασης και στη θεωρία της «καυτής ζώνης». Αυτή η θεωρία βρήκε τα ευάλωτα σημεία των περιορισμών στο ακριβή χρόνο της επίθεσης και ως εκ τούτου επινοήθηκε η ταυτόχρονη εκτροπή και αντεπίθεση.
 • Έδωσε προτεραιότητα στην πρόσκρουση παρά στην μόχλευση.
 • Το θέμα των σημείων πίεσης επεξηγήθηκε σε ένα από τα πρώτα μαθήματα.
 • Η εκπαίδευση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ στο krav maga, συνίστατο στην κατοχή σε βασικά λακτίσματα, γροθιές, χτυπήματα, ρίψεις και λαβές μέσω ασκήσεων πυγμαχίας, λαβών και χρήσης μαχαιριού.
 • Έδωσε έμφαση στη διάσπαση και τη συγκέντρωση των βασικών σημείων στις τεχνικές χτυπημάτων για μεγιστοποίηση των επιπτώσεων και της μόχλευσης.
 • Ανάπτυξε σχέδιο διδασκαλίας και διδακτέα ύλη για το Στρατιωτικό krav maga
 • Συγκέντρωσε τις ασκήσεις των μεθόδων επίθεσης σε σειρές επιθέσεων στην αλυσίδα άμυνας: επίθεση στα άκρα ή το σώμα, τεχνικές περιορισμού στα άκρα ή το σώμα και τεχνικές συστροφών στα άκρα ή στο σώμα.
 • Στην εποχή του Imi δεν υπήρχαν διαγωνισμοί Krav Maga μεταξύ των μονάδων των IDF, ωστόσο υπήρχαν διαγωνισμοί φυσικής κατάστασης και πυγμαχίας!
 • Όταν αποσύρθηκε, έγινε δάσκαλος του Krav Maga πολιτών δημιουργώντας την Krav Maga Association για να διδάξει στους πολίτες ανά τον κόσμο την αυτοάμυνα βασισμένη στη διδακτέα ύλη ενός «αποστειρωμένου» στυλ Judo με σύστημα ζωνών.

                                                                 

Eli Avikzar:

 • Επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία:

  Μαύρη ζώνη στο Judo, εκτεταμένη εκπαίδευση στο καράτε, μαύρη ζώνη στο αϊκίντο, μαύρη ζώνη στο κραβ μαγκά. Εκτεταμένη εμπειρία στη μάχη δρόμου κατά τη περίοδο της νεότητάς του, στο Μαρόκο και το Ισραήλ. Επικεφαλής εκπαιδευτής του κραβ μαγκά στην Ακαδημία Μαχητικής Γυμναστικής των IDF επί 10 χρόνια.

 • Ακολούθησε τις προαναφερθείσες αρχές του Imi
 • Βοήθησε τον Imi να αναπτύξει τεχνικές αντεπίθεσης ενάντια σε όλες τις άλλες πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πυγμαχίας και της πάλης.
 • Εξευγένισε τις αρχές του Imi με περαιτέρω παρατηρήσεις και επισημάνσεις. Ο Eli εμπλούτισε τη διδακτέα ύλη του Krav Maga εξελίσσοντας περαιτέρω τις τεχνικές.
 • Στην εποχή του Eli, στις IDF δεν υπήρχαν διαγωνισμοί krav maga μεταξύ των μονάδων, ωστόσο υπήρχαν μόνο αγώνες φυσικής κατάστασης.
 • Όταν αποσύρθηκε, έγινε δάσκαλος του Krav Maga πολιτών στο πλευρό του Imi στην Krav Maga Association για να διδάξει στους πολίτες ανά τον κόσμο την αυτοάμυνα βασισμένη στη διδακτέα ύλη ενός «αποστειρωμένου» στυλ Judo με σύστημα ζωνών.

       

Boaz Aviram:
Boaz Aviram

 • Επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία:

  Επτά χρόνια στο Judo Jujitsu, Karate και Aikido. Κάτοχος αρκετών μαύρων ζωνών στο Full Contact Kyokushin karate, στο Tae kwon Do, και στο KravMaga. Πρωταθλητής της Ομάδας Καράτε του Ισραήλ στο Full Contact Kyokushin. Εκτεταμένη εμπειρία στη μάχη δρόμου. Επικεφαλής Εκπαιδευτής του krav maga και στους αλεξιπτωτιστές των IDF επί 5 χρόνια στην Ακαδημία Μαχητικής Γυμναστικής. Επικεφαλής Εκπαιδευτής της Pure Krav Maga, σύμφωνα με την εκπαιδευτική ύλη του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ. Πιστοποιημένος δημόσιος λογιστής με 15 χρόνια ελεγκτική εμπειρία. Ήταν ένας από τους κύριους χαρακτήρες στο βιβλίο πολιτικής και κατασκοπείας βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα “The Heat of Ramadan” του Steven Hartov. Ήταν στο εξώφυλλο του πρώτου βιβλίου μαχητικής μαζί με τον Eli Avikzar, που έγραψε ο πρώην συνταγματάρχη David Ben Asher. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Krav Maga Top Expert από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
 • Ακολούθησε τις προαναφερθείσες Αρχές του Imi και τις προσθήκες του Eli.
 • Μεγιστοποίηση την προοπτική της εντατικής εκμάθησης, εξευγενίζοντας τις Αρχές του Imi και του Eli. 
 • Άλλαξε τις παραμέτρους ώστε να ταιριάζει απόλυτα και έκλεισε τον κύκλο της εντατικής μάχης «σώμα με σώμα»: αντί της ιδέας των τεχνικών απόκρουσης σε όλες τις άλλες πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα, δημιουργήθηκε το ανθρώπινο, βέλτιστο και πιο αποδοτικό μοντέλο μαχητών, δίνοντας προτεραιότητα σε όλες τις επιλογές και συλλέγοντας τα καλύτερα στοιχεία από τις αρχές του Imi και του Eli. Από εκεί και πέρα, δε χρειάζεται κανείς να μάθει κάτι άλλο εκτός από το krav maga. Η ιδέα ήταν ότι οποιαδήποτε λιγότερο αποτελεσματική μορφή επίθεσης από το βέλτιστο και μέγιστο αποδοτικό μοντέλο θα αντιμετωπιζόταν γρηγορότερα από τα λιγότερο αποτελεσματικά, με τις ίδιες αρχές και τεχνικές που έχει το Pure Krav Maga.
 • Είχε εξαλείψει τεχνικές και ασκήσεις που δεν ήταν σύμφωνες με το μοντέλο της συνολικής απόδοσης στην εκπαίδευση.
 • Πρόσθεσε τεχνικές και ασκήσεις εκπαίδευσης που έλειπαν για να κλείσουν τον κύκλο της μάχης σώμα με σώμα σε σημεία που είχαν ένα σημαντικό κενό.
 • Εξέδωσε το βιβλίο «Krav Maga – Use Your Body as a Weapon», που τεκμηριώνει την ουσία του στρατιωτικού αυθεντικού Krav Maga, επιχειρηματολογώντας τι είναι το Krav Maga, πώς να το κάνει και πώς να μην το κάνει και γιατί είναι το καλύτερο σύστημα μάχης σώμα με σώμα και αυτοάμυνας που δημιουργήθηκε ποτέ στον κόσμο σε σύγκριση με όλα τα άλλα συναφή συστήματα. Το βιβλίο τεκμηριώνει τη γνώση του Krav Maga που ήταν διαθέσιμη πριν από αυτό μόνο σε επιλεγμένους μαθητές και εκπαιδευτές των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων που πέρασαν από την προφορική παράδοση και κρατήθηκαν μακριά από το υπόλοιπο πλήθος του Dojo.
 • Σκηνοθέτησε το «Pure Maga – Self Defence Mastery» αποτελούμενο από επτά DVD’s, τεκμηριώνοντας πώς ένας αρχάριος μαθητής εκπαιδεύεται σε όλο το πρόγραμμα της διδακέας ύλης των IDF.
 • Δημοσίευσε εκατοντάδες εκπαιδευτικά άρθρα που υποστηρίζουν σε βάθος όλο το φάσμα της κατάρτισης στη μάχη σώμα με σώμα.
 • Ίδρυσε το Pure Krav Maga – Self Defense Mastery (TM), έναν οργανισμό που στόχο έχει να δημιουργεί ποιοτικούς εκπαιδευτές στη μάχη σώμα με σώμα, διατηρώντας τον αυστηρό ποιοτικό έλεγχο του στρατιωτικού συστήματος αυτοάμυνας και εκπαίδευσης.
 • Μετά τη συνταξιοδότησή του, επέλεξε να διατηρήσει και να διδάξει ολόκληρη τη σειρά μαθημάτων krav maga σε πολίτες αλλά και σε ομάδες επιβολής του νόμου, στην πρωτότυπη μορφή της όπως διδάχθηκε στις Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ.
 • Από τους τρεις επικεφαλής εκπαιδευτές των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ ο μόνος εν ζωή είναι ο Boaz Aviram. O Boaz Aviram είναι ο εκπαιδευτής κραβ μαγκά του επικεφαλής εκπαιδευτή της Krav Maga Protection KMP International ®, Χρήστου Οικονόμου, ο οποίος κατέχει από αυτόν το πτυχίο ‘’Master Instructor Krav Maga” Pure Krav Maga Israel Defense Forces IDF Krav Maga Curriculum

  Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 68993423_483431235554205_8099833026290122752_n.jpg

 

Αρθρογράφος: Μπόαζ Άβιραμ
Μετάφραση: Σέβη Τουμπάκη

Επιμέλεια άρθρου-διορθώσεις: Σαουλίδης Γιώργος

 Η αναφορά του Boaz Aviram για την εκπαίδευση και πιστοποίηση της KMP

 

Πληροφορίες για την KMP ΕΔΩ:

Krav Maga ProtectionKMP ®, ο μοναδικός πιστοποιημένος Οργανισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εκπαιδευτική ύλη κραβ μαγκά του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ από τον Chief Instructor Krav Maga Israel Defence Force IDF Boaz Aviram.