17 Φεβ ΟΤΑΝ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ Πρώτο μέρος
Ένα εξαιρετικό άρθρο από τον Μέντορα και εξπέρ στην Ασφάλεια κύριο Μπλιάμπτη Ευθύμιο, ο Επιστημονικός Συνεργάτης μας, αυτή την φορά, αναλύει την εσφαλμένη αίσθηση της ασφάλειας, και αφορά την λειτουργία της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε καταστάσεις, πως το 90% του πληθυσμού έχει αυτή την συμπεριφορά, μέσα από τον τρόπο σκέψης, τις πράξεις, τις παγίδες που κρύβονται, και τις συνέπειες που επακολουθούν. Ένα modus operandi που μέσα στο πέρασμα του χρόνου παραμένει ίδιο. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παραχώρηση του άρθρου και τις πολύτιμες γνώσεις του που μοιράζεται μαζί μας.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΌ ΤΗΝ KRAV MAGA PROTECTION INTERNATIONAL
ΟΤΑΝ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ Πρώτο μέρος
(Η Εσφαλμένη αίσθηση Ασφάλειας)
ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ = Σταθερότητα, σιγουριά, έλλειψη κινδύνου
ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ = Έλλειψη αυτοπεποίθησης, έλλειψη ασφάλειας, φοβίες, κακές σκέψεις ότι το άτομο κινδυνεύει.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Α) ΠΩΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ
Πώς χρησιμοποιείτε η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας;
1ο Παράδειγμα σε πόλεμο:
Για να οδηγήσεις κάποιον στο να πιστέψει ότι όλα είναι καλά πριν του επιτεθείς, ή να κάνεις κακό σε κάποιον. Αποπροσανατολίζουν τον εχθρό σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας προσποιούμενοι ότι υποχωρούν. Και μετά ξεκινούν την επίθεση. Τι μας θυμίζει; Μα φυσικά τον Δούρειο Ίππο της Τροίας.
2ο Παράδειγμα στην εργασία:
Το αφεντικό προκειμένου να κρατήσει τους υπαλλήλους του σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας τους λέει ότι οι δουλειές τους ήταν ασφαλείς, και δεν θα φύγει κανείς, ενώ μετά από καιρό απολύει το μισό προσωπικό.
3ο Παράδειγμα με ανταγωνιστές:
Κάποιος που έχει την ίδια επιχείρηση με έναν άλλον προκειμένου να τον προσελκύσει ώστε να βλέπει από κοντά τι παραπάνω έχει η εταιρία του και πάει καλύτερα από την δική του, χρησιμοποιεί το τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, προσποιείται τον φίλο, μπαίνει στις εγκαταστάσεις της άλλης εταιρίας, του υποσκάπτει τα θεμέλια και με την κατάλληλη ευκαιρία τον ρίχνει.
4ο Παράδειγμα σε σχέσεις:
Πώς χρησιμοποιείτε η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας σε μια σχέση η φιλία;
Οι περισσότεροι θα παρασυρθούν σε μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και θα αποδεχτούν ένα πιθανό λάθος αποτέλεσμα. Τα δεσμά φιλίας παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας και μια αίσθηση του ανήκειν που δυνητικά αντιμετωπίζει την απομόνωση και τη μοναξιά.
Το ίδιο και μια ερωτική σχέση, που τις περισσότερες φορές τα θεμέλιά της βασίζονται στην εξωτερική εμφάνιση, και όχι στον χαρακτήρα η την εσωτερική εμφάνιση…..με βάση αυτά τα θεμέλια λοιπόν, οι σχέσεις, γάμοι, και ερωτικοί δεσμοί καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι…
5ο Παράδειγμα σε τεχνικές πολεμικών τεχνών.
Πως χρησιμοποιείται η εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας στην γνώση πολεμικών τεχνών;
Ένας 14χρονος γνωρίζει καλά μια πολεμική τέχνη και νομίζει ότι είναι και παντοδύναμος, συνεχώς χτυπάει τα αδέρφια του, τους συμμαθητές του στο σχολείο, και κάνει επίδειξη παντού ότι γνωρίζει τεχνικές, μέχρι που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο όπου μπλέκει σε καβγά, αρχίζει να επιτίθεται και να χτυπάει χωρίς να τον προκαλέσουν τα υπόλοιπα παιδιά, ώσπου μαζεύονται γύρω στα 10 άτομα και τον σπάνε στο ξύλο….
FALSE SENCE OF SECURITY
ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
– Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν την έννοια της ασφάλειας, και θεωρούν την ιδέα ότι να παίζεις παιχνίδια συμπεριφοράς μαζί της συνειδητά η όχι, άσχετα με το αν είναι έμμεσα, ως κάτι το κακό, και το αντικοινωνικό, θα είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος.
– Πιστεύουν ότι μπορούν να επιλέξουν να μην συμμετέχουν στο παιχνίδι της ασφάλειας, αν συμπεριφερθούν με τρόπους που δεν έχουν καμία σχέση μαζί της.
Ποια μέσα όμως δίνουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας;
Αν κάτι σου δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, σε κάνει να πιστεύεις ότι είσαι ασφαλής ενώ δεν είσαι, για παράδειγμα η χρήση κράνους έδινε στους ποδηλάτες μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και τους ενθάρρυνε να ρισκάρουν.
Το ίδιο ισχύει και στην καθημερινότητα όταν κάποιοι άνθρωποι λειτουργούν παρορμητικά, μηχανικά, στην σφαίρα της ρουτίνας, αδιαφορώντας αν με τις πράξεις τους βλάψουν τον εαυτό τους, η τους υπόλοιπους. Κάθε πράξη όμως έχει και τις συνέπειές της.
Πρέπει να προφυλαγόμαστε από τέτοιους ανθρώπους, διότι ενώ εξωτερικά πρεσβεύουν τέτοιες γνώμες, συνήθως είναι οι πιο επιδέξιοι παίκτες αυτών των παιχνιδιών.
– Για παράδειγμα, οι τύποι αυτοί συχνά επιδεικνύουν την αδυναμία τους και την έλλειψη αίσθησης της ασφάλειας ως ένα είδος ηθικής αρετής. Αλλά η πραγματική αδυναμία, εκείνη που δεν υποκινείται από ιδιοτέλεια, δεν θα χρησιμοποιούσε την αδυναμία της για να κερδίσει την συμπάθεια η τον σεβασμό. Η επίδειξη της αδυναμίας είναι στην ουσία μια πολύ αποτελεσματική, πλάγια και απατηλή στρατηγική σε αυτό το παιχνίδι.
– Μια άλλη Στρατηγική που χρησιμοποιεί αυτός που υποτίθεται ότι δεν παίζει, είναι να απαιτεί ισότητα σε κάθε τομέα της ζωής. Όλοι πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης, άσχετα με την θέση τους η την δυνατότητα που διαθέτουν. Αλλά αν, για να αποφύγεις το στίγμα της ανασφάλειας, προσπαθήσεις να συμπεριφερθείς σε όλους ίσα και δίκαια, θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα ότι μερικοί άνθρωποι κάνουν ορισμένα πράγματα καλύτερα από τους άλλους. Αν συμπεριφέρεσαι το ίδιο σε όλους αυτό σημαίνει ότι αγνοείς τις διαφορές τους, ότι εξυψώνεις τους λιγότερο ικανούς, και υποβιβάζεις όσους υπερέχουν.
– Για ακόμη μια φορά, πολλοί από αυτούς που συμπεριφέρονται έτσι, στην ουσία καταφεύγουν σε μια άλλη στρατηγική για να είναι ασφαλείς, ανακατανέμοντας τις αμοιβές των άλλων όπως νομίζουν αυτοί.
– Ακόμη ένας τρόπος που θα μπορούσε κανείς να αποφύγει αυτό το παιχνίδι, θα ήταν η απόλυτη ευθύτητα και ειλικρίνεια, εφόσον μια από τις βασικές τεχνικές όσων επιδιώκουν την απόκτηση της ασφάλειας είναι η εξαπάτηση και η μυστικότητα. Βέβαια η απόλυτη ειλικρίνεια αναπόφευκτα, θα πληγώσει και θα προσβάλει πολλούς ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους θα επιλέξουν να ανταποδώσουν. Κανείς δεν θα πιστέψει ότι οι δηλώσεις σου είναι τελείως αντικειμενικές και ότι δεν υποκινούνται από προσωπικά κίνητρα, και θα έχουν δίκιο, στην πραγματικότητα η χρήση της ευθύτητας είναι μια στρατηγική κίνηση στην δημιουργία της ανασφάλειας η οποία στοχεύει στο να πείσει τους ανθρώπους ότι αυτός που την επιδεικνύει είναι ανώτερος, καλόκαρδος, ανιδιοτελής.
– Είναι ένα είδος πειθούς, ίσως και ένα είδος εξαναγκασμού. Τελικά όσοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι παίκτες μπορεί να προσποιούνται τους αφελείς για να μην τους κατηγορήσουν ότι επιδιώκουν να επωφεληθούν. Να έχουμε το νου μας γιατί η αφέλεια πολλές φορές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εξαπάτησης, το να φαίνεται κάποιος πιο ανόητος από τον στόχο του, γιατί ακόμη και η πραγματική αφέλεια μπορεί να κρύβει παγίδες.
– Τι γίνεται όμως στον κόσμο των Ανηλίκων;
– Τα παιδιά μπορεί να είναι αφελή όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά συχνά λειτουργούν ωθούμενα από μια στοιχειώδη ανάγκη να μπορέσουν να ελέγξουν τους γύρω τους. Τα παιδιά υποφέρουν επειδή νοιώθουν αδύναμα στον κόσμο των ενηλίκων και χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέσα έχουν στην διάθεσή τους για να κάνουν αυτό που θέλουν σύμφωνα με τα αρνητικά πρότυπα που τους παρέχουν οι ενήλικες, όπως πρόωρη ωρίμανση, άσκηση βίας, πτώση των ηθών, έλλειψη παιδείας, ναρκωτικά κτλ.
– Μπορεί και οι πραγματικά αθώοι άνθρωποι να προκαλούν την ανασφάλειά τους και συνήθως είναι φοβερά αποτελεσματικοί εφόσον δεν χρειάζεται να σκεφτούν πως θα προσποιηθούν τους αφελείς. Γι’αυτό ακόμη μια φορά επισημαίνω ότι όσοι προσποιούνται ότι είναι αθώοι η επιδεικνύουν την αθωότητα τους, είναι οι λιγότερο αθώοι από όλους.
– Μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτούς που υποτίθεται ότι δεν παίζουν με την ανασφάλεια από τον τρόπο που επιδεικνύουν τις ηθικές τους αρετές, την ευσέβειά τους και την εξαιρετική τους αίσθηση της δικαιοσύνης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ
– Η πιο σπουδαία από αυτές τις δεξιότητες και ο θεμέλιος λίθος στο να παραμένεις πραγματικά ασφαλής, είναι η ικανότητα να κυριαρχείς στα συναισθήματα σου. Μια συναισθηματική αντίδραση σε μια κατάσταση είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να διατηρήσεις την σωματική και πνευματική σου ασφάλεια ακέραια, ένα λάθος που θα σου κοστίσει πολύ περισσότερα από μια προσωρινή ευχαρίστηση που μπορεί να νοιώσεις εκφράζοντας τα συναισθήματα σου. Τα συναισθήματα μπορούν να θολώσουν την λογική και αν δεν μπορείς να δεις την κατάσταση ξεκάθαρα, δεν μπορείς να προετοιμαστείς και να την αντιμετωπίσεις με κάποιο βαθμό ελέγχου.
– Ο θυμός είναι η πιο καταστροφική από τις συναισθηματικές αντιδράσεις, διότι θολώνει την όρασή σου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και κάνει την κατάσταση λιγότερο ελεγχόμενη, επιπλέον οξύνει την αποφασιστικότητα του εχθρού. Αν προσπαθείς να καταστρέψεις έναν εχθρό, ο οποίος σε έχει βλάψει, είναι καλύτερα να τον κρατάς ανυποψίαστο, προσποιούμενος φιλικός αντί να δείχνεις θυμό.
– Η αγάπη και η τρυφερότητα είναι επίσης ενδεχομένως καταστρεπτικές, διότι σε τυφλώνουν απέναντι στις ιδιοτελείς βλέψεις αυτών τους οποίους ούτε καν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να παίζουν με τα συναισθήματα σου. Δεν μπορείς να καταπνίξεις το θυμό η την αγάπη, η να αποφύγεις να νοιώθεις αυτά τα συναισθήματα, ούτε και πρέπει. Αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός πως τα εκφράζεις, και το πιο σπουδαίο είναι να μην επηρεάζουν τα σχέδια και τις στρατηγικές σου με οποιονδήποτε τρόπο.
– Επίσης για να κυριαρχήσεις στα συναισθήματα σου πρέπει να έχεις την ικανότητα να μπορέσεις να δεις την παρούσα στιγμή βάζοντας κάποια απόσταση και σκεπτόμενος αντικειμενικά για το παρελθόν και το μέλλον. Αξίζει να αναφέρω για παράδειγμα τον Ιανό, αυτή την ρωμαϊκή θεότητα με τα δυο πρόσωπα που είναι ο φύλακας άγγελος όλων των πυλών και των εισόδων, πρέπει να μπορείς να βλέπεις προς δυο κατευθύνσεις ταυτόχρονα για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο από όπου κι αν προέρχεται. Το πρόσωπο που θα δημιουργήσεις πρέπει να είναι σαν του Ιανού, ένα πρόσωπο που θα ατενίζει διαρκώς στο μέλλον, κι ένα άλλο που θα ατενίζει προς το παρελθόν.
– Για το Μέλλον εφαρμόζουμε τα παρακάτω:
– Να μην περάσει μέρα που να μην είμαστε σε εγρήγορση, και τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει διότι πάντα θα πρέπει να προβλέπουμε ένα πρόβλημα πριν αυτό εμφανιστεί. Ένα καλό παράδειγμα, ας πούμε ότι έχεις μια πιστωτική κάρτα και δεν εξοφλείς όλο το ποσόν, οι τόκοι αυξάνονται, και κάποια στιγμή όταν δεν έχεις να την ξεχρεώσεις, αναγκάζεσαι και δανείζεσαι, ώστε να την πληρώσεις, για να ξεχρεώσεις και αυτούς που σου δάνεισαν, ειδικά αν έχεις μπλέξει και με τοκογλύφους, κάποια στιγμή βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, έχεις δημιουργήσει έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα που σε οδηγεί στην ανασφάλεια. Αντί να περνάς τον καιρό σου με όνειρα μιας ευτυχισμένης κατάληξης, πρέπει να προσπαθείς να υπολογίζεις κάθε πιθανό συνδυασμό και την παγίδα που μπορεί να προκύψει μαζί με αυτόν. Όσο πιο μακριά μπορείς να δεις, όσο πιο μακριά μπορεί να σχεδιάζεις, τόσο πιο δυνατός θα γίνεις.
– Το άλλο πρόσωπο του Ιανού κοιτάζει διαρκώς προς το παρελθόν, ωστόσο όχι για να θυμηθεί παλιές πληγές η για να έχει απωθημένα. Κάτι τέτοιο θα περιορίσει την δύναμη σου. Θα έχεις κερδίσει το μισό παιχνίδι όταν ξεχάσεις εκείνα τα γεγονότα στο παρελθόν που σε κατατρώγουν και σου θολώνουν την λογική. Κοιτάζεις πίσω για να μορφώνεσαι διαρκώς, ατενίζεις το παρελθόν για να μάθεις από αυτούς που έζησαν πριν από σένα, και αφού κοιτάξεις στο παρελθόν, θα μπορέσεις να εξετάσεις τις πράξεις σου και αυτές των φίλων σου από πιο κοντά. Το παρελθόν είναι ένα σπουδαίο σχολείο από το οποίο μπορείς να μάθεις, διότι όσα συνέβησαν αντιπροσωπεύουν προσωπικές εμπειρίες, ξεκινάς εξετάζοντας τα λάθη που έκανες στο παρελθόν, αυτά που στάθηκαν εμπόδιο στην πρόοδό σου, τα αναλύεις, αποκομίζεις το μάθημα και παίρνεις έναν όρκο: Δεν θα επαναλάβω το ίδιο λάθος. Δεν θα πέσω ξανά στην ίδια παγίδα, λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά αν υπάρχει θέληση, όλα είναι δυνατά. Αν μπορείς να αξιολογήσεις και να παρατηρήσεις τον εαυτό σου με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να μάθεις τα μοτίβα του παρελθόντος, αυτό είναι μια ανεκτίμητη δεξιότητα που ελάχιστοι μπορούν και έχουν την ικανότητα να το τηρήσουν.
– Όλοι έχουν ανασφάλειες όταν εμφανίζεσαι στον κόσμο και επιδεικνύεις τα ταλέντα σου, είναι φυσικό να προκαλέσεις όλων των ειδών τις αντιπάθειες, τον φθόνο και άλλες εκδηλώσεις ανασφάλειας. Είναι κάτι αναμενόμενο. Δεν μπορείς να περάσεις την ζωή σου ανησυχώντας για τα μικρόψυχα αισθήματα των άλλων.
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
– Ωστόσο πρέπει να υιοθετήσεις μια διαφορετική προσέγγιση στον χώρο της εργασίας με τους προϊστάμενους σου διότι σε σχέση με την δική σου ασφάλεια, δεν υπάρχει χειρότερο σφάλμα να θες να ξεπεράσεις το αφεντικό σου σε ανώτερο επίπεδο, η να έρθεις σε προσωπικό επίπεδο μαζί του.
– Μην ξεγελιέστε πιστεύοντας ότι η ζωή έχει αλλάξει και πολύ από τα αρχαία χρόνια και τον μεσαίωνα, όσοι αποκτούν υψηλή θέση στην ζωή είναι σαν βασιλιάδες και βασίλισσες. Θέλουν να νοιώθουν ασφαλείς και ανώτεροι από τους γύρω τους σε εξυπνάδα, σε ευφυΐα και σε γοητεία. Είναι μια άκρως επικίνδυνη αλλά κοινή παρανόηση να νομίζεις ότι επιδεικνύοντας και εκθειάζοντας τα χαρίσματα και τα ταλέντα σου, κερδίζεις την αγάπη του προϊστάμενου σου. Μπορεί να προσποιείται ότι σε εκτιμά, αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα σε αντικαταστήσει με κάποιον λιγότερο έξυπνο, λιγότερο ελκυστικό και λιγότερο απειλητικό, γιατί ποτέ δεν θα παραδεχτεί την αλήθεια, αλλά θα βρει μια δικαιολογία για να απαλλαγεί από την παρουσία σου.
– Πάντα να θυμάστε ότι κάποια στιγμή άθελά μας μπορεί να ξεπεράσουμε το αφεντικό μας με το να είμαστε απλά ο εαυτός μας, υπάρχουν προϊστάμενοι που είναι πιο ανασφαλείς από κάποιους άλλους, θα μπορούσε να πει κανείς υπερβολικά ανασφαλείς. Δεν είναι απίθανο να τους ξεπερνάς, από την φύση σου, σε λάμψη λόγο της γοητείας και της χάρης σου, τέλος ποτέ μην φανταστούμε ότι επειδή κάποιοι προϊστάμενοι μας εκτιμούν, μπορούμε και να κάνουμε ότι θέλουμε, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις για ευνοούμενους οι οποίοι έπεσαν σε δυσμένεια διότι θεώρησαν την θέση τους δεδομένη και τόλμησαν να επισκιάσουν το αφεντικό τους.
ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΙΛΙΕΣ ΜΑΣ;
– Είναι φυσικό να θες να προσλάβεις τους φίλους σου όταν βρίσκεσαι σε ώρα ανάγκης. Ο κόσμος είναι ένας ανελέητος τόπος και οι φίλοι μετριάζουν την σκληρότητά σου. Και εκτός από αυτό, τους γνωρίζεις κιόλας. Γιατί να εξαρτιέσαι από έναν ξένο, όταν υπάρχει ένας φίλος; Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζεις τους φίλους τόσο καλά όσο νομίζεις. Οι φίλοι συχνά συμφωνούν μαζί σου για να αποφύγουν μια διαφωνία. Καλύπτουν τις δυσάρεστες ιδιότητές τους για να μην προσβάλει ο ένας τον άλλον. Γελούν λίγο παραπάνω από ότι είναι απαραίτητο με τα αστεία του φίλου τους. Μπορεί να μην μάθεις ποτέ πως πραγματικά νοιώθει ένας φίλος σου διότι η τιμιότητα και η ευθύτητα σπάνια ενδυναμώνουν μια φιλία. Οι φίλοι λένε ότι αγαπούν τα ποιήματα σου, ότι λατρεύουν την μουσική σου, ότι ζηλεύουν το γούστο σου στα ρούχα. Ίσως κάποιες φορές το εννοούν, αλλά τις περισσότερες όχι.
– Όταν αποφασίσεις να προσλάβεις έναν φίλο, σταδιακά ανακαλύπτεις τις ιδιότητες που απέκρυπτε. Δεν είναι περίεργο που αυτή η ευγενική πράξη σου ανατρέπει τα πάντα. Οι άνθρωποι θέλουν να νοιώθουν ότι αξίζουν την καλή τους τύχη. Η αποδοχή μιας χάρης μπορεί να καταντήσει καταπιεστική, αυτό σημαίνει ότι επιλέχτηκες διότι είσαι φίλος και όχι επειδή απαραίτητα αξίζεις. Υπάρχει, θα έλεγε κανείς, κάποια ένδειξη συγκαταβατικότητας εκ μέρους μας όταν προσλαμβάνουμε φίλους, κάτι που ίσως τους δημιουργεί πρόβλημα μέσα τους. Το τραύμα θα εξωτερικευτεί σιγά-σιγά, λίγη περισσότερη ευθύτητα, σποραδικές ενδείξεις δυσφορίας, αγανάκτησης και φθόνου και πριν καλά καλά το καταλάβεις η φιλία σας φθίνει. Όσο περισσότερες χάρες και δώρα παρέχεις για να την αναζωογονήσεις, τόσο λιγότερη ευγνωμοσύνη παίρνεις. Η αχαριστία έχει μια άλλη ιστορία. Έχει καταδείξει τις δυνάμεις της για πολλούς αιώνες που το γεγονός και μόνο ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να την υποτιμούν πρέπει να μας εκπλήσσει. Καλύτερα να είναι κανείς επιφυλακτικός. Αν ποτέ δεν περιμένεις την ευγνωμοσύνη ενός φίλου, τότε σε περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη όταν τελικά αποδειχτεί ευγνώμων.
– Το πρόβλημα που προκύπτει όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις η να προσλάβεις έναν φίλο εντοπίζεται στην ενέργεια σου, αν είναι ισχυρή η όχι. Ένας φίλος είναι σπάνια ικανός να σε βοηθήσει και τελικά η ικανότητα, η επιδεξιότητα είναι πολύ πιο σπουδαίες από τα φιλικά αισθήματα, για παράδειγμα ο Μιχαήλ 3ος είχε μπροστά στα μάτια του έναν άνθρωπο ο οποίος τον καθοδηγούσε σωστά και θα τον προφύλασσε την ζωή: Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο Βάρδας.
– Όλα τα είδη εργασιακού περιβάλλοντος απαιτούν απόσταση μεταξύ των ανθρώπων. Προσπαθείς να δουλέψεις και όχι να κάνεις φίλους, και η φιλικότητα (αληθινή η προσποιητή) μόνο δυσκολεύει την κατάσταση. Επομένως το κλειδί είναι η ικανότητα να κρίνεις ποιος μπορεί καλύτερα από όλους να προωθήσει τα συμφέροντα σου σε όλες τις περιστάσεις. Κράτα τους φίλους για την φιλία, αλλά δούλεψε με τους ικανούς και τους επιδέξιους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ
– Οι Εχθροί σου από την άλλη είναι ένα ανεκμετάλλευτο χρυσωρυχείο το οποίο πρέπει να μάθεις να εκμεταλλεύεσαι. Όταν ο Ταλεϊράνδος, υπουργός εξωτερικών του Ναπολέοντα, το 1807 έβλεπε ότι το αφεντικό του οδηγούσε την Γαλλία στην καταστροφή, αποφάσισε ότι ήταν καιρός να στραφεί εναντίον του και να τον ρίξει, γνώριζε τους κινδύνους που θα διέτρεχε αν συνωμοτούσε εναντίον του αυτοκράτορα. Χρειαζόταν έναν συνέταιρο, ένα σύμμαχο.. ποιον φίλο όμως θα μπορούσε να εμπιστευτεί για ένα τέτοιο σχέδιο; Διάλεξε τον Ιωσήφ Φουσέ, τον Αρχηγό της Μυστικής Αστυνομίας, τον πιο μισητό εχθρό του, τον άνθρωπο που προσπάθησε να βάλει να τον σκοτώσουν.
– Ήξερε ότι το πρώην μίσος τους θα δημιουργούσε γόνιμο έδαφος για μια συναισθηματικά φορτισμένη συμφιλίωση. Ήξερε ότι ο Φουσέ δεν θα περίμενε τίποτα από αυτόν, και ότι όντως θα προσπαθούσε να αποδειχτεί άξιος της επιλογής του. Όταν κάποιος πρέπει να σου αποδείξει κάτι, θα κινήσει γη και ουρανό για να το επιτύχει. Τελικά, ήξερε ότι η σχέση του με τον Φουσέ θα βασιζόταν σε αμοιβαία συμφέροντα και δεν θα επηρεαζόταν από προσωπικά αισθήματα. Η Επιλογή του αποδείχτηκε τέλεια!
– Αν και οι δυο συνωμότες δεν κατάφεραν να ρίξουν τον Ναπολέοντα, η συμμαχία δύο τόσο ισχυρών αλλά απίθανων συνεταίρων προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τον σκοπό τους. Η αντίδραση κατά του Αυτοκράτορα άρχισε να εξαπλώνεται. Από κει και πέρα, ο Ταλεϊράνδος και ο Φουσέ διατήρησαν μια καρποφόρα εργασιακή σχέση. Όποτε μπορείς, ξέχασε τις διαφορές που έχεις με τον εχθρό σου και προσπάθησε να τον βάλεις να δουλέψει για σένα.
– Όπως είπε και ο Λίνκολν, καταστρέφεις έναν εχθρό σου όταν τον κάνεις φίλο σου. Χωρίς εχθρούς γινόμαστε τεμπέληδες. Ένας εχθρός τριγύρω μας οξύνει την νοημοσύνη μας και μας κρατάει σε εγρήγορση. Επομένως, μερικές φορές είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τους εχθρούς μας σαν εχθρούς αντί να τους μετατρέπουμε σε φίλους η συμμάχους. Να θυμάστε ότι έχεις περισσότερα να φοβηθείς από φίλους και συγγενείς παρά από εχθρούς. Εξάλλου ο μόνος που μπορεί να σε βλάψει πραγματικά, είναι αυτός που εμπιστεύεσαι και αγαπάς!
Η ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑ
Με την ίδια λειτουργία συμπεριφοράς όταν οι άνθρωποι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το έγκλημα, το απεχθάνονται, αν παραμείνουν σε επαφή με το έγκλημα για κάποιο χρονικό διάστημα, το συνηθίζουν και το αντέχουν. Αν παραμείνουν σε επαφή μαζί του αρκετό καιρό, τελικά το αποδέχονται και επηρεάζονται από αυτό. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει κάποιος εγκληματίας…
Η Συνέχεια με τα ειδικά στοιχεία σε πρακτικό επίπεδο, στο δεύτερο μέρος….
ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
- ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY SPECIALIST)
- MASTER OF SCIENCE DEGREE, (Msc) IN CYBERCRIME AND NETWORK SECURITY
- MASTER OF SCIENCE DEGREE, (MSc) IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE MANAGEMENT
- DOCTORATE DEGREE, (PhD) IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY
- DOCTORATE DEGREE, (PhD) IN BEHAVIORAL CRIMINOLOGY
Δείτε ακόμα:
Eκπαίδευση κραβ μαγκά για παιδιά “12+”