ΟΜΗΡΙΕΣ - KMP INTERNATIONAL
Krav Maga, Krav-Maga, Kravmaga, KMP, Thessaloniki, Greece, Chris Oikonomou, Κραβ Μαγκα, ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, Μαχητικο Κραβ Μαγκα, Χρηστος Οικονομου
20262
post-template-default,single,single-post,postid-20262,single-format-standard,qode-news-1.0,qode-quick-links-1.0,unselectable,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

ΟΜΗΡΙΕΣ


Ένα νέο εξαιρετικό  άρθρο από τον Μέντορα και expert στην Ασφάλεια κύριο Μπλιάμπτη Ευθύμιο που αφορά τις Ομηρίες. Από τις μελέτες του πάνω στην συμπεριφορά των δραστών και των θυμάτων σε περιπτώσεις ομηρίας, μας δίνει γενικά και ειδικά μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που πέσει κάποιος θύμα ομηρίας στην καθημερινότητα του, όπως σε τράπεζες την ώρα της συναλλαγής, σε εμπορικά κέντρα, σε δημόσιες υπηρεσίες και πολλά ακόμα μέρη. Η Ομηρία είναι τυχαίο συμβάν και μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς, με την ραγδαία εξάπλωση της εγκληματικότητας. Στο τέλος μας περιγράφει μελέτες περιπτώσεων, και ποια είναι διαφορά της Ομηρίας με την απαγωγή. Τον Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες γνώσεις του, και την παραχώρηση του άρθρου. Από την KMP INTERNATIONAL αποκλειστικά.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΗΣ 

 

Ομηρία: Από το ρήμα ομηρεύω, όταν κρατώ κάποιον όμηρο ως εγγύηση.

 

 –  Ομηρία είναι μια κατάσταση όπου οι δράστες κρατούν αιχμαλώτους ένα η περισσότερα άτομα, ως εγγύηση, ζητώντας αντάλλαγμα προκειμένου να τους ελευθερώσουν. Παράδειγμα ότι πηγαίνουμε για μια συναλλαγή σε τράπεζα, ξαφνικά γίνεται ληστεία, σε λίγη ώρα έρχεται η Αστυνομία και περικυκλώνει το κτίριο και την περιοχή, οι δράστες κρατάν Ομήρους πελάτες και υπαλλήλους προκειμένου να μπορέσουν να ξεφύγουν…..

Η Ομηρία πραγματοποιείται από ένα άτομο η από μια ομάδα συγκροτημένη, με την βίαιη κράτηση προσώπων υπό την απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας, προκειμένου να επιτευχθεί κάποιος άμεσος στόχος, κοινών κακοποιών η τρομοκρατών. Συνήθως σαν πιο πιθανό χώρο εκδήλωσης, τείνει προς το αεροπορικό μεταφορικό μέσον, χωρίς να αποκλείει την εκδήλωση της οπουδήποτε αλλού, όπως ομηρία επιβατών πλοίου, μαθητών σε σχολικό αυτοκίνητο, σε πούλμαν όπως την ομηρία σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 1999, πελατών σε τράπεζα κλπ.

  Οι  Όμηροι δεν έχουν σε αρκετές περιπτώσεις άμεση σχέση με τα αίτια – κίνητρα των δραστών. Η Σύλληψη τους οφείλεται στο γεγονός της τυχαίας παρουσίας τους σε συγκεκριμένο χώρο, την δεδομένη χρονική στιγμή. Η περίπτωση τους μοιάζει  με τα ψάρια που πιάνονται τυχαία στα δίχτυα ενός ψαρά.

  Η όλη υπόθεση της Ομηρίας έχει σχετικά περιορισμένη διάρκεια εξελίξεως, που ποικίλει από λίγες ώρες έως μερικά εικοσιτετράωρα. Το όλο σενάριο εκτυλίσσεται σε τρεις κύριες φάσεις.

Α) Αποτελεί την Σύλληψη των Ομήρων. Γίνεται με ταχύτητα, συνήθως θεαματικά και με αιματηρή κατάληξη για όποιον αντισταθεί.

Β) Είναι η προβολή – διεκδίκηση των απαιτήσεων. Είναι η πλέον μακρόχρονη και δεν είναι απαραίτητο να υπάρξουν θύματα

Γ) Είναι η λήξη της Ομηρίας, με ομαλό η βίαιο τρόπο. Την στιγμή που εφαρμοστεί ο βίαιος τρόπος καταστολής, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν θύματα, ένα καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Σορίν ματέι.

    Η υπόθεση Σορίν Ματέι απετέλεσε μια από τις πιο πολύκρoτες υποθέσεις ομηρίας που απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη το Σεπτέμβριο του 1998. Ο Ρουμάνος δραπέτης Σορίν Ματέι το βράδυ της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 1998 εισέβαλε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης στα Κάτω Πατήσια και κράτησε όμηρους τους τέσσερις ενοίκους με την απειλή χειροβομβίδας. Παράλληλα τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι όπου σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση συνομιλούσε για τέσσερις περίπου ώρες με τον κεντρικό παρουσιαστή ειδήσεων του καναλιού, Νίκο Ευαγγελάτο. Τελικά το ίδιο βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις, εκτιμώντας πως η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη, εισέβαλαν στο διαμέρισμα. Από την έκρηξη της χειροβομβίδας που ακολούθησε σκοτώθηκε η ένοικος Αμαλία Γκινάκη. Ο τραυματισμένος Σορίν Ματέι, του οποίου οι συνθήκες θανάτου δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως, βρέθηκε νεκρός τρεις μέρες αργότερα στο κελί του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Την αποτυχημένη εισβολή της αστυνομίας ακολούθησε η παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας, αντιστράτηγου Αθανάσιου Βασιλόπουλου.

   Οι παράγοντες που εμπλέκονται σε μια ομηρία είναι οι: Δράστες, Όμηροι και οι Αρχές.

   Οι δράστες και οι όμηροι έχουν άμεση ψυχολογική φόρτιση και ο παράγων ψυχραιμία από την άλλη πλευρά των τελευταίων, είναι το μόνο αντίδοτο που διαθέτουν. Οποιαδήποτε ενέργεια, έστω και ενός από τους ομήρους, όπως προσπάθεια αντιστάσεως η διαφυγής έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την βίαιη αντίδραση των δραστών, η οποία στρέφεται όχι μόνον εναντίον του ενός, αλλά όλων συνήθως των ομήρων. Οι αρχές έχουν το πλεονέκτημα της μη άμεσης εμπλοκής, όχι άμεση ψυχολογική πίεση, χρονικά περιθώρια που είναι βέβαια περιορισμένα για την εξέταση των απαιτήσεων, δυνατότητα ασκήσεως αντιπιέσεων, κλπ. Κατά συνέπεια η μεθοδολογία της δράσεως που θα επιλεγεί από την πλευρά τους, θα είναι καθοριστική, κατά την δεύτερη και ιδίως την τρίτη φάση, που είναι και η πιο επικίνδυνη.

ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΗΡΙΑΣ

1) Σε περίπτωση που εμπλακούμε άμεσα σε ομηρία, θα πρέπει να πειθαρχήσουμε με τις εντολές που θα μας δώσουν οι δράστες, αν θέλουμε να ζήσουμε και να γλιτώσουμε.

2) Να γνωρίζουμε ότι κάθε προσπάθεια αντιδράσεως και αποδράσεως, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την δική μας ζωή όσο και των υπολοίπων ομήρων.

3) Δεν υπάρχουν περιθώρια ενεργειών σε περίπτωση που η ομηρία θα εκδηλωθεί σε μεταφορικό μέσο όπως αεροπλάνο, πλοίο όπου η προσπάθεια αποδράσεως, εκ των πραγμάτων αποκλείεται, ενώ οποιαδήποτε άλλη αντίδραση θα έχει τυχόν συνέπειες για δεκάδες άλλες ανθρώπινες ζωές.

4) Να γνωρίζουμε ότι η μόνη βοήθεια που μπορεί να έρθει από έξω είναι όταν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική λύση και οι όμηροι απελευθερωθούν.

5) Σε περίπτωση που γίνει βίαιη επέμβαση των αρχών για την απελευθέρωση των ομήρων και βρεθούμε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, μια σωστή κίνηση είναι να πέσουμε στο έδαφος να καλυφτούμε πίσω από ένα εμπόδιο, όπως γραφείο, έπιπλο και να μείνουμε ακίνητοι. Με τον τρόπο αυτό δεν προκαλούμε την προσοχή, και δίνουμε τον δυνατό μικρότερο στόχο.

6) Σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάποια εκδήλωση ομηρίας σε οποιοδήποτε χώρο όπως τράπεζα, πολυκατάστημα κλπ, δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση από αναρμόδια πρόσωπα για την απελευθέρωση των ομήρων η την σύλληψη των δραστών, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ειδοποιήσουμε την αστυνομία και να δώσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες.

7)  Σε περίπτωση που είμαστε όμηροι να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το τι μπορεί να μας συμβεί, παίζουν οι πιθανότητες ανάλογα με τον αντίπαλο, την θέση του σε σχέση με την δική μας και τις αντιδράσεις μας.

8) Να γνωρίζετε ότι οι δράστες κρατούν τους όμηρους ως ένα είδος ανθρώπινης εγγύησης ώστε να είναι σίγουροι ότι θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο φέρνουν σε αδιέξοδο την αστυνομία και άλλους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ζωή των ομήρων.

9) Δεν μιλάμε με τους δράστες ούτε και τους δίνουμε πληροφορίες όπως για άλλους υπαλλήλους σε περίπτωση ληστείας, ούτε εκδηλώνουμε οικειότητα κατά την διάρκεια μιας ομηρίας, όπως το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Μπορεί εν μέρη να εξαρτάται από αυτούς το αν θα ζήσουμε η όχι εκείνες τις ώρες, μια λάθος κουβέντα όμως μπορεί να μας οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες.

10) Σε περίπτωση ομηρίας ποτέ μην κάνουμε το τραγικό λάθος να ζητήσουμε ιδιαίτερη μεταχείριση, όπως να προσποιηθούμε τους αρρώστους, να λιποθυμήσουμε, να πιάσουμε την κουβέντα για να μας προσέξουν. Αυτές οι τακτικές μπορεί να τους εξαγριώσουν και να μας εκτελέσουν.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΜΗΡΙΑΣ

1) Κατά την διάρκεια μεταφοράς των ομήρων από το ένα δωμάτιο σε άλλο, η κάποιο άλλο μέρος του κτιρίου σε περίπτωση επεισοδίου οι δράστες θα είναι επιθετικοί εναντίον σας, σε αυτή την περίπτωση δεν αντιδράτε αρνητικά, και συμμορφωνόσαστε στις υποδείξεις τους.

2) Ίσως σε φιμώσουν και σου δέσουν τα μάτια, πριν σε μεταφέρουν. Τότε ίσως νιώσεις το σώμα σου να παγώνει. Αν αντιδράσεις και καθυστερήσεις να ακολουθήσεις τις οδηγίες τους, θα υποστείς ίσως τις βίαιες αντιδράσεις τους, που θα σου προκαλέσουν σωματικό πόνο και συναισθηματική αστάθεια. Οι αισθήσεις σου ίσως διαταραχτούν, ειδικά αν τα μάτια σου είναι δεμένα.

3)   Οι στιγμές αυτές απαιτούν ψυχραιμία, με κάποια προσπάθεια και προσχεδιασμό μπορείς να κυριαρχήσεις όσο είναι δυνατόν στην νέα κατάσταση, ίσως μπορέσεις να μειώσεις το σοκ  που θα σου προκαλέσει μια τέτοια εμπειρία και να επανακτήσεις πλήρως και γρήγορα τις αισθήσεις σου. Συγκέντρωσε στο μυαλό σου όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται για τον χώρο και την τοποθεσία που θα βρίσκεσαι.

4) Προσπάθησε να συγκεντρωθείς και συγκράτησε στο μυαλό σου ότι ακούς. για παράδειγμα, ίσως περνούν τρένα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα η ακούς άλλους θορύβους. Αν οι δράστες  μιλούν μεταξύ τους, προσπάθησε να καταλάβεις ποια γλώσσα μιλούν η τουλάχιστον την προφορά τους.

5) Προσπάθησε να εντοπίσεις μυρωδιές που μπορεί να προέρχονται από ζώα, χημικά η τροφές. Αν κατά την διάρκεια της μεταφοράς σου ανέβηκες η κατέβηκες σκάλες, προσπάθησε να εντοπίσεις τους ορόφους η αν οδηγήθηκες έξω από το κτίριο όπου βασικά βρισκόσουν.

6) Αν μεταφερθείς με όχημα, προσπάθησε να περιγράψεις στο μυαλό σου την πορεία που ακολούθησε. Μέτρησε τον αριθμό, την κατεύθυνση και την σειρά των στροφών. Σίγουρα αυτές οι τακτικές είναι δύσκολες εκείνες τις ώρες, και το μόνο που έχουμε στο μυαλό μας είναι να τελειώσει άμεσα αυτή η κατάσταση, χρειάζεται όμως αυτή η εκπαίδευση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρόσεξε τον αριθμό των απαγωγέων σου, τύπους και αριθμό όπλων που έχουν.

7) Όσα περισσότερα θυμάσαι για το στάδιο μεταφοράς τόσο περισσότερο θα μπορέσεις να βοηθήσεις τις αστυνομικές αρχές μετά την απελευθέρωσή σου. Αν αυτοί που σε κρατούν είναι τρομοκράτες, πρέπει να προετοιμαστείς ψυχολογικά για πολύ περισσότερο χρόνο αναμονής, απ’ ότι αν ήταν εγκληματίες ποινικού δικαίου η διαταραγμένα άτομα. 

8) Πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον χρόνο απελευθέρωσης σου, στην διάρκεια αυτού του σταδίου η πνευματική σου κατάσταση διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από την ίδια τη διανοητική σου κατάσταση παρά από τους απαγωγείς σου. Αφού εξασφαλίσουν οι δράστες τον χώρο που θα κρατηθείς, θα προσπαθήσουν να σου καταβάλλουν το ηθικό. Ίσως σε αναγκάσουν να ζητήσεις τροφή, άδεια να κοιμηθείς η να πας στην τουαλέτα.

9) Πρέπει να συγκρατήσεις τον εαυτό σου και να ελέγχεις το προσωπικό σου περιβάλλον. Μην κάνεις κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει άσκοπα την προσοχή των δραστών και αρχίσουν να ασχολούνται ειδικά με σένα. Για παράδειγμα απόφυγε να τους κοιτάζεις στα μάτια, ίσως νομίζουν ότι δεν τους φοβάσαι η πιστέψουν ότι μπορεί να τους αναγνωρίσεις αργότερα.

10) Αν οι δράστες πιστέψουν ότι αρχίζεις να τους δημιουργείς προβλήματα δεν θα διστάσουν να σε σκοτώσουν. Η μόνη σου πιθανότητα να επιβιώσεις είναι ο ρόλος σου ως αντικείμενο ανταλλαγής. Μην τους πιέσεις, μην τους εκνευρίσεις αλλάζοντας τα σχέδια τους. Πρόσεχε ιδιαίτερα τις γυναίκες δράστες. Αυτές συνήθως εκνευρίζονται ευκολότερα και καταφεύγουν στην βία συχνότερα.

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΜΗΡΙΑΣ

 

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

    Το περιστατικό συνέβη στο παρίσι…. δραματικές ώρες έζησε στις 15 Ιανουαρίου 2015  η Γαλλία, καθώς από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ εξελίσσονταν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ομηρίας από τζιχαντιστές, τους δύο δράστες του μακελειού στην εφημερίδα στη μία περίπτωση, και δύο άλλους που κράτησαν πολλούς ομήρους σε εβραϊκό παντοπωλείο στην άλλη. Οι ομηρίες είχαν αιματηρή κατάληξη, καθώς σκοτώθηκαν τέσσερις από τους ομήρους και τρεις από τους 4 δράστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία γυναίκα που ήταν μαζί με τον δράστη στο παντοπωλείο διέφυγε , όλα συνέβησαν σε δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιχειρήσεις της γαλλικής Αστυνομίας. Αρχικά, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), σημειώθηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις στο τυπογραφείο του Νταμαρτέν, όπου οι δύο αδελφοί Κουατσί, δράστες της επίθεσης στην σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», κρατούσαν έναν όμηρο. Οι δύο τρομοκράτες, οι οποίοι φέρονται να βγήκαν από το κτίριο πυροβολώντας, σκοτώθηκαν, ενώ ο όμηρος απελευθερώθηκε.
Λίγα λεπτά αργότερα, ακολούθησε εισβολή των αστυνομικών στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκε ο δράστης της δεύτερης ομηρίας,  Αμεντί Κουλιμπαλί. Φέρεται να πρόκειται για τον ίδιο άνδρα που ευθύνεται για τους πυροβολισμούς χθες στο Μονρούζ, νοτίως του Παρισιού.
Πηγές της γαλλικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι νεκροί είναι και τουλάχιστον τέσσερις όμηροι, ενώ τέσσερις ακόμη βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με το «France 24», οι όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.
Εικόνες τηλεοπτικών δικτύων έδειξαν μια ομάδα ομήρων να βγαίνει τρέχοντας από το κατάστημα. Μια αστυνομική πηγή επεσήμανε ότι στο εβραϊκό παντοπωλείο εκτιμάται πως βρίσκονταν έως και 20 όμηροι συνολικά. «Πέστε κάτω», φώναζαν οι Γάλλοι κομάντος προς τους ομήρους την ώρα που ξεκινούσαν την επιχείρηση για την απελευθέρωση των ανθρώπων που κρατούνταν από τον ένοπλο. «Τον έχουμε», ενημέρωσαν μετά την λήξη της επιχείρησης τα μέλη της γαλλικής ειδικής μονάδας Raid. Λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ο 33χρονος Αμντί Κουλομπαλί, ο άνθρωπος που αναγνωρίστηκε ως ο δράστης της ομηρίας στο εβραϊκό παντοπωλείο έπεσε νεκρός στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης.
Ο δράστης είχε απειλήσει να σκοτώσει τους ομήρους αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημά του να απελευθερωθούν οι αδελφοί Κουασί, οι δράστες δηλαδή του μακελειού στο «Charlie Hebdo» και φέρεται να ήταν το ίδιο άτομο που την Πέμπτη πυροβόλησε θανάσιμα από πίσω την αστυνομικό στο Μονρούζ και διέφυγε της σύλληψης. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό ο ένας εκ των δύο αδερφών που έσπειραν τον θάνατο την Τετάρτη στην εφημερίδα, ο 34χρονος Σαϊντ Κουασί, είχε επισκεφτεί το 2011 την Υεμένη και παρέμεινε αρκετούς μήνες προκειμένου να λάβει εκπαίδευση από μαχητές που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση «Αλ Κάιντα», σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές.
Αυτός και ο αδελφός του Σερίφ, 32 ετών, εισέβαλαν την Τετάρτη στα γραφεία της εφημερίδας «Charlie Hebdo» και πυροβόλησαν θανάσιμα 12 ανθρώπους.
Οι δύο ύποπτοι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γαλλία από Αλγερινούς γονείς. Αμφότεροι βρίσκονταν υπό αστυνομική επιτήρηση. Ο Σερίφ είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών επειδή πριν από μία δεκαετία προσπάθησε να ταξιδέψει στο Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί στους κύκλους μιας ισλαμιστικής οργάνωσης.
Οι πηγές ανέφεραν ότι μετά την επιστροφή του Σαιντ από την Υεμένη, τα δύο αδέλφια είχαν κρατήσει χαμηλό προφίλ και δεν είχαν επιστήσει καθόλου την προσοχή των γαλλικών Αρχών ή των υπηρεσιών Ασφαλείας. Είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης στο περιοδικό «Charlie Hebdo», δεν βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των στόχων της γαλλικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Πάντως, «ηρωικούς τζιχαντιστές» χαρακτήρισε χθες το Ισλαμικό Κράτος τους δύο δράστες. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων, το Ισλαμικό Κράτος σε σύντομη ανακοίνωση στο πλαίσιο καθημερινού ραδιοφωνικού δελτίου, που αναμεταδόθηκε στο Twitter και σε ισλαμιστικά sites, εξήρε τους δράστες της επίθεσης που σκότωσαν 12 άτομα στο Παρίσι.

 ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

 Αιματοβαμμένο τέλος ομηρίας σε ξενοδοχείο του   Πακιστάν 12/05/2019

Τέσσερις πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν σε επιδρομή που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης Γκουαντάρ του Πακιστάν για να αφοπλίσουν ενόπλους που είχαν εισβάλει στο κτίριο. Νεκροί και οι τρεις δράστες της επίθεσης. Όλα συνέβησαν χθες το βράδυ όταν τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Pearl Continental στην πόλη Γκουαντάρ, στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουτσιστάν. Η πολιορκία κράτησε περίπου 24 ώρες, ενώ, στη διάρκεια της νύχτας οι αρχές είχαν ισχυριστεί όλοι οι ένοπλοι είχαν σκοτωθεί. Σήμερα, όμως, προέκυψε ότι οι δράστες ήταν ακόμη μέσα στο ξενοδοχείο και κρατούσαν ομήρους. Τελικά η επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων έξι.  Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι τοποθέτησαν βόμβες αφού εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και αποσυνέδεσαν τα συστήματα επικοινωνίας καθυστερώντας την επιχείρηση των αρχών. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων διέσωσαν  πρώτα τους ενοίκους του ξενοδοχείου και το προσωπικό προτού ξεκινήσουν την επιχείρηση για την εξουδετέρωση των δραστών, ανακοίνωσε ο στρατός, αντικρούοντας προηγούμενη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχαν ένοικοι στο ξενοδοχείο όταν εκδηλώθηκε η επίθεση. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Μπαλουτσιστάν (BLA), μια ομάδα από ένοπλους αντάρτες που διεκδικεί την αυτονομία της επαρχίας, ανέλαβε χθες την ευθύνη για την επίθεση.

ΤΡΙΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

 Το 1973, τέσσερις Σουηδοί που κρατήθηκαν ως όμηροι για έξι ημέρες σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας, κατά τη διάρκεια της ληστείας, «δέθηκαν» συναισθηματικά με τους εγκληματίες που τους κρατούσαν, ένα φαινόμενο που ονομάστηκε το Σύνδρομο της Στοκχόλμης. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους ο δεσμός αυτός με τους κακοποιούς ήταν ένα μέσο που ανέπτυξαν οι όμηροι προκειμένου να αντέξουν τη βία.

Στις 10:15 το πρωί της Πέμπτης, 23 Αυγούστου του 1973 η «Sveriges Kredidbank» της Στοκχόλμης σείστηκε από πυροβολισμούς. «Το πάρτυ μόλις άρχισε», ανακοίνωσε ο 32χρονος Jan-Erik Olsson, παλιός δραπέτης φυλακών. «Το πάρτυ», πράγματι, συνεχίστηκε για περίπου 131 ώρες, ή με άλλα λόγια για πάνω από πέντε ημέρες, καθώς ο Olsson κράτησε ομήρους τέσσερις υπαλλήλους της τράπεζας στο θησαυροφυλάκιο μέχρι αργά το απόγευμα της 28ης Αυγούστου. Παρόλο που η ληστεία από μόνη της δεν ήταν συνταρακτικής σημασίας, αργότερα οι συνεντεύξεις των τεσσάρων ομήρων έφεραν στο φως αναπάντεχες συνέπειες. Συνέπειες που επαληθεύτηκαν σε πολυάριθμες άλλες «καταστάσεις ομηρίας» στα χρόνια που ακολούθησαν. Αν και οι αιχμάλωτοι από μόνοι τους δεν ήταν σε θέση να το εξηγήσουν, παρουσίασαν μία παράξενη σχέση με τους εγκληματίες που τους κρατούσαν. Ταυτίστηκαν με τους εγκληματίες την στιγμή που ένιωθαν φόβο γι’ αυτούς που έβαλαν τέλος στην αιχμαλωσία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κατέθεσαν υπέρ των εγκληματιών ή συγκέντρωσαν χρήματα για τη νομική υπεράσπισή τους. Η Σουηδική τοποθεσία της «Sveriges Kreditbank» έδωσε το όνομά της σε αυτήν την πνευματική διαταραχή ως «Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης».

 

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ

Απαγωγή είναι η “Σύλληψη” η αρπαγή ενός προσώπου μετά από παρακολούθηση, με σκοπό να ζητήσουν λύτρα η να εκβιάσουν, ενώ ομηρία είναι μια τυχαία κατάσταση όπου κρατείται ένα η περισσότερα άτομα αιχμάλωτα. Στην πρώτη περίπτωση το θύμα επιλέγεται, ενώ στην δεύτερη η επιλογή των ατόμων είναι τυχαία.

 

 

 

ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
  • ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY SPECIALIST)
  • MASTER OF SCIENCE DEGREE, (MSc) IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE MANAGEMENT
  • DOCTORATE DEGREE, (PhD)  IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY   
  • DOCTORATE DEGREE, (PhD) IN BEHAVIORAL CRIMINOLOGY

 

Χρήσιμα Links:




error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!