06 Νοέ UZI Υποπολυβόλο όπλο ανοιχτού κλείστρου
UZI (עוזי)
Υποπολυβόλο όπλο
ανοιχτού κλείστρου
עוזי תת
אקדח, תריס פתוח
Το UZI σχεδιάστηκε από τον Ταγματάρχη Uzi Gal γεννημένος το 1923 στην Γερμανία, μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1936, όταν ανέλαβε ο Χίτλερ, υιοθετήθηκε από τις Ισραηλινές δυνάμεις το 1951 και πρωτο χρησιμοποιήθηκε από αυτές κατά την εκστρατεία στο Σινά το 1956.
O Όρος υποπολυβόλο Sub Machine Gun (SMG) υιοθετήθηκε από τους Αμερικανούς και θεωρείται κατά γενική ομολογία ως ο πλέον δόκιμος. Οι Γερμανοί προτίμησαν τον όρο Machinen Pistol (MP) , ο οποίος δεν αποδίδει με ακρίβεια τον χαρακτήρα του όπλου, που είναι βέβαια πολυβόλο (Machine Gun), αλλά όχι και πιστόλι. Τα περισσότερα υποπολυβόλα έχουν την δυνατότητα να βάλλουν βολή κατά βολή, άσχετα αν η κύρια χρήση τους είναι η εκτέλεση βολών κατά ριπάς.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που διαθέτει ένα υποπολυβόλο είναι:
1) Να χρησιμοποιεί πυρομαχικά πιστολιού.
2) Να εκτελεί βολές κατά ριπάς με τη χρήση γεμιστήρα
3) Ο Χειρισμός του να απαιτεί και τα δυο χέρια του σκοπευτή, είτε η σκόπευση γίνεται από τον ώμο, είτε από το ισχίο.
Ο χειρισμός του υποπολυβόλου από το ισχίο απαιτεί χρόνο και δεν εγγυάται την ακρίβεια των βολών. Ο χειρισμός αυτός ενδείκνυται όταν ο σκοπευτής δεν προλαμβάνει από τις συνθήκες της συμπλοκής να επωμίσει το υποπολυβόλο.
Χαρακτηριστικά
Το UZI υιοθετήθηκε επίσημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ το 1951 που ο εξοπλισμός τους ολοκληρώθηκε το 1953. Η έκδοση του UZI με μεταλλικό αναδιπλούμενο κοντάκι μείωσε το συνολικό μήκος του και εξυπηρετούσε τις ανάγκες των αλεξιπτωτιστών και των πληρωμάτων μηχανοκίνητων μονάδων. Το όπλο αυτό, επειδή σχεδιάστηκε για στρατιωτικές κυρίως αποστολές, έχει υποδοχή για ξιφολόγχη, για εκτοξευτή οπλοβομβίδων και για προβολέα. Η ειδική ξιφολόγχη, αλλά και τα άλλα αξεσουάρ, δεν χρησιμοποιήθηκαν ευρέως λόγω της αμφίβολης χρησιμότητας τους. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Γερμανία αποφάσισε να υιοθετήσει το UZI για τον ομοσπονδιακό στρατό της. Η υιοθέτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την αναγνώριση αυτού του όπλου, επειδή κατά τις δοκιμές που έγιναν αντιμετώπισε το Γερμανικό υποπολυβόλο Walther MP1. To UZI καθιερώθηκε σε πολλές χώρες και η παραγωγή του γινόταν σε μεγάλες ποσότητες. Στην χώρα μας χρησιμοποιείται από το Λιμενικό Σώμα και σε μικρό αριθμό από την Ελληνική Αστυνομία.
Τύποι UZI
α) UZI με σταθερό ξύλινο κοντάκι
β) UZI με αναδιπλούμενο μεταλλικό κοντάκι.
γ) Mini UZI
δ) Micro UZI κλειστού κλείστρου. Η λειτουργία των υποπολυβόλων αυτών είναι ίδια με εκείνη του MP5. Το παραδοσιακό UZI σήμερα διατίθεται και με σύστημα κλειστού κλείστρου.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
– Φυσίγγια 9mm Parabellum, Luger 9×19 NATO με βάρος βλήματος 123-124 grains Full Metal jacket.
– Βάρος χωρίς γεμιστήρα 3,5 κιλά
– Χωρητικότητα Γεμιστήρα 20,25 και 32 φυσίγγια
– Μήκος κάνης 26 εκατοστά
– Μήκος όπλου με συμπτυγμένο κοντάκι 44 εκατοστά
– Μήκος όπλου με αναπτυγμένο κοντάκι 64 εκατοστά
– Απόσταση μεταξύ σκοπευτικών 31 εκατοστά
– Κλισιοσκόπιο (L) για αποστάσεις βολής 100 και 200 μέτρα
– Στόχαστρο ρυθμιζόμενο καθ’ύψος
– Δραστικό βεληνεκές 200 μέτρα ανώτατο
– Μέγιστο βεληνεκές 2.000 μέτρα
– Ταχυβολία θεωρητική 600 φυσίγγια / λεπτό
– Αριθμός ραβδώσεων κάνης 4
– Ασφάλειες χειροκίνητη και λαβής
– Αρχική ταχύτητα στομίου κάνης 400 μέτρα / δευτερόλεπτο
– Τύποι βολής βολή κατά βολή και κατά ριπάς
– Λειτουργία κλείστρου Ανοιχτού κλείστρου – απλής οπισθοδρόμησης ( τα νέα παραγόμενα UZI κλασικού μεγέθους διαθέτουν σύστημα κλειστού κλείστρου)
Κύρια Μέρη του UZI
1) Ο Σκελετός είναι κατασκευασμένος από φύλλα χάλυβα σε υδραυλική πρέσσα, που μέσα του είναι τοποθετημένη η κάνη, το κλείστρο και το ελατήριο επανάταξης. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του UZI είναι τα εσωτερικά αυλάκια δεξιά και αριστερά του σκελετού του, που χρησιμεύουν για την συλλογή καταλοίπων πυρίτιδας κατά τη διάρκεια της κίνησης του κλείστρου εμπρός πίσω, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσλειτουργίες. Τα σκοπευτικά όργανα του όπλου είναι ο συνδυασμός οφθαλμιδίου και ακής. Το κλισιοσκόπιο σχήματος L διαθέτει δύο οπές για βολές 100 και 200 μέτρων. Η ρύθμιση των σκοπευτικών οργάνων γίνεται δια μέσου του στοχάστρου, με αυξομείωση του ύψους του. Το στόχαστρο περιβάλλεται με προστατευτικές παρειές – (αυτιά). Η Σωστή σκόπευση προϋποθέτει να φαίνεται η ακή του στόχαστρου σαν μια κάθετη ακτίνα του οφθαλμιδίου του κλισιοσκόπιου, όταν το δυνατό μάτι του σκοπευτή απέχει από αυτό 5-7 εκατοστά.
2) Το Κλείστρο περιβάλλει τη θαλάμη και την κάνη του όπλου με το βαρύτερο τμήμα του. Η καινοτομία αυτή στην κατασκευή του κλείστρου έδωσε την δυνατότητα αφενός να μειωθεί το συνολικό μήκος του όπλου και να αυξηθεί το μήκος της κάνης του, αφετέρου δε συνέβαλε στη σχετική μείωση της αναπήδησης της κάνης κατά την εκτέλεση των βολών σε ριπάς. Ο Επικρουστήρας είναι σταθερός στην κεφαλή του κλείστρου.
3) Η κάνη, δια μέσου μιας σωληνωτής βίδας, σταθεροποιείται μέσα στον κορμό του όπλου. Για να αποφεύγεται η οποιαδήποτε δυσλειτουργία του, η κάνη πρέπει να τοποθετείται σωστά μέσα στον κορμό του όπλου και η βίδα σταθεροποίησης της να ελέγχεται περιοδικά. Η διάμετρος της κάνης είναι 9 mm και τα φυσίγγια που δέχεται είναι 9χ9 ΝΑΤΟ η 9 mm Parabellum η Luger. Το κοίλο της κάνης φέρει 4 ραβδώσεις.
4) Το όπλο παράγεται με σταθερό ξύλινο κοντάκι η πτυσσόμενο μεταλλικό. Η ανάπτυξη του πτυσσόμενου κοντακίου πραγματοποιείται με χτύπημα του αδύνατου χεριού στο πέλμα του και τράβηγμα στη συνέχεια προς τα πίσω. Η ασφάλιση της ανάπτυξης του πραγματοποιείται με πίεση προς τα αριστερά. Η ανάπτυξη του πτυσσόμενου κοντακίου πριν από την χρήση του συμβάλλει στην ακρίβεια της βολής.
5) Στην χειρολαβή, εκτός από τον μηχανισμό της σκανδάλης συμπεριλαμβάνονται ο επιλογέας βολής και ασφαλιστικός μηχανισμός, η ασφάλεια λαβής, και ο αναστολέας απελευθέρωσης του γεμιστήρα. Ο μηχανισμός της σκανδάλης αποτελείται από την σχαστηρία (εξάρτημα τού επικρουστήρα των φορητών όπλων με το οποίο συγκρατείται αυτός σε θέση όπλισης με αγκίστρωση) και το ωστήριο της σκανδάλης. Το υποπολυβόλο UZI ως ανοιχτού κλείστρου δεν διαθέτει σφύρα. Το κλείστρο με τον σταθερό επικρουστήρα του υποκαθιστά τη λειτουργία της σφύρας. Η σκανδάλη δεν έχει σημείο ανακοπής, όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτόματα όπλα και η λειτουργία της είναι ομαλή. Ο επιλογέας βολής έχει τρεις θέσεις ενδείξεις. Η ένδειξη S είναι η ασφάλεια του μηχανισμού σκανδάλης. Όταν η ασφάλεια είναι ενεργοποιημένη η σκανδάλη δεν λειτουργεί. Η μετακίνηση του επιλογέα βολής στη θέση ένδειξη R σημαίνει ότι το όπλο μπορεί να εκτελέσει βολές ως ημιαυτόματο με βολή κατά βολή. Όταν ο σκοπευτής μετακινήσει το μοχλό στη θέση Α, τότε το όπλο μπορεί να βάλει κατά ριπάς, δηλαδή ως αυτόματο. Έχει διαπιστωθεί ότι το αδύνατο σημείο του όπλου είναι ο μοχλός ασφαλείας/ επιλογέας βολής. Ο μοχλός αυτός μετακινείται πολύ δύσκολα και θεωρείται δύσχρηστος. Επιπλέον, το πλαστικό κάλυμμα σπάει εύκολα και η μετακίνηση του με τον δυνατό αντίχειρα είναι σχεδόν αδύνατη σε μια τέτοια περίπτωση. Η ασφάλεια λαβής είναι τοποθετημένη στο πίσω και πάνω μέρος της χειρολαβής. Αν ο σκοπευτής δεν πιέσει την ασφάλεια της λαβής με το δυνατό του χέρι, η λειτουργία του όπλου ή η επαναφορά του κλείστρου είναι αδύνατη. Η ασφάλεια της λαβής ενεργεί στη σχαστηρία του μηχανισμού της σκανδάλης και ως πρόσθετος μηχανισμός ασφάλειας αποκλείει την εκπυρσοκρότηση του όπλου από τυχαία πτώση στο έδαφος. Ο αναστολέας απελευθέρωσης του γεμιστήρα πραγματοποιείται με την πίεση του ωστηρίου από τον αριστερό αντίχειρα του δεξιόχειρα σκοπευτή η τον μέσο δάχτυλο του δεξιού χεριού του αριστερόχειρα.
6) Οι διαθέσιμοι γεμιστήρες είναι χωρητικότητας 20, 25 και 32 φυσιγγίων. Οι πλευρικές ενδείξεις των γεμιστήρων υποδηλώνουν τα εναπομείναντα φυσίγγια μετά από κάθε χρήση. Ο γεμιστήρας αποτελείται από την θήκη, την πλάκα του πυθμένα, τον ανυψωτήρα με το ελατήριο και την ασφαλιστική πλάκα. Οι γεμιστήρες δεν πρέπει να έχουν πληρότητα, αλλά δυο φυσίγγια λιγότερα από την χωρητικότητα τους, προς αποφυγή εμπλοκών. Ο γεμιστήρας σχεδιάστηκε να τοποθετείται στην ανάλογη υποδοχή της χειρολαβής. Το σκεπτικό του κατασκευαστή ήταν πως όταν τα χέρια του σκοπευτή συναντώνται κατά την επαναγέμιση του όπλου και κυρίως σε συνθήκες μη επαρκούς φωτισμού αποδίδουν καλύτερα, ιδιαίτερα κάτω από δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις στρες.
7) O μοχλός όπλισης βρίσκεται πάνω στο κάλυμμα του ολισθητήρα και είναι συνδεδεμένος με ελατήριο επαναφοράς. Όταν το κλείστρο κινείται μπρος, πίσω, ο μοχλός παραμένει ακίνητος, γιατί λειτουργεί ανεξάρτητα. Όταν το κλείστρο είναι οπλισμένο, τότε ο ολισθητήρας επανέρχεται στην αρχική του θέση. Ο ολισθητήρας στο κάτω μέρος του φέρει εγκοπές, οι οποίες έχουν σκοπό να αποτρέψουν την απελευθέρωση του κλείστρου από λάθος ή αδρανή όπλιση του κλείστρου.
8) Στο πίσω μέρος του κλείστρου και σε κατάλληλη υποδοχή τοποθετείται και λειτουργεί το στέλεχος και το ελατήριο επανάταξης αυτού.
9) Πείρος σύνδεσης χειρολαβής, ο οποίος συνδέει τη χειρολαβή με τον κορμό του όπλου.
ΑΠΟΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Βασική αρχή σε κάθε παραλαβή και πριν από την αποσυναρμολόγηση του όπλου επιβάλλεται η ενεργοποίηση του μοχλού πυρός και ασφαλείας του σκελετού, ο οπτικός σχολαστικός έλεγχος της θαλάμης της κάνης και η μετακίνηση του μοχλού όπλισης στη μπροστινή θέση.
ΒΗΜΑΤΑ
Αρχικά τοποθετούμε τον επιλογέα πυρός στην θέση ασφάλεια, κατόπιν αφαιρούμε τον γεμιστήρα, αγκιστρώνουμε το κλείστρο, ελέγχουμε οπτικά την θαλάμη, τοποθετούμε το κλείστρο σε κλειστή θέση, απ ασφαλίζουμε την βίδα συγκράτησης κάνης, την ξεβιδώνουμε, αφαιρούμε την κάνη, απελευθερώνουμε το μάνταλο καλύμματος του ολισθητήρα εμπρός από το οπίσθιο σκοπευτικό, κατόπιν αφαιρούμε το κάλυμμα του ολισθητήρα, αφαιρούμε το κλείστρο με το επανατατικό ελατήριο, αφαιρούμε τον πείρο σύνδεσης, αφαιρούμε την λαβή, και τέλος αφαιρούμε το ξύλινο κοντάκι.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Τελειώνοντας το άρθρο να επισημάνω ότι τα υποπολυβόλα ανοιχτού κλείστρου δεν διαθέτουν σφύρα και ο επικρουστήρας τους είναι προσαρμοσμένος σταθερά στην κεφαλή του κλείστρου. Τραβώντας τον μοχλό όπλισης προς τα πίσω, το κλείστρο πιέζει το επανατατικό ελατήριο και με την εμπλοκή της σχαστηρίας του μηχανισμού της σκανδάλης παραμένει σε θέση ανοιχτή. Ο μοχλός όπλισης, με τη βοήθεια του ελατηρίου του επανέρχεται στην αρχική του θέση και παραμένει εκεί αδρανής, για όσο λειτουργεί το κλείστρο. Πιέζοντας την σκανδάλη, η σχαστηρία αποδεσμεύει το κλείστρο και το επανατατικό ελατήριο το ωθεί προς τα εμπρός. Τότε η κεφαλή του κλείστρου παρασύρει το πρώτο φυσίγγιο από τον γεμιστήρα και το σφηνώνει στη θαλάμη του όπλου. Ο σταθερός επικρουστήρας το πυροδοτεί, ενώ συγχρόνως ο εξολκέας αγκιστρώνεται στην αύλακα του κάλυκα. Η αντίσταση από το βάρος του κλείστρου κάμπτεται και αρχίζει να κινείται προς τα πίσω, πιέζοντας και το επανατατικό ελατήριο. Ο εξολκέας έλκει τραβώντας τον κάλυκα, ο οποίος απορρίπτεται από την θυρίδα απόρριψης με την βοήθεια του εξωστήρα….
ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY SPECIALIST)
– ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ
– MASTER OF SCIENCE DEGREE, (MSc) IN CRIMINAL JUSTICE EXECUTIVE MANAGEMENT
– DOCTORATE DEGREE, (PhD) IN ENVIRONMENTAL CRIMINOLOGY