28 Νοέ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ένα εκρηκτικό μνημειώδης άρθρο για τον αθλητισμό και την αθλητική ψυχολογία από τον μοναδικό μέντορα και εξπέρτ στην ασφάλεια κύριο Μπλιάμπτη Ευθύμιο, δίνοντας την δική του ερμηνεία όπως πάντα, περιγράφει τα ψυχολογικά προφίλ του προπονητή, του δασκάλου πολεμικών τεχνών, του μαθητή, του αθλητή, και την επιστήμη που καθορίζει τις πολεμικές τέχνες, o επιστημονικός συνεργάτης μας το έγραψε και το αφιερώνει αποκλειστικά στην krav maga protection international. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για τον συνεργάτη μας, τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παραχώρηση του άρθρου και τις τόσο πολύτιμες γνώσεις του που μοιράζεται μαζί μας.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΞΕΩΝ
Αθλητική = (Επίθετο) Αυτή που έχει σχέση η αναφέρεται στον Αθλητισμό, Αθλητισμός (Ουσιαστικό) Η Συστηματική προσπάθεια για προαγωγή και διάδοση των αθλητικών ασκήσεων.
Ψυχολογία = (Ουσιαστικό) Ψυχή+Λόγος, η επιστήμη που ερευνά, μελετά και ερμηνεύει τα ανθρώπινα ψυχικά φαινόμενα.
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η αθλητική ψυχολογία είναι μια Επιστήμη που χρησιμοποιεί ψυχολογικές γνώσεις και δεξιότητες για να αντιμετωπίσει τη βέλτιστη απόδοση και ευημερία των αθλητών, τις αναπτυξιακές και κοινωνικές πτυχές της αθλητικής συμμετοχής και συστημικά ζητήματα που σχετίζονται με αθλητικά περιβάλλοντα και οργανισμούς. Ανήκει στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία που κατέχει μια θέση στην Ιεραρχία των Αθλημάτων.
Εφαρμόζεται από τους αθλητικούς ψυχολόγους που μπορούν να διδάξουν ασκήσεις χαλάρωσης σε υπερβολικά ανήσυχους αθλητές για να τους βοηθήσουν να ηρεμήσουν πριν από τους αγώνες ή μπορεί να τους εξηγήσουν τεχνικές οπτικοποίησης ώστε να διατηρήσουν την συγκέντρωση στην επιτυχία . Μπορούν επίσης να διερευνήσουν γιατί ένας αθλητής ενδέχεται να έχει ένα συγκεκριμένο, επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, όπως δυσκολία συγκέντρωσης.
Υπάρχουν δυο κλάδοι της Αθλητικής ψυχολογίας
Η εκπαιδευτική αθλητική ψυχολογία και η κλινική αθλητική ψυχολογία.
- Οι εκπαιδευτικοί αθλητικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τεχνικές όπως ο καθορισμός στόχων, η εικονογράφηση ή η αυτό ομιλία για να βοηθήσουν τους Αθλητές να διαχειριστούν τις νοητικές και ψυχολογικές διαδικασίες σκέψης τους ώστε να αποδίδουν βέλτιστα στον Αθλητικό Χώρο.
- Η κλινική αθλητική ψυχολογία είναι η διασταύρωση της κλινικής ψυχολογίας και της αθλητικής ψυχολογίας . Οι κλινικοί αθλητικοί ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη, το άγχος, τις διατροφικές διαταραχές, τα τραύματα, τα διαπροσωπικά προβλήματα και μια σειρά από άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τι κάνει ένας αθλητικός ψυχολόγος
Είναι σύνηθες φαινόμενο οι αθλητικοί ψυχολόγοι να έρχονται στο προσκήνιο όταν ένας αθλητής αντιμετωπίζει μια συγκεκριμένη πρόκληση για την οποία χρειάζεται βοήθεια. Για παράδειγμα, ένας αθλητής μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους πριν από έναν αγώνα. Συνήθως οι αθλητικοί ψυχολόγοι πρέπει να βρίσκονται εκεί για διαρκή υποστήριξη.
Γράφω μερικά παραδείγματα αθλητικής ψυχολογίας που περιγράφουν πώς εφαρμόζεται στον αθλητικό χώρο.
Α) Βελτίωση της απόδοσης. Οι Αθλητές μπορεί να έχουν μοτίβα σκέψης ή άλλες προκλήσεις που θα μπορούσαν να τους εμποδίζουν να έχουν καλή απόδοση. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεχνικών και στρατηγικών για να εστιάσουν ξανά οι αθλητές στους στόχους τους και να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.
Β) Βελτιωμένη ικανότητα αντιμετώπισης του στρες και της πίεσης. Είναι φυσιολογικό για τους αθλητές και τους προπονητές να βιώνουν άγχος και πίεση. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι διδάσκουν τεχνικές αντιμετώπισης για την επιτυχή διαχείριση της πίεσης και του στρες.
Γ) Υποστήριξη για τη διαχείριση του πόνου. Ενώ αντιμετωπίζουν τον σωματικό πόνο και τις ρουτίνες φροντίδας για τους τραυματισμούς, οι αθλητές μπορεί μερικές φορές να χρειαστούν υποστήριξη για να μάθουν πως να αντιμετωπίζουν τον πόνο, να διατηρήσουν τις ρουτίνες φροντίδας τους ή να αναρρώσουν από δυσάρεστες εμπειρίες.
Δ) Βοήθεια για την τήρηση ενός προγράμματος άσκησης. Μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν είναι αθλητές μπορεί να έχουν προβλήματα με την τήρηση μιας ρουτίνας άσκησης ή την επίτευξη των στόχων φυσικής κατάστασης. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συναισθηματικών κινήτρων και να εκπαιδευτούν σε τεχνικές για την επίτευξη του στόχου.
Ε) Ανάπτυξη ενός υγιούς ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό και την άσκηση. Τα σχολεία, άλλοι εκπαιδευτικοί ή αθλητικοί οργανισμοί μπορεί να ζητήσουν από αθλητικούς ψυχολόγους να παρέμβουν για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το γιατί τα αθλήματα είναι ωφέλιμα και πώς μπορούν να βελτιώσουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Οι κοινές τεχνικές της αθλητικής ψυχολογίας
Οι αθλητικοί ψυχολόγοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία διαφορετικών τεχνικών για να υποστηρίξουν τις ανάγκες των αθλητών τους. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές τεχνικές:
Καθορισμός στόχων
Ο καθορισμός συγκεκριμένων, μετρήσιμων και ρεαλιστικών στόχων μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να εστιάσουν την προσοχή, τα κίνητρα και την προσπάθειά τους για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.
Νοερή απεικόνιση
Η δημιουργία επιτυχημένων νοερών αναπαραστάσεων στο μυαλό κάποιου λειτουργεί ενισχυτικά στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση σωματικών δεξιοτήτων.
Θετικός αυτο-διάλογος
Ο ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός αυτο-διάλογος μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να διατηρήσουν την εστίαση, το κίνητρο και την ανθεκτικότητα και να ξεπεράσουν τις αρνητικές σκέψεις ή τους περισπασμούς.
Τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής
Η διαχείριση του άγχους και της έντασης μέσω τεχνικών όπως η βαθιά αναπνοή, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και ο διαλογισμός αποσκοπούν στην ηρεμία και συγκέντρωση του αθλητή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Εστίαση και προσοχή
Η ανάπτυξη της ικανότητας συγκέντρωσης σε σχετικές ενδείξεις και του φιλτραρίσματος των περισπασμών προωθούν τη διατήρηση της εστίασης, και τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Ρουτίνες απόδοσης
Η καθιέρωση συνεπών ρουτινών και τελετουργιών πριν από την εκτέλεση μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να προετοιμαστούν διανοητικά και σωματικά και να αισθάνονται αυτοπεποίθηση και αυξημένο έλεγχο κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Διαχείριση αρνητικών σκέψεων
Η εκμάθηση στην επαναπλαισίωση αρνητικών καταστάσεων ή σκέψεων με πιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο υποστηρίζει τους αθλητές ώστε να διατηρήσουν το κίνητρο και την αυτοπεποίθησή τους παρά τις αποτυχίες ή τις προκλήσεις.
Αυτές οι τεχνικές μπορούν να προσαρμοστούν και να εξατομικευτούν ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των μεμονωμένων αθλητών και των αθλημάτων τους.
Τεχνικές αθλητικής ψυχολογίας – Ομαδικά Αθλήματα
Οι τεχνικές ψυχολογίας του ομαδικού αθλητισμού επικεντρώνονται στη βελτίωση των διανοητικών πτυχών της απόδοσης για αθλητές που αγωνίζονται ως μέρος μιας ομάδας. Παρακάτω δίνω μερικά σχετικά παραδείγματα.
Δημιουργία ομάδας και τα στάδια ανάπτυξης της
Η ανάπτυξη μιας αίσθησης συνοχής και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και να εργάζονται για κοινούς στόχους.
Επικοινωνία
Η βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων ωθεί τους αθλητές στο να μοιράζονται πληροφορίες, να συντονίζουν στρατηγικές και να επιλύουν τις συγκρούσεις με εποικοδομητικό τρόπο και σεβασμό.
Ηγεσία
Η ανάπτυξη αποτελεσματικών ηγετικών δεξιοτήτων μεταξύ των αρχηγών ομάδων ή των προπονητών σχετίζεται άρρηκτα με το να αισθάνονται οι αθλητές παρακινημένοι, οργανωμένοι και υποστηριζόμενοι.
Σαφήνεια ρόλων
Η αποσαφήνιση των ατομικών ρόλων και ευθυνών των αθλητών εντός της ομάδας ενισχύει την κατανόηση της συμβολής και των προσδοκιών τους και τους βοηθάει να αισθανθούν πιο αφοσιωμένοι και υπεύθυνοι.
Ψυχική ανθεκτικότητα
Η ανάπτυξη ανθεκτικότητας, συγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης μέσω συγκεκριμένων τεχνικών πνευματικής ετοιμότητας ώστε να καταφέρνουν οι αθλητές να ξεπερνούν τις αντιξοότητες, να διαχειρίζονται το άγχος και να αποδίδουν υπό πίεση.
Νοερή απεικόνιση
Η χρήση τεχνικών νοερής απεικόνισης για την οπτικοποίηση επιτυχημένων ομαδικών επιδόσεων μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές να αναπτύξουν ένα κοινό όραμα και αίσθηση αυτοπεποίθησης και συνοχής.
Καθορισμός στόχων
Ο καθορισμός συγκεκριμένων και ρεαλιστικών στόχων της ομάδας οδηγεί στην εστίαση της προσοχής προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου και στο αίσθημα ολοκλήρωσης όταν επιτυγχάνεται.
Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση (PMR) . Στην προοδευτική μυϊκή χαλάρωση , οι αθλητές διδάσκονται να τεντώνουν και να χαλαρώνουν εναλλάξ τους μυς τους ο ένας μετά τον άλλο. Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή ως μέρος άλλων τεχνικών για τη ρύθμιση της διέγερσης. Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση έχει βρεθεί χρήσιμη στη μείωση του στρες και του άγχους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ως βοήθημα για την ενίσχυση της απόδοσης.
Η αυτοσυζήτηση αφορά απλώς τον τρόπο που μιλάμε στον εαυτό μας, είτε πρόκειται για τις λέξεις που χρησιμοποιούμε είτε για τις σκέψεις που έχουμε στο μυαλό μας. Οι αθλητικοί ψυχολόγοι εκπαιδεύουν τους αθλητές να ελαχιστοποιούν ή να εξαλείφουν την αρνητική αυτοομιλία και να εστιάζουν σε θετικές συμπεριφορές αυτοομιλίας.
Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT). Η CBT είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που βοηθά τους αθλητές να εντοπίσουν αρνητικές διαδικασίες σκέψης, συναισθήματα ή συμπεριφορές που εμποδίζουν την επίτευξη ικανοποίησης ή επιτυχίας στην απόδοσή τους. Μέσω της CBT, ο ψυχολόγος συνεργάζεται ένας προς έναν με τον αθλητή για να τις αντικαταστήσει με πιο πρακτικές, ρεαλιστικές και θετικές σκέψεις.
Το Ψυχολογικό προφίλ του προπονητή
Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός προπονητή πρέπει να είναι η αυτοπεποίθηση, ο έλεγχος, η αφοσίωση και η συγκέντρωση.
Όλα αυτά είναι σημαντικά προσόντα που χρειάζονται οι αθλητές για να αποδώσουν στο μέγιστο. Είναι επίσης κάτι που απαιτεί συνεχή προσοχή για να διασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση τόσο στους αγώνες όσο και στην καθημερινή ζωή του Αθλητή. Καθήκον του είναι να βοηθά τους Αθλητές να θέσουν και να επιτύχουν στόχους, παρέχοντάς τους γνώσεις, ιδέες και αυτογνωσία για να κάνουν προληπτικά βήματα προς την αποτελεσματικότητα . Τους βοηθάει να κοιτάζουν εσωτερικά την συμπεριφορά τους και να χρησιμοποιούν αυτή τη διορατικότητα ώστε να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές κατεύθυνσης.
Το Ψυχολογικό προφίλ ενός Δασκάλου πολεμικών Τεχνών
Οι πολεμικές τέχνες περιλαμβάνουν πολλές θεμελιώδεις αρχές της θετικής ψυχολογίας, όπως η εστίαση στις προσωπικές δυνάμεις, τη ροή, τη θετική παραγωγική επικοινωνία, τον Σεβασμό, την αισιοδοξία, την ανθεκτικότητα και τον εορτασμό των επιτυχιών, έτσι ένας καλός δάσκαλος πολεμικών τεχνών δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών πάνω από οτιδήποτε άλλο . Επιβλέπει σωστά κάθε τάξη δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου οι μαθητές μπορούν να μάθουν αποφεύγοντας τους τραυματισμούς. Οι καλοί εκπαιδευτές υποδεικνύουν επίσης καλές συνήθειες επιδεικνύοντας ασφάλεια στη δική τους πρακτική πολεμικών τεχνών.
Το Ψυχολογικό προφίλ ενός Αθλητή
Οι αθλητές έχουν την τάση να είναι κυρίως ρεαλιστικά άτομα , πράγμα που σημαίνει ότι συχνά τους αρέσει να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή να εφαρμόζουν τον εαυτό τους σε ένα πρακτικό έργο. Τείνουν επίσης να είναι επιχειρηματικοί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι συνήθως φυσικοί ηγέτες που ευδοκιμούν στο να επηρεάζουν και να πείθουν τους άλλους.
Σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομαδικών αθλημάτων τα οποία χωρίζονται σε τέσσερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας: Νευρικός, εξωστρεφής, εσωστρεφής και ευσυνείδητος.
Το Ψυχολογικό προφίλ ενός μαθητή πολεμικών τεχνών
Στις πολεμικές τέχνες, για έναν μαθητή η συνέπεια είναι το κλειδί . Πολλοί σοφοί Δάσκαλοι πολεμικών τεχνών διαχρονικά είπαν ότι χρειάζονται 10.000 ώρες εξάσκησης για να κατακτήσεις την πολυπλοκότητα μιας δεξιότητας. Πρέπει να εκπαιδεύετε συνεχώς την τέχνη σας, ώστε οι τεχνικές και οι κινήσεις σας να γίνουν δεύτερη φύση. Δεν έχει σημασία πόσο αργά πας αρκεί να μην σταματήσεις. Συνεπώς τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας μαθητής πολεμικών τεχνών είναι ο σεβασμός, η πειθαρχία, η αυτογνωσία, η υπομονή, και προπαντός η θέληση να μάθει…
Ποιες επιστήμες καθορίζουν τις πολεμικές τέχνες
Από την επιστήμη της φυσικής, οι έννοιες της δύναμης, της βαρύτητας, της ενέργειας, της τριβής και της ώθησης έχουν άμεση εφαρμογή σε όλους τους προπονητικούς ελιγμούς των πολεμικών τεχνών και γι’ αυτό θα μπορούσε πραγματικά να ονομαστούν πολεμικές επιστήμες, η επιστημονική μελέτη του πώς να πολεμάς.
Φυσική είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη της ύλης, της κίνησής της μέσα στον χώρο και στον χρόνο, μαζί με τις σχετικές ποσότητες, όπως η ενέργεια και η δύναμη. Σύμφωνα με έναν ευρύτερο ορισμό, η Φυσική είναι η γενική ανάλυση της φύσης, που συνδέεται με τη προσπάθεια για κατανόηση της συμπεριφοράς του σύμπαντος.
ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
(Sport Management)
Αθλητικό Management είναι ο τομέας των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και την αναψυχή . Η διαχείριση του αθλητισμού περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνδυασμό δεξιοτήτων που αντιστοιχούν στον προγραμματισμό, την οργάνωση, τη διεύθυνση, τον έλεγχο, τον προϋπολογισμό, την ηγεσία ή την αξιολόγηση οποιουδήποτε οργανισμού ή επιχείρησης στον αθλητικό τομέα. Οι βασικές αρχές της αθλητικής διαχείρισης περιλαμβάνουν αποτελεσματική επικοινωνία, ηγετικές δεξιότητες, οργανωτικές δεξιότητες, οικονομική διαχείριση, στρατηγικό σχεδιασμό, προσαρμοστικότητα, ομαδική εργασία, ηθική λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων στον αθλητικό κλάδο. To Προσωπικό που ασχολείται με την Αθλητική διαχείριση μέσα σε μια εταιρία είναι:
- Γενικός Διευθυντής Αθλητισμού
- Αναλυτές Συστημάτων Υπολογιστών
- Διευθυντές εγκαταστάσεων
- Αθλητικοί Διευθυντές
- Πράκτορες και Διευθυντές Επιχειρήσεων Αθλητών
- Διευθυντές αθλητικού μάρκετινγκ (Αγοράς)
Οι βασικές αρχές της αθλητικής διαχείρισης περιλαμβάνουν την αποτελεσματική επικοινωνία, τις ηγετικές δεξιότητες, τις οργανωτικές δεξιότητες, την οικονομική διαχείριση, τον στρατηγικό σχεδιασμό, την προσαρμοστικότητα, την ομαδική εργασία, τη λήψη δεοντολογικών αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων στον αθλητικό κλάδο.
Κατηγορίες Διαχείρισης Αθλητισμού
Υπάρχουν δυο είδη διαχείρισης του Αθλητισμού,
Α) Η Αθλητική Διαχείριση αφορά τα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου η Ιδιωτικού Δικαίου, αυτά μπορεί να είναι Πολυεθνικές Εταιρίες, Ενώσεις, Οργανισμοί, Ομοσπονδίες, Αθλητικοί σύλλογοι, Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες (ΠΑΕ), βιομηχανίες, εργοστάσια που παράγουν Αθλητικά είδη κτλ
Β) Αθλητική Ψυχολογία: Η Διαχείριση που αφορά τα Φυσικά πρόσωπα, δηλαδή τους Αθλητές, και διαχειρίζεται μια σειρά από ψυχικές διαδικασίες για την καλύτερη επίδοση των Αθλητών.
Η Προσέγγιση των Αθλητικών ψυχολόγων βοηθά τους Αθλητές και τους παίκτες των ομάδων πριν, κατά την διάρκεια, και μετά τον αγώνα, εντός και εκτός γηπέδου.
Οι ψυχολόγοι της Άσκησης κινητοποιούν το ευρύ κοινό, όπως τους φόβους επιδόσεων, διδάσκουν τεχνικές για την βελτίωση της εστίασης υπό Στρες και την αντιμετώπιση του θυμού και του άγχους. Τις Νοητικές Ικανότητες, βοηθούν τους παίκτες να αυξήσουν την αυτοπεποίθηση, την αυτοκυριαρχία, την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους για καλή επίδοση, την επικοινωνία με τους συμπαίκτες και τα επίπεδα κινητοποίησης.
Βοηθούν στην Ανάρρωση από τραυματισμούς, μέσω ψυχολογικής βοήθειας προς τους Αθλητές για να ανέχονται τον πόνο, να συνηθίζουν να βρίσκονται στον πάγκο και να συνεχίζουν το πρόγραμμα της φυσιοθεραπείας ώστε να αντέξουν την πίεση της επιστροφής στο επίπεδο επιδόσεων που είχε πριν τον τραυματισμό. Οι ψυχολόγοι της Άσκησης πηγαίνουν στα σχολεία για να βοηθήσουν τους γυμναστές και τους προπονητές να ενθαρρύνουν τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν με τα αθλήματα με ψυχαγωγικό τρόπο. Επίσης κινητοποιούν μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες προκειμένου να ακολουθήσουν έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΟΗΣ
Ροή είναι η βέλτιστη ψυχολογική κατάσταση που επιτυγχάνεται όταν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην πρόκληση που παρουσιάζει μια δραστηριότητα και στην ικανότητα ενός ατόμου να ανταποκριθεί σε αυτή.
Ο Ούγγρος ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi προσδιόρισε μια κατάσταση στην οποία οι άνθρωποι είναι τόσο δοσμένοι σε μια δραστηριότητα που τίποτα άλλο δεν φαίνεται να έχει σημασία, από την εμπειρία που είναι τόσο ευχάριστη που οι άνθρωποι τη συνεχίζουν ακόμα με μεγάλο κόστος, απλώς και μόνο για να την κάνουν. Όρισε αυτή την δύσκολα προσδιορίσιμη κατάσταση ως ροή. Η ροή είναι μια από τις εντονότερες εμπειρίες που βελτιώνουν την απόδοση ενός αθλητή. Μερικές φορές περιγράφεται ως η απόλυτη συγκέντρωση και είναι μια κατάσταση στην οποία οι αθλητές αισθάνονται προσηλωμένοι στην απόδοσή τους, χάνουν την αίσθηση του χρόνου, μπορούν να συγκεντρωθούν στην στιγμή χωρίς κανέναν περισπασμό, νιώθουν την πρόκληση χωρίς όμως να αισθάνονται πιεσμένοι και έχουν την αίσθηση της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό τους. Σε μια κατάσταση ροής, η απόδοση γίνεται σταθερή, αυτόματη και εξαιρετική. Έτσι όποιο κι αν είναι το επίπεδο των Αθλητών μπορούν να βιώσουν την ροή. Οι προπονητές έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που οδηγεί στην ροή ενθαρρύνοντας την δέσμευση και τα επιτεύγματα, τον καθορισμό σαφών στόχων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, την υπόδειξη δραστηριοτήτων στους αθλητές που αποτελούν πρόκληση, αλλά είναι εντός των δυνατοτήτων τους, και την παροχή συνεχούς και μη επικριτικής ανατροφοδότησης.
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την κατάσταση ροής
Κατά τη διάρκεια μιας κατάστασης ροής, πραγματοποιούνται αρκετές αλλαγές στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το σύστημα ανταμοιβής ντοπαμίνης παίζει σημαντικό ρόλο . Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που υποστηρίζει συναισθήματα κινήτρου, ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταστολή των σωματικών αισθήσεων, όπως η πείνα.
Πώς λειτουργεί η ροή στον εγκέφαλο
Κατά τη διάρκεια της ροής, τα επίπεδα άγχους είναι χαμηλά το ίδιο και οι ανησυχίες όπως η αυτοανακλαστική σκέψη . Το υποτιθέμενο εγκεφαλικό δίκτυο που σχετίζεται με αυτό είναι το Δίκτυο Προεπιλεγμένης Κατάστασης, το οποίο είναι συνήθως ενεργό όταν δεν εμπλέκεται σε μια εξωτερική γνωστική εργασία.
Πως μπαίνουμε σε μια κατάσταση ροής
Η εξάλειψη της απόσπασης προσοχής και η πολλαπλή εργασία είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση μιας κατάστασης ροής. Οι βασικοί ειδικοί στη ροή συνιστούν να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τεχνολογίας και την κύλιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επειδή αποσπούν πολύ την προσοχή και στέλνουν τον εγκέφαλό σας σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ροή, βρίσκονται σε κατάσταση έντονης συγκέντρωσης . Οι σκέψεις τους επικεντρώνονται σε μια εμπειρία και όχι στον εαυτό τους. Χάνουν την αίσθηση του χρόνου και αισθάνονται σαν να υπάρχει μια συγχώνευση των πράξεων τους και της επίγνωσής τους. Ότι έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Χρειάζονται περίπου 10 έως 15 λεπτά εστιασμένης προσοχής για να φτάσετε σε κατάσταση ροής. Μετά τη ροή, μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μερικές ώρες. Ωστόσο, είναι δυνατό να επιτευχθεί ροή περισσότερες από μία φορές την ημέρα, με τις κατάλληλες συνθήκες. Η θεωρία της κατάστασης ροής προτείνει ότι όταν τα άτομα βρίσκονται σε κατάσταση ροής, βιώνουν βαθιά βύθιση, εστίαση και εγγενή κίνητρα στις δραστηριότητές τους . Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, η ροή έχει συσχετιστεί με την αυξημένη δέσμευση των μαθητών, η οποία είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας της μαθησιακής επιτυχίας.
Η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να εξάγει οξυγόνο. Οι ασκήσεις γιόγκα/πιλάτες μπορούν να μειώσουν το άγχος. Η δημιουργία μυών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), ο οποίος οδηγεί στην ανάπτυξη νέων τριχοειδών αγγείων (μικρών αιμοφόρων αγγείων) στον εγκέφαλο.
Πώς να μπείτε σε κατάσταση ροής (Αυτοσυγκέντρωση)
Ισορροπήστε την πρόκληση και την ικανότητα.
Για να επιτύχετε μια κατάσταση ροής πρέπει να είστε ισορροπημένος μεταξύ πρόκλησης και ικανότητας. …
Θέστε ξεκάθαρους στόχους.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο της κατάστασης ροής είναι να έχετε σαφείς στόχους.
Αποφύγετε την απόσπαση της προσοχής γύρω σας.
Σταματήστε τις συζητήσεις.
Μην πιέζεστε, χαλαρώστε.
Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρετε, κάντε κάτι που σας αρέσει, η ζητήστε βοήθεια από Αθλητικό ψυχολόγο, δάσκαλο η προπονητή.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ
Όταν τα επίπεδα διέγερσης είναι υπερβολικά υψηλά η χαμηλά για την βέλτιστη απόδοση, ένας Αθλητικός ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει τον Αθλητή να διαχειριστεί το άγχος, το στρές και τον θυμό με τεχνικές όπως οι ασκήσεις αναπνοών και ο διαλογισμός.
Ο αθλητισμός σας βοηθά να διαχειριστείτε το άγχος. Η άσκηση βοηθάει το σώμα σας να απελευθερώνει ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που ανακουφίζουν από τον πόνο και το στρες . Μειώνει επίσης τα επίπεδα των ορμονών του στρες, της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι 20 έως 30 λεπτά άσκησης κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ήρεμοι. είναι σημαντική η διαχείριση του άγχους για τους αθλητές, καθώς ο αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού οφείλεται σε αλλαγές προσοχής που προκαλούνται από το άγχος, απόσπαση της προσοχής και αυξημένη αυτοσυνείδηση που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση. Το άγχος αυξάνει επίσης την ένταση και τον συντονισμό των μυών που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Η μείωση του στρες μπορεί να μειώσει τα ποσοστά ασθενειών και τραυματισμών.
Βασικές αρχές για διαχείριση του άγχους
Μαθαίνω να Αποφεύγω. Ορισμένοι τύποι στρες είναι αναπόφευκτοι, όπως το άγχος που προκαλείται από θάνατο, ασθένεια ή ατύχημα. …
Μαθαίνω να Αλλάζω. Το άγχος μπορεί να προκαλείται από καταστάσεις που συνήθως αντιμετωπίζετε ως καθημερινή ρουτίνα. …
Μαθαίνω να προσαρμόζομαι. Αναγνωρίστε ότι σας συμβαίνουν πράγματα, τα οποία αλλάζουν τα σχέδια σας και συμβαίνουν έκτακτα περιστατικά. …
Μαθαίνω να αποδέχομαι. Η πεποίθηση ότι μπορώ να τα καταφέρω…
Παραμένω Ενεργός σε εγρήγορση.
Το άγχος μπορεί να βλάψει την ικανότητα ενός αθλητή να συγκεντρώνεται και να επικεντρώνεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα . Αυτή η μειωμένη διανοητική διαύγεια μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων, βραδύτερους χρόνους αντίδρασης και αυξημένη πιθανότητα λαθών.
Η διαδικασία του άγχους αποτελείται από τέσσερα στάδια:
(1) μια απαίτηση (η οποία μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική ή γνωστική).
(2) εκτίμηση της ζήτησης των διαθέσιμων πόρων και της ικανότητας αντιμετώπισης αυτής της ζήτησης.
(3) αρνητική αντιμετώπιση στη γνωστική εκτίμηση της ζήτησης και των πόρων με διάφορα επίπεδα γνωστικού και σωματικού άγχους, κατάθλιψης, φόβου και θυμού
(4) την ανταπόκριση μας στο στρες, η οποία επηρεάζει τη συμπεριφορά μας και την απόδοση.
τρόποι για να μειώσετε το άγχος
Αναπνοές. Οι αργές, βαθιές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. …
Ακούστε Μουσική, χαλαρώστε
Κάντε μια γρήγορη βόλτα, σε καθαρό αέρα
Βγείτε στον Ήλιο, να σας γεμίσει φως και ενέργεια
Κάντε στον εαυτό σας ένα μασάζ χεριών.
Μετρήστε αντίστροφα…
Τέντωμα, χεριών ποδιών, διατάσεις.
Τρίψτε τα πόδια σας πάνω από μια μπάλα του γκολφ.
Η συμπεριφορική θεραπεία τείνει να λειτουργεί καλύτερα για μακροχρόνιες αιτίες στρες, συμπεριλαμβανομένων τραυματικών γεγονότων, καθώς και καταστάσεων όπως το άγχος, οι φοβίες και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ADHD).
Άλλες ασκήσεις διαχείρισης του άγχους, είναι η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα, ανέβασμα, κατέβασμα σε σκάλες, τζόκινγκ, χορό, ποδηλασία, τρέξιμο, και κολύμπι . Και να θυμάστε, δεν χρειάζεται να εγγραφείτε σε γυμναστήριο για να κινηθείτε. Κάντε μια βόλτα με τον σκύλο, δοκιμάστε ασκήσεις με βάρος σώματος ή κάντε ασκήσεις παρακολουθώντας από ένα βίντεο στο σπίτι.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ
Οι επαγγελματίες αθλητές αλλά και άτομα που ασκούνται σε υψηλή συχνότητα εκτός από προσαρμογές (αλλαγές) στην υγεία και το σώμα τους παρουσιάζουν και προσαρμογές στην καρδιά τους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται σύνδρομο «αθλητικής καρδιάς» και αφορά προσαρμογές στην ανατομική και λειτουργική φύση της καρδιάς.
Ανατομικά οι αλλαγές αυτές εμφανίζονται κυρίως με τη μορφή αύξησης του μεγέθους της καρδιάς. Όχι μόνο «μεγαλώνει η καρδιά» αλλά ανάλογα με τον τύπο του αθλήματος μεγαλώνει και με διαφορετικό τρόπο. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται μεταξύ αθλητών στατικού και δυναμικού τύπου (άρση βαρών) και αθλητών αντοχής (μαραθωνοδρόμοι). Πιο γενικά θα λέγαμε πως η διαφορά κυμαίνεται μεταξύ αναερόβιας και αερόβιας άσκησης.
Συγκεκριμένα, σε αθλητές αναερόβιων αθλημάτων η αύξηση του μεγέθους της καρδιάς μεταφράζεται σε υπερτροφία της αριστερής κοιλίας καθώς και ανάπτυξη του καρδιακού τοιχώματος. Αυτό οφείλεται στις μεγάλες πιέσεις και στον όγκο αίματος που απαιτεί η στατική δυναμική φόρτιση της καρδιάς. Σε αθλητές αερόβιων αθλημάτων υπάρχει αντίστοιχα αύξηση του μεγέθους της καρδιάς αυτή τη φορά όμως εμφανίζεται με την αύξηση της εσωτερικής διαμέτρου της αριστερής κοιλίας.
Οι προσαρμογές αυτές εμφανίζονται κυρίως σε επαγγελματίες αθλητές λόγω της μεγάλης συχνότητας προπόνησης. Η καρδιά είναι κι αυτή μυς και όσο πιο πολύ ασκούμαστε τόσο πιο πολύ γυμνάζουμε κι αυτόν τον μυ όπως όλους τους άλλους. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή η αύξηση του μεγέθους συμβάλλει σε καλύτερες αποδόσεις και δεν είναι μια μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η «αθλητική καρδιά» επανέρχεται στο φυσιολογικό της μέγεθος όταν ο αθλητής πάψει να προπονείται για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά αυτό καλό θα ήταν να συμβαίνει ομαλά, με σταδιακή μείωση της άσκησης.
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ (OTS)
Το σύνδρομο υπερπροπόνησης (OTS Over training Syndrome )
Πρόκειται για σύνδρομο με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης και οφείλεται σε λανθασμένο τρόπο άσκησης- προπόνησης.
Συμπτώματα:
Η βελτίωση της σωματικής απόδοσης απαιτεί συστηματικό και σωστό τρόπο άσκησης. Αυτό απαιτεί ιδανικό συνδυασμό επιβάρυνσης, παραγωγής έργου και ανάληψης (αποθεραπείας). Όταν οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ο χρόνος αποθεραπείας μικρός, διαταράσσεται αυτή η ισορροπία και η πλήρης ανάληψη του οργανισμού δεν είναι εφικτή. Η εφαρμογή ενός λανθασμένου προπονητικού προγράμματος είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση του οργανισμού του ασκούμενου και φυσικά την αθλητική απόδοση.
Η ελάττωση της απόδοσης, οι διαταραχές του ύπνου και η παρουσία αδικαιολόγητης κόπωσης, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου υπερπροπόνησης. Αθλητές που επιδιώκουν την τελειότητα, ευαίσθητοι, απαιτητικοί και πεισματάρηδες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση εμφάνισης του συνδρόμου. Στον κινητικό τομέα παρατηρούνται λάθη στο ρυθμό και στη συνολική εκτέλεση των κινήσεων. Στο φυσιολογικό- λειτουργικό τομέα, παρατηρούνται ελάττωση βάρους λόγω ανορεξίας, αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά την ηρεμία, αιματολογικές διαταραχές, λεμφαδενοπάθεια, δύσπνοια, διάρροια, ναυτία, προδιάθεση για αλλεργικές αντιδράσεις, κνησμός και εφίδρωση. Στον ψυχολογικό τομέα οι επιδράσεις είναι εμφανέστατες. Η συμπεριφορά του αθλητή χαρακτηρίζεται από άγχος, φοβίες, οργή, απογοήτευση, μελαγχολία, σύγχυση, εριστικότητα και ανασφάλεια.
Τύποι υπερπροπόνησης.
- Υπερπροσπάθεια: Όταν οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές για μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να εμφανιστεί μια παροδική πτώση της απόδοσης. Η απλή ανάπαυση είναι συνήθως αρκετή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
- Οξεία υπερπροπόνηση: Παρατηρείται όταν εφαρμόζεται μακροχρόνια υψηλή επιβάρυνση και οδηγεί αντίστοιχα σε μακροχρόνια πτώση της απόδοσης. Η θεραπεία της απαιτεί αρκετή ξεκούραση, πολύ προσεγμένη διατροφή και συνήθως ο αθλητής αποκαθίσταται μέσα σε λίγες εβδομάδες.
- Χρόνια υπερπροπόνηση: Εμφανίζεται όταν ο αθλητής συνεχίζει να προπονείται παρά τα συμπτώματα, θεωρώντας ότι η πτώση της απόδοσης οφείλεται σε ανεπαρκή προπόνηση. Σε αυτήν την περίπτωση τα συμπτώματα και η πτώση της απόδοσης, διαρκούν για αρκετούς μήνες παρά την ανάπαυση του αθλητή.
Και περνάμε στις διαταραχές των Αθλητών και την διαχείρισή τους, που είναι αρκετές, θα αναφέρω μόνο δυο τις πιο σημαντικές, την Διατροφική και την Ναρκισσιστική διαταραχή που βασίζονται κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση του Αθλητή.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση του ατόμου με το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση οδηγώντας σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές, όπως αυστηρές δίαιτες, υπεργυμναστική, εκκαθαριστικές μεθόδους ή υπερκατανάλωση τροφής.
Στις Διατροφικές Διαταραχές παρατηρείται λοιπόν έντονη προκατάληψη για το βάρος και το σχήμα του σώματος.
Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι στην πραγματικότητα πολύπλοκα ιατρικά και ψυχιατρικά νοσήματα, τα οποία οι ασθενείς δεν τα επιλέγουν και οι γονείς δεν τα προκαλούν.
Η Αμερικανική Ψυχιατρική Ομοσπονδία στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο, κατατάσσει τις Διατροφικές Διαταραχές σε 3 είδη:
Νευρική ανορεξία
Νευρική Βουλιμία
Μή αλλιώς προσδιοριζόμενες Διατροφικές Διαταραχές (Other Specified Feeding or Eating Disorder)
Νευρική Ανορεξία
Τα αίτια που οδηγούν στην ανάπτυξη τέτοιου είδους διαταραχής είναι άγνωστα. Φαίνεται όμως πως διαμορφώνονται ανάλογα το κοινωνικό, ψυχολογικό, θρησκευτικό και οικογενειακό περιβάλλον.
Το άτομο με Νευρική Ανορεξία κατά κύριο λόγο αρνείται να διατηρήσει το βάρος του ακόμη και στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Παρουσιάζει διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος νομίζοντας ότι έχει παραπάνω κιλά. Νιώθει έντονο φόβο για την αύξηση του βάρους και την αλλαγή σχήματος του σώματος του επιδιώκοντας μια παιδική σιλουέτα. Πολύ συχνά στις γυναίκες απουσιάζει η έμμηνος ρύση.
Η Νευρική Ανορεξία συνήθως συνυπάρχει με άλλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Ωστόσο, η εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση ατόμων με Διατροφικές Διαταραχές και οι γνώσεις των Επαγγελματιών Υγείας που ασχολούνται με τέτοια άτομα συνήθως είναι ελλιπής.
Η έγκαιρη διάγνωση των συμπωμάτων, παίζει μεγάλο ρόλο και στην αντιμετώπιση της Νευρικής Ανορεξίας. Δυστυχώς, έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε όλες τις ψυχιατρικές ασθένειες που αγγίνει το 10-15%.
Η καλύτερη γνώση της πορείας της ανορεξίας μπορεί να συμβάλει σε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για το ρυθμό βελτίωσης των συμπτωμάτων. Επίσης, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων καλύτερα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασθενών.
Νευρική Βουλιμία
Η Νευρική Βουλιμία από τις γνωστότερες Διατροφικές Διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση τροφής και ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές για τον έλεγχο του βάρους με δυνητικά επικίνδυνες συνέπειες.
Τα άτομα με Νευρική Βουλιμία καταναλώνουν αντικειμενικά μεγάλη ποσότητα τροφής. Στη συνέχεια όμως την “ξεφορτώνονται” με διάφορους τρόπους. Οι αντισταθμιστικές και εκκαθαριστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:
- καθαρτικά ή διουρητικά χάπια
- εμετό
- υπεργυμναστική
- αυστηρές δίαιτες
Η μεταβολή του βάρους επηρεάζει την συμπεριφορά και την αυτοεκτίμησή του ασθενούς. Τα άτομα επιδίδονται σε έναν φαύλο κύκλο δίαιτας- υπερφαγίας και εκκαθάρισης, που είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρος.
Έχει παρατηρηθεί ότι η βουλιμία ξεκινάει στην εφηβική ηλικία. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άντρες. Άτομα με αυτήν την Διατροφική Διαταραχή συνήθως βιώνουν το αίσθημα κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακής εικόνας σώματος.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια κρυφή ασθένεια αφού το άτομο μπορεί να πάσχει για χρόνια χωρίς να το γνωρίζει κανένας από το περιβάλλον του.
Τα άτομα με Νευρική Βουλιμία πάντως, είναι συχνά περισσότερο πρόθυμα να ακολουθήσουν θεραπεία δεδομένου ότι βιώνουν πολύ άσχημα συναισθήματα μέσα στο φαύλο κύκλο της διαταραχής.
Διατροφικές Διαταραχές Μη Προσδιοριζόμενες Διαφορετικά
Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όσες Διατροφικές Διαταραχές δεν πληρούν αυστηρά τα κριτήρια της Νευρικής Ανορεξίας και της Νευρικής Βουλιμίας. Μπορεί όμως να περιλαμβάνουν μέρος αυτών.
Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να χάσει μεγάλο μέρος του βάρους του, αρνούμενος την τροφή αλλά παρόλα αυτά να έχει σταθεροποιηθεί σε φυσιολογικό βάρος. Επίσης, μπορεί ακόμα να εμφανίζει εκκαθαριστικές συμπεριφορές χωρίς έντονα επεισόδια υπερφαγίας.
Νευρική Ορθορεξία
Η Ορθορεξία, η εμμονή δηλαδή με την κατανάλωση μόνο τροφών τις οποίες το άτομο θεωρεί υγιεινές/ καθαρές, είναι επίσης Διατροφική Διαταραχή. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.
Η Νευρική Ορθορεξία, είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια εμμονική εστίαση στην «υγιεινή» διατροφή και την ακαμψία στη διατροφή, η οποία οδηγεί σε κλινικές ιατρικές ή ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις.
Αδηφαγική Διαταραχή (Binge Eating Disorder)
Η Αδηφαγική Διαταραχή χαρακτηρίζεται από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής με αίσθηση απώλειας ελέγχου. Συνοδεύεται από συναισθήματα απέχθειας, ενοχών και ντροπής. Συναισθήματα όμως που δεν ακολουθούνται από εκκαθαριστικές ή αντισταθμιστικές μεθόδους, όπως στην Νευρική Βουλιμία.
Η Αδηφαγική Διαταραχή ανήκει στις Διατροφικές Διαταραχές όπου το άτομο έχει ακατάστατες διατροφικές συνήθειες. Συνήθως τρώει κρυφά, έχει αυξημένο άγχος σε σχέση με τη διατροφή και αυξημένο σωματικό βάρος.
Η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία μόλις το 1994 όρισε συγκεκριμένα κριτήρια για την Αδηφαγική Διαταραχή. Η θεραπεία της απαιτεί τη συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες που θα φροντίσουν την διατροφική αποκατάσταση και την ψυχολογική υποστήριξη.
Σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας
Συμπεριλήφθηκε ως μια από τις διακριτές Διατροφικές Διαταραχές στην 5η έκδοση του Διαγνωστικού & Στατιστικού Εγχειριδίου της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Η Νυχτερινή Υπερφαγία παρατηρείται συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα όπου οι περισσότερες από τις μισές θερμίδες της ημέρας καταναλώνονται τις βραδινές ώρες.
Άλλα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν: υπερφαγία με προτίμηση σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αϋπνία, ανησυχία, χαμηλή διάθεση τη νύχτα και πρωινή ανορεξία.
Πώς αντιμετωπίζονται οι Διατροφικές Διαταραχές
Η θεραπεία όλων των Διατροφικών Διαταραχών βασίζεται σε μία σύνθετη προσέγγιση.
Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται από μία ομάδα ειδικών που αποτελείται από:
Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για την διατροφική εκπαίδευση και την εκμάθηση σχεδιασμού γευμάτων
Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή για την ψυχολογική υποστήριξη
Η αντιμετώπιση της ασθένειας βασίζεται στην διατροφική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και δεν αφορά απλώς την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού βάρους.
Οι στόχοι της διατροφικής υποστήριξης είναι η αποκατάσταση της μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού και του σωματικού βάρους, η αντιστροφή των επιπλοκών της ασθένειας βελτιώνοντας την υγεία των ασθενών, η βελτίωση της διάθεσης και η εκμάθηση των βασικών κανόνων σωστής διατροφής.
ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
Το άτομο με αυτή την διαταραχή παρουσιάζει πέντε η περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια αίσθησης μεγαλείου, ανάγκης για θαυμασμό και έλλειψης εν συναίσθησης από τα πρώιμα στάδια της ενηλικίωσης και σε διάφορα πλαίσια:
- Έχει μεγαλειώδη αίσθηση της σημαντικότητάς του.
- Ασχολείται έντονα με την επιτυχία, την εξυπνάδα και την ομορφιά του.
- Πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό και ότι μπορούν να το καταλάβουν μόνο άλλα άτομα υψηλού κύρους.
- Έχει υπερβολική ανάγκη να αποτελεί το αντικείμενο θαυμασμού
- Έχει έντονη την αίσθηση ότι μπορεί να ζητά ιδιαίτερα δικαιώματα.
- Έχει την τάση να εκμεταλλεύεται τους άλλους.
- Παρουσιάζει έλλειψη εν συναίσθησης
- Φθονεί τους άλλους.
- Εκδηλώνει αλαζονικές συμπεριφορές η στάσεις.
Υπάρχει μια πιο σκοτεινή επιθετική πλευρά στην ναρκισσιστική αναζήτηση της αναγνώρισης. Όταν κάποιος άλλος τα καταφέρει καλύτερα σε κάτι που είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμησή τους, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας τον υποτιμούν ακόμα και μπροστά του. Δείχνουν μνησικακία και επιθετικότητα όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με διαγωνισμό που οδηγεί σε απειλή η προσβολή.
Παρόλο που η ικανότητά τους να προβάλλουν τα δυνατά τους σημεία και να εκπέμπουν εμπιστοσύνη εκλαμβάνεται συχνά θετικά στις αρχικές αλληλεπιδράσεις, οι επιθετικές και ανταγωνιστικές τάσεις τους τείνουν να επικρατούν με το πέρασμα του χρόνου και οι άλλοι αρχίζουν να τους αξιολογούν πιο αρνητικά, από την στιγμή που θα συνεργαστούν μαζί τους κάποιες φορές.
Ο Ναρκισσισμός δημιουργεί πολλά προβλήματα και στις ερωτικές σχέσεις, συνήθως αναζητούν συντρόφους με υψηλό κοινωνικό γόητρο, τους οποίους εξιδανικεύουν και προβάλλουν με υπερηφάνεια, αλλά μόλις τους δοθεί η ευκαιρία να βρεθούν με σύντροφο που έχει υψηλότερο στάτους αλλάζουν στην στιγμή. Σε μια μελέτη με νιόπαντρα ζευγάρια, το υψηλό επίπεδο ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών της συζύγου αποτέλεσε προβλεπτικό παράγοντα απότομης μείωσης της ικανοποίησης από τον έγγαμο βίο και για τους δυο συζύγους, μέσα σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.
Θεραπεία
Η θεραπεία για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι η θεραπεία ομιλίας, που ονομάζεται επίσης ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακα μπορεί να συμπεριληφθούν στη θεραπεία σας εάν έχετε άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη.
Ψυχοθεραπεία
Η θεραπεία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας επικεντρώνεται στην ψυχοθεραπεία. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει:
Μάθετε να σχετίζεστε καλύτερα με τους άλλους, ώστε οι σχέσεις σας να είναι πιο στενές, πιο ευχάριστες και πιο ανταποδοτικές.
Κατανοήστε τις αιτίες των συναισθημάτων σας και τι σας ωθεί να ανταγωνίζεστε, να μην εμπιστεύεστε τους άλλους και να αντιπαθείτε τους άλλους και πιθανώς τον εαυτό σας.
Η εστίαση είναι να σας βοηθήσει να αναλάβετε την ευθύνη και να μάθετε να το κάνετε
Αποδεχτείτε και διατηρήστε πραγματικές προσωπικές σχέσεις και συνεργαστείτε με τους συναδέλφους.
Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τις πραγματικές σας ικανότητες, δεξιότητες και δυνατότητες, ώστε να μπορείτε να ανεχτείτε την κριτική ή τις αποτυχίες.
Αυξήστε την ικανότητά σας να κατανοείτε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας.
Κατανοήστε και μάθετε πώς να χειρίζεστε ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοεκτίμησή σας.
Μάθετε να βάζετε και να αποδέχεστε στόχους που μπορείτε να επιτύχετε αντί να θέλετε στόχους που δεν είναι ρεαλιστικοί.
Η θεραπεία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε σε περιόδους στρες ή κρίσης. Η θεραπεία μπορεί επίσης να παρέχεται σε συνεχή βάση για να σας βοηθήσει να επιτύχετε και να διατηρήσετε τους στόχους σας. Συχνά, η συμπερίληψη μελών της οικογένειας ή άλλων στη θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη.
Τελειώνοντας το άρθρο να επισημάνω ότι δεν αναφέρθηκα καθόλου σε ντόπινγκ, αναβολικά, ναρκωτικές ουσίες, συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θεώρησα περιττά και ανούσια για τον Αθλητισμό. αντί για επίλογο παραθέτω αποφθέγματα διάσημων πρωταθλητών…
- Mens sana in corpore sano.
– Νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Γιουβενάλης
Ρωμαίος σατιρικός ποιητής (1ος-2ος αι. μ.Χ.)
- Πρωταθλητής είναι αυτός που σηκώνεται όταν δεν μπορεί.
Jack Dempsey
Αμερικανός πρωτοπυγμάχος (1895-1983)
- Το σημαντικό δεν είναι ποιος αρχίζει το παιχνίδι, αλλά ποιος το τελειώνει.
John Wooden
Αμερικανός προπονητής μπάσκετ (1910-2010)
- Οι πρωταθλητές δημιουργούνται από κάτι που βρίσκεται βαθιά μέσα τους, μια επιθυμία, ένα όνειρο, ένα όραμα
Μοχάμεντ Άλι, παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών
- Ο Ουρανός δεν έχει όρια. Ούτε κι εγώ.
Γιουσέιν μπόλτ, ολυμπιονίκης των σπρίντ
- Ποτέ μην αφήνετε τον φόβο των αποτυχημένων χτυπημάτων να μπει εμπόδιο στον δρόμο σας.
Τζορτζ Χέρμαν Μπέιμπ ρουθ, Αμερικανός θρύλος του μπέιζμπολ
Τιμής Ένεκεν, το παρόν άρθρο που έγραψα είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον καλό φίλο και Συνεργάτη Χρήστο Οικονόμου, Ιδρυτή της krav maga protection, και σε όλα τα μέλη της krav maga protection international..
….τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, την υποστήριξη, και την εκτίμηση που μου δείχνει όλα αυτά τα χρόνια, είναι από τους λίγους εκπαιδευτές που επέλεξα να συνεργαστώ μαζί του, με την σειρά μου ανταποδίδω….
Η φωτογραφία είναι από Σεμινάριο krav maga στην καλαμαριά, 17/04/2016
ΜΠΛΙΑΜΠΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (SECURITY SPECIALIST)
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ KRAV MAGA PROTECTION INTERNATIONAL
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΕΟΠΤ)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ (ΕΟΠΠΕΠ)